Dyrk dine egne rødder

14. april 2023 - Lotte Denskert

Gulerødder, persillerødder, pastinakker og rødbeder er nogle af de mest populære rodfrugter at dyrke i haven, og med god grund. Ikke alene er de sunde og næringsrige, men de er også lette at dyrke og kræver ikke så meget vedligeholdelse i løbet af sæsonen. Hvis du har en have eller måske bare en lille altan, så kan du dyrke disse grøntsager og nyde friske, hjemmedyrkede rødder hele sommeren og efteråret. Så læs med her, hvis du vil lære at dyrke rødder.

For at dyrke dine rødder, skal du starte med at vælge det rigtige sted i haven. De fleste rodfrugter trives bedst på en solrig placering med godt drænet jord. Hvis du har tung lerjord, kan du forbedre dræningen ved at tilsætte sand eller kompost til jorden. Især lange rødder som gulerødder, persillerødder og pastinakker, har brug for en godt drænet og løs jord, uden for meget næring, ellers bliver rødderne ofte deforme.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan dyrker du gulerødder, pastinakker, persillerødder og rødbeder

Du kan enten så frø direkte i jorden, fra slutningen af april og maj, eller starte med at så frøene indendørs, i marts, og flytte dem ud senere. Hvis du sår frøene direkte i jorden, skal du lave en lille rille i jorden og så frøene med en afstand på ca 2-3 cm mellem hvert frø. Dæk frøene med jord og vand godt. Stedet skal holdes fri for ukrudt, indtil planterne har fået ordentlig fat. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, især i de første uger efter såningen. Når planterne er ca. 5 cm høje, kan du begynde at tynde dem ud, så der er en afstand på ca. 5-7 cm mellem hver plante.

Rødderne kan høstes mellem august og oktober, alt efter hvilke typer du dyrker og hvornår du har sået dem. Du kan grave dem op af jorden ved forsigtigt at løsne jorden rundt om roden med en greb. De kan opbevares i en kold og fugtig kælder eller køleskab i flere uger.

 

Fem specielle typer af rødder du kan dyrke

  1. Bolsjebeder/Chioggia rødbeder – Du kan dyrke smukke stribende rødbeder, som ligner flotte stribede bolsjer når de skæres over.
  2. Cosmic purple – Lilla gulerod – Lilla gulerødder er ret skønne, de er helt rødbede-farvede men smager stadig af gulerødder
  3. Karotter – Paris Market – Karotter er små runde gulerødder, de er rigtig sjove at dyrke og super smagfulde. Sorten Paris Market giver små orange runde gulerødder med en skøn smag.
  4. Albina Vereduna – Hvide rødbeder – Albina Vereduna er helt hvide rødbeder, med en mere sød og mild smag end de fleste almindelige rødbeder.
  5. Lobbericher – Gul gulerod – En rigtig gulerod, klassisk gulerod med helt gul farve. Nem at dyrke og med god smag.

Med Land højbede er det let at holde overblik over køkkenhaven – og så kan du fylde bedene med den rette blanding af jord og gødning til dine forskellige afgrøder.