Espalier

Espalier

Plantekasser med espalier

Espalier til Land plantekasser i høj og vejrbestandig kvalitet.

Hvilket materiale skal dit espalier være lavet af?

Land Espalierer leveres alle med plantekasse, som et komplet sæt. Du finder Land espalier i forskellige materialer og højder: Land Classic fås i ubehandlet jern, der ruster, og galvaniseret stål, og Land Modern fås i cortenstål og galvaniseret stål.

Cortenstål vil ligesom ubehandlet jern ruste og få en flot rustfarve efter et stykke tid udendørs. Rustfarven passer perfekt sammen med både grønne og blomstrende planter. Rust kan dog afgive mærker på trægulvbrædder og terrasser, hvis de står på samme sted i en længere periode. En måde at undgå dette på er at vælge en model med hjul under plantekassen. Det gør det nemt at flytte hele kassen, som ellers kan blive temmelig tung, når den er fyldt med jord. Galvaniseret stål bevarer sin sølvgrå metalfarve og er et klassisk materialet til uderummet. Både den galvaniserede overflade og den rustne danner en flot ramme om de grønne planter – om man er til det ene eller det andet er mest et spørgsmål om smag og behag.

Hvilken størrelse skal dit espalier have?

Der er flere ting at overveje i forhold til højden på dit espalier. Skal man kunne se hen over espalieret, eller skal det netop skærme mod blikke fra forbipasserende? Ligesom med højden på en hæk er det lidt et temperamentsspørgsmål, men vær opmærksom på, at der også kan være regler i din ejendom eller dit boligområde for, hvor høje hegn og hække – og dermed også espalier – må være, hvis de står i skel, eller hvor høj afskærmningen på en altan må være. På meget vindudsatte steder skal man være ekstra opmærksom på vindpåvirkningen. Jo højere espalier, jo mere vil stærk vind ruske i espalieret og i sidste ende i plantekassen. Vælger man et højt espalier på et meget vindudsat sted er det derfor en god ide at sikre det ved enten at skrue plantekassen godt fast i underlaget eller fæstne espalieret i højden til en bagvæg eller lignende. De fleste klatreplanter kan uden problemer dække et højt espalier, men tåler også beskæring, så de kan bruges på et lavere espalier.

Brug slyngplanter og klatreplanter til dit espalier

Et espalier er ikke kun en praktisk løsning til din have, der kan hjælpe dine planter, når de gror. Det kan også give de flotteste udsmykninger, når planterne vokser sig tætte. Hvis du mangler forslag til planter, du kan bruge til dit espalier, vil vi foreslå slyngplanter og klatreplanter, der vokser bedst på denne måde. Der er masser af smukke og dekorative slyngplanter at vælge imellem. Kombiner for eksempel stedsegrønne planter som efeu eller stedsegrøn kaprifolie med skønne sommerblomstrende klatreplanter som klematis og klatrehortensia. Mange af de populære slyngplanter har en kraftig vækst og har derfor godt af at gro på et espalier, der giver støtte. De vil på kort tid vokse til, sno sig ind og ud af espalieret og dække det på de smukkeste måder.

Giv dine planter de bedste vækstbetingelser

Nogle planter kan sagtens vokse sig høje uden et espalier, men mange planter og blomster kan have tendens til at falde sammen, når de vokser meget. Samtidig kan vinden være en trussel for dem, hvis ikke de er stærke nok til at holde sig oppe, og det kan give kedelige planter, der hænger. Når du benytter dig af et espalier til din plantekasse eller dit højbed, sikrer du dine planter nogle bedre voksevilkår, hvor planterne kan støtte sig til nettet, når de skyder op i luften. Dermed forhindrer du planterne i at falde sammen, og så får du samtidig en smuk dekoration, når de gror langs espalieret.

Her kan du bruge dit espalier

En af fordelene ved et espalier er, at du kan få planterne godt op i højden uden at de fylder meget forneden. Det kan for eksempel være en fordel på altanen, hvor du kan bruge espalier til at skabe en grøn bagvæg eller til at skærme af mod vind, vejr og nysgerrige blikke. Det kan også være, at du gerne vil skjule en mur, som ikke er så køn, eller skærme af omkring rækken af affaldscontainere i indkørslen. Jo højere espalier, jo højere vindpåvirkning, så især ved de høje espalier er det værd at overveje at fæstne plantekassen til underlaget og/eller at fæstne espalieret i højden til en bagvæg eller lignende. Ring eller skriv til os, hvis du er i tvivl!

Sådan opdeler du din have med et espalier

Et af de bedste råd, vi kan give til indretningen af din have, er at inddele den i forskellige rum, hvor hvert rum har noget forskelligt at tilbyde. Mange opdeler haven i køkkenhave og prydhave, men tænk også hyggekroge og måske legeområder ind, og overvej hvordan du med planter og indretning kan definere rummene og gøre dem smukke og rare at opholde sig i. Ligesom rum indendørs er opdelt af vægge, kan du bruge espalier til at opdele din have på en grøn og stilfuld måde. Køber du et bredt og højt espalier, er der god plads for planten at vokse på, og når den har bredt sig langs dit espalier, vil du få den flotteste grønne væg. 

Espalier til Land plantekasser i høj og vejrbestandig kvalitet.

Brug for hjælp? Vi sidder klar i kundeservice.