Haven er den grønne oase, som giver adgang til frisk natur lige uden for døren. Alligevel byder haven ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Heldigvis har vi et par gode råd!

Haven er der altid. Den gror altid. Og hvis du ønsker et bestemt udtryk eller formål med haven, så kræver det både tid og knofedt. Selvom ambitionerne om en velplejet prydhave eller en frodig nyttehave kan være der, kan de mange hundrede kvadratmeter løssluppen baghavenatur løbe enhver over ende. Faktisk i sådan en grad, at hver tredje dansker bliver stresset over haven ifølge en analyse fra Bolius. Bolius’ haveekspert, Jesper Carl Corfitzen, fortæller:
Jeg har selv været en af dem, som har været ramt af havestress, men løsningen er faktisk ret simpel. Hvis man synes man har en for stor have, eller der er for mange projekter at tage hul på, så skal man spørge sig selv om, hvad man egentlig vil med haven, og så afgrænse sig. Dyrk de hjørner og ting, som du kan se dig selv bruge og blive glad for, og så spar kræfterne på resten af haven
Den oplevelse kan mange nikke genkendende til! Herunder Land Højbedes helt egen Thule Jessen, amatørhavemand og iværksætteren bag vores modulopbyggede højbede:
Vi elsker vores haver. Vi interesserer os for dem, men det konstante vedligehold og de mange hundrede kvadratmeter natur er også en kilde til dårlig samvittighed. Derfor er det vigtigt at gøre det simpelt og overskueligt.

Hellere hyggekroge end åbne vidder
Behovet for inspiration og bedre udnyttelse af tid og kræfter i haven blev tydeliggjort til årets CPH Garden-festival i slutningen af juni hvor flere end 16.000 danskere kom og oplevede forskellige bud på, hvordan en have kan indrettes.
Land Højbedes inspirationshave, Det rummelige haverum, på fire gange fire meter blev under festivalen kåret til publikums favorit. Det var ikke mindst fordi vi med hjælp fra havedesigner Dorthe Kvist fra meltdesignstudio havde skabt et på én gang intimt og overskueligt haverum.

Vores bedste råd til en skøn, men overskuelig have er:
- Del haven op i mindre enheder, som er lettere at overskue. Det giver også en mere varieret have med plads til flere forskellige funktioner og oplevelser.
- Vælg et område ud, hvor du vil lægge det meste af krudtet. Det er okay, hvis det meste af haven er en flad græsplæne, når bare en del af haven er indrettet med din egen personlighed og giver den hygge og naturoplevelse, du ønsker.
- Tænk på på afskærmning! Et hyggeligt haverum har både ‘vægge’, ‘gulv’ og ‘loft’ ligesom et indendørs rum. Byg fx et lille afskærmet landskab op ved hjælp af plantekasser, og lav et grønt ‘tag’ ved hjælp af træer eller en pergola med klatreplanter.
Se også vores guide til indretning af dit eget ‘rummelige haverum’, med udgangspunkt i Dorthe Kvists superflotte design til vores inspirationshave på CPH Garden – lige her!