Højbede i køkkenhaven og prydhaven

Højbede er et bed med forhøjet jordstykke, der er afgrænset af et materiale som jern eller træ. Fordelen ved at jorden er løftet op er at den er varmere og at man får en indbygget afgrænsning og opdeling af havens afgrøder. Det er så at sige lettere at plantelægge 🙂

Hvad er et højbed?

Et højbed er et bed, der er hævet over jordniveau. Det kan man enten gøre ved at putte og hælde ekstra jord ovenpå eller at bruge træ, metal eller lignende som afgrænsning. Med højbede kommer afgrænsning, hvor skal det placeres i forhold til andre elementer i haven? Derfor er det godt at lave en tegning eller en skitse, hvor man gerne vil have sine afgrøder og prydhave placeret.

Hvilke ting skal man holde sig for øje, når man skal vælge at bruge et højbed:

 • At bruge højbedet for at markere en tydelig afgrænsning mellem dyrkningsområde og anden anvendelse, have køkkenhave, hyggehjørne
 • At give haven et andet design med højdeforskelle og flere indretningsmuligheder
 • At gøre sædskifte langt lettere og mere overskueligt i sine højbede
 • At få jorden op i niveau for at udnytte en lidt tidligere såning, da jorden er lidt varmere og mere tør i højbede end nede i jordniveau efter den kolde vinter
 • At have en bedre arbejdshøjde når der skal plantes, sås, luges, og høstes
 • At jorden er lidt mere løs og det elsker rødder
 • At det i nogle sammenhænge kan være lettere at styre angreb fra for eksempel dræbersnegle
 • At kunne styre væksten med et større overblik

Højbede er et bed med forhøjet jordstykke, der er afgrænset af et materiale som jern eller træ. Fordelen ved at jorden er løftet op er at den er varmere og at man får en indbygget afgrænsning og opdeling af havens afgrøder. Det er så at sige lettere at plantelægge.

Hvor placerer man et højbed?

Højbede er en del af rummet, både ude og inde, så tænk over hvor du vil have det i forhold til at kunne nå og se det. Er der krydderurter er det rart at have ved hånden. Er det større planter passer det bedre at have på afstand. Opfat højbedet som et møbel du vil have som en del af indretningen.

Er bedet for eksempel placeret et sted, hvor solen står direkte på hele dagen, så skal man ikke så eller plante noget som ikke tåler megen sol. Men når man ved, hvad man vil have i sine bed, så tjek hvilke betingelser planterne skal have, og vælg derefter en placering, der passer til dine tanker om indretning. Har du fire højbede, kan du placere to hvor der er megen sol, og to hvor der er både og, så har du også en mulighed for at lave sædskifte indimellem.

De fleste eksperter foreslår at bede skal placeres i længderetningen nord-syd af hensyn til sol og skygge, og så skal du som minimum placere dit bed i en meters afstand fra større rodnet fra for eksempel træer og buske. Overordnet skal du tage højde for sol, varme, vind, adgang til vanding, sædskifte og indretning.

Hvordan laver man et højbed?

Der er to forskellige udgangspunkter. Det første er at man laver et højbed et sted, hvor der i forvejen er jord, og hvor man så afgrænser et areal for eksempel en 120 x 240 cm i længden. Bredden af dit bed er afgørende for hvad du kan plante i rækker. Skal du have kartofler i dit bed, kræver to rækker minimum 1,10 meter i bredden. Afgrænsningen kan man lave med forskellige materialer, jern og træ er de mest anvendte, men man skal først og fremmest have fokus på jorden. Placerer man sit bed ovenpå ”gammel” jord, kan det være en fordel at forbehandle jorden. Det gøres ved at komme et lag kompostjord oven på den gamle jord, og med en greb blande og blødgøre gammel jord med kompost. Som udgangspunkt skal du regne med cirka 40 til 50 centimeter højbed jord, altså for eksempel 25 centimeter gammel blødgjort jord, og 25 centimeter havemuld, som er over jordniveau.

Den anden mulighed er at etablere et bed i en kasse, beholder eller lignende, som bliver fyldt med jord og de planter man ønsker. Her er der ingen jord som skal blødgøres, men beholderen fyldes med for eksempel blød og ny have/plantemuld, alt efter hvilke planter man ønsker. Her får du rigtig gode råd på internettet om, hvad der er bedst for dine kommende planter.

Hvilke materialer bruger man?

Der er rigtig mange bud på, hvilke materialer der kan anvendes til højbede, og kort fortalt er de mest anvendte, træ, jern, plast og sten. Hvad der er bedst, er der mange meninger om. Det handler meget om smag og behag, passer det til min indretning, holdbarhed, og meget mere. Hvis man er på bar bund, så at sige, så kan man spørge sig frem eller søge muligheder på nettet. Her kommer et par tips til de forskellige typer at træ, jern og plast.

 • Træ: Bruger du træ, må det ikke være imprægneret. Genbrug er lige så godt som nyt. Der findes træsorter som er mere holdbare i kontakt med jord og vand/fugt end andre, og hovedreglen er at det skal være massivt træ – ikke limet eller for eksempel spånplader.
 • Jern: Er du mere til jern eller stål, skal du være opmærksom på at det ruster, og at rustaflejringer kan forekomme i jordkanten af dit bed. Til gengæld er mange fascineret af farvespillet fra det rustne råjern. Du kan også vælge at købe varmgalvaniserede plader i de størrelser du ønsker og få et mere blankt og skinnende produkt. Hvis du vælger jern med bund, skal der være dræningshuller, så overskydende vand/fugt kan komme væk.
 • Plastik: Plastikbeholdere er også ved at vinde indpas i haver og gårde, selvom flere mener at det er lidt kunstigt. På trods af det, findes der rigtig mange muligheder, også genbrug af beholdere som tidligere har været brugt til andet. Hvem husker ikke den velkendte Arla-kasse på en Puch Maxi, nu er kassen også at finde i nogle haver, som højbed. Er der bund i din plastbeholder, skal du sørge for dræningshuller. Plast kan afgive farlige stoffer, så undgå den type plast.

Sten, som sættes – en stensætning er også brugt, når der skal laves højbed. Med sten skal man bare huske, at når stenene er sat, så bliver de der. Sten bør kun bruges, hvor der er tale om mere permanente bed.

Sådan fylder du dine højbede med smag, duft og skønhed

Højbede er måske særligt kendt som noget der hører køkkenhaven til, men højbede er faktisk også rigtigt anvendelige i prydhaven. Højbede giver gode betingelser for planternes vækst, jorden i et højbed er løsere da jorden ikke bliver betrådt og så giver højbedene ekstra varme til jorden i foråret og efteråret hvilket mange grøntsager og stauder kan nyde godt af.

Salat og ærter i corten plantekasser
Salat og ærter er klassikere i haven

Dyrk din køkkenhave i højbede

Højbede er blevet meget populære indenfor de seneste 10 år, da det kan være nemmere at dyrke sine grøntsager i højbede. Jorden varmes hurtigt op i højbedet om foråret, så man kan få et lille forspring i forhold til hvis man dyrker direkte i jorden. Man kan dyrke alt det i højbede som man kan dyrke i en traditionel køkkenhave, især hvis højbedet er placeret direkte på jorden så planterne kan strække deres rødder helt ned under bedet. At dyrke i højbede letter arbejdet da man nemmere kan høste sine grøntsager, jorden er løsere og arbejdsstillingerne er bedre. Du kan med fordel også dyrke nogle af de ting der ellers spreder sig for meget til køkkenhaven, i et højbed. Det kunne være jordskokker, hindbær eller mynte, her vil højbedet hjælpe med at begrænse plantens mulighed for at sprede sig.

Masser af grønt i haven

3 ting du skal være opmærksom på, når du dyrker din køkkenhave i højbed

Jorden falder sammen med tiden

Fyld derfor op med lidt ekstra materiale hvert år, det kan være jord, kompost eller hestemøg. Gør det om efteråret/vinteren når du er færdig med at dyrke for denne sæson. For at holde på fugten og næringen i bedet og undgå ukrudt er det en god idé at dække jorden til med græsafklip, halm, hø eller tang. 

Vand lidt ekstra i tørketider

Der er mange fordele ved højbede, men der er en enkelt ting man skal være opmærksom når man har højbede, især hvis det er mindre højbede, og det er tørke. Fordi mængden af jord i et mindre højbed tørrer hurtigere ud end jorden i et bed kan det være nødvendigt at vande mere i varme tider. Hvis man vil undgå at vande mere end i en traditionel køkkenhave, så skal man vælge store højbede og dække jorden til som beskrevet ovenfor.

Højbede er gode til varmekrævende planter

Højbede kan være en stor fordel, hvis man gerne vil dyrke varmekrævende planter eller planter der kræver specielle jordforhold. Varmen i bedet gør at du kan dyrke nogle planter der ellers kan være svære at dyrke eller få til at trives i et normalt bed. Ydermere gør mulighederne for at tilpasse jorden det nemt at give gode betingelser for at dyrke planter der stiller større krav til jordforholdene. Det kan være sydlandske urter der ellers kæmper med at trives i vores tunge, våde jord eller gulerødder som også holder af sandet jord.


Sådan dyrker du …

Læs vores artikler om at dyrke grøntsager og andre afgrøder i højbede herunder.

Artiskokker

Cynara scolymus er bedre kendt som artiskok og er meget nem at tilberede. Med smør og salt er det en virkelig lækker forret.

Hvidløg

Alle kender hvidløget, der kan bruges i et utal af retter. Læs her, hvordan du let kommer igang med at få et lager af hvidløg.

Agurker

Agurker skal have meget vand, men hvad ellers? Læs her vores guide til at dyrke agurker i højbede.

Tomater

Tomatplanten er også en klassiker, der er fantastisk at nyde fuldt modnet i salater og som slik til børnene.

Lav staudebed i højbedet

Højbedet kan ikke kun bruges til at dyrke smagfulde grøntsager og velduftende urter i, det er også ideelt til smukke stauder og prydplanter. Højbedet giver som nævnt gode muligheder for at tilpasse jorden de planter man gerne vil dyrke. Du kan derfor nemt anlægge et surbundsbed, et tørkebed eller et bed med masser af næring. På denne måde sikre du de bedste betingelser for lige de stauder du gerne vil pryde haven med.  Rododendron, blåbær og hortensia er alle planter der trives bedst i surbund. 

Sådan får du succes med dit georginebed

Også kendt som Dahlia – læs her vores guide til de smukke Latinamerikanske blomster, som lyser op i enhver have.

Højbed med Dahlia
Georginebed
Indramning af terrassen med lavendel og buksbom


3 tips til at anlægge et smukt staudebed i dit højbed

Vælg stauder med forskellige blomstringstider

Et godt anlagt staudebed er kendetegnet ved at det blomstrer hele året. Prøv at finde nogle stauder der blomstrer på forskellige tidspunkter. Læg også gerne tulipanløg, påskeliljer og vintergækker i staudebedet så sæsonen bliver skudt i gang med de smukkeste forårsblomster. Nogle har det bedst i fuld sol, andre i skygge. Dette skal man altid have i mente når man planter sine stauder. Du kan få hjælp til valg af stauder på planteskolen hvis du er i tvivl. Se forslag til stauder.

Vælg forskelligartede stauder

Et flot staudebed er også kendetegnet ved at rumme et varieret udvalg af planter, ikke kun i forhold til blomstringstider men også i forhold løvfarverne, planternes højde og hvor tæt de står. Hvis du har et højbed der står op ad en væg er det en god idé at placere de af planterne der bliver højst længst inde i bedet, og på den måde skabe en trappeeffekt med de laveste forrest. Hvis du har et højbed der står frit og kan beskues hele vejen rundt er det en god ide at sætte de højeste planter i midten af bedet og de store, lavere, rundt om. På denne måde kan man nyde bedet fra alle vinkler. Det kan være en god idé at vælge et par planter som ikke visner ned eller fælder løv til at mikse i staudebedet, således at der er lidt at kigge på hele året.

Del stauder og byt med venner og bekendte

Stauder kan være dyre i indkøb, derfor kan det være en god idé at dele sine stauder og på den måde få nye gratis. De fleste stauder har godt af at blive delt, og i højbed er det nemt at dele dem og plante dem om. Det er bedst at dele stauderne i efteråret hvor jorden som regel er lun og fugtig. Du kan også bytte stauder med dine venner eller bekendte og derved få nye staudesorter uden det koster dig noget. Som bonus er det altid hyggeligt at kunne kigge på sine planter og tænke på de personer man har fået dem af.

Forskellige blomster i en skærehave

Materialer, funktionalitet og tilbehør

Om det er træ, jern eller plast er ikke så afgørende. Det meste virker. Sørg for at størrelsen af dit bed i areal og højde passer dig bedst. Hvis du skal have flere bede tæt ved hinanden, så sørg for rimelig afstand imellem dem. Arbejdsrum, gangrum og skal du kunne køre noget ned mellem gangene? Det er for sent at opdage, når bedene er lavet.

Højbede i jern, stål, træ eller aluminium

Vores højbede i jern fås oftest i 2 udgaver: råjern der bliver til rustent jern eller højbede i zink eller galvaniseret jern. De kvadratiske og aflange højbede er de mest enkle.

Højbede på hjul og sneglekant

Hvilken slags tilbehør findes der? Højbede med hjul har den fordel at man kan flytte rundt på sine bede på terrassen. De skal have et underlag at køre på og man skal overveje om man ønsker patina i forhold til at rust kan smitte af på terrassen.

Højbede med sneglekanter har et bestemt formål; nemlig at undgå dræbersnegle. Sneglehegnet gør at sneglen ikke kan komme op i bedet, men må give op på vejen op. Det er nødvendigt, hvis man ønsker sig en køkkenhave, hvor dræbersneglene ikke skal ødelægge sine afgrøder.

Gør det selv højbede er en god løsning, hvis man selv ønsker sig billige højbede og selv vil bestemme. Hvis man vil bygge sine egne højbede skal man gøre brug af følgende dele.

Jord til højbede og højbedsmuld

Gartnermuld eller højbedsmuld findes i de fleste plantecentre, og disse typer må anbefales, da de er blandet til formålet. De indeholder alt det som planter har brug for og så har de gennemgået en sortering. De består af muldjord, sand og langtidsmodnet kompost. Uden at gå i detaljer, så virker modnet kompost som både en dræner og en er rigtig god til at holde på fugt i tørre perioder. En meget vigtig pointe i forhold til jord er, at bruge mere end godt er. Jord pakker sig og synker sammen med tiden, og derfor er det bedre at bruge for meget – med læs på, fra starten af. Påfyldning eller supplering senere på året er ikke en løsning.

Hvilke planter skal der i højbedet?

En rigtig god ide før man etablerer højbede, er at lave en plan for, hvilke planter man vil have i bedene. Hvis det er urter, skal de måske ikke have lige så meget sol og varme som for eksempel tomater og agurk. Vælg de planter du ønsker. Blomster, urter, grøntsager, rodfrugter med mere. Derefter undersøger du hvilke vækstbetingelser de skal have. Sol, varme, skygge, jord og vand. Når du har en plan for det første år, skal du også tænke på næste år. Kræver nogle af dine planter sædskifte, altså at jord og plante ikke kan sammen år efter år.

Plantning

Der er stort set ingen grænser for, hvad du kan så eller plante i dine højbede. Man kan sagtens bruge almindelige frø til såning, men hvis det er muligt, så er det bedste at plante spirer, altså frø eller planter der har rod. Mange forspirer hjemme eller i drivhuset, så de er klar til at blive plantet i det tidlige forår, når frosten er væk. Prøv for eksempel at tage nogle frø fra en tomat eller peberfrugt og sæt det i en potte med jord halvanden måned før udsætning – februar, så har du billige tomat- og peberfrugt planter til udsætning.

Er din plan endelig på plads, kan du gå i gang med at lave dine højbede, som helt sikkert vil give rigtig meget fornøjelse og glæde. Et er sikkert – du vil kunne så eller plante tidligere, og dermed høste tidligere.

Pasning – vedligeholdelse

Når sæsonen er i gang kan du holde øje med væksten i dine højbede. Det går ret hurtigt, og du vil næsten hver dag se udvikling og vækst. Du skal holde øje med højbedets fugtighed, som selvfølgelig ikke må tørre ud. Ukrudt kommer op alle vegne – også i et højbed. Men det er oftest meget mindre end på fri jord. Sørg for løbende at holde dine bed fri af ukrudt med lidt finger-lugning. Aldrig sprøjtemidler. Og en af fordelene ved et højbed er jo netop lettere adgang og større overblik, så det er meget nemmere at holde rent for ukrudt.

Snegleangreb og skadedyr

Højbede er heller ikke fri for snegleangreb eller andre skadedyr, men det er også her nemmere at komme til livs. Snegle kan man tjekke for hver dag, eller tage sine forholdsregler med sneglefælder og lignende. Nogle køber endda højbede med sneglekant for at eliminere den mulighed.

Vanding

Til sidst skal vanding i højbede lige nævnes. Et højbed må aldrig tørre ud, men heller ikke overvandes. Så her er det vigtigt, at du husker, at den jordblanding du valgte fra start af, er ret god til at holde på fugt. Så selvom dit bed føles tørt i toppen, kan det sagtens være fugtigt ved rødderne. Vand godt ved etablering, såning og plantning, og vand mindre som tiden går. Er vejret meget varmt og tørt i længere perioder, skal du vande lidt oftere – hver fjerde dag, ellers føl efter.