Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Sådan indretter du dit eget rummelige haverum

Den 20.-23. juni slog Haveselskabet dørene op for Danmarks største havefest – CPH-Garden. Det var et storslået arrangement, hvor vi fra Land selvfølgelig også deltog – med en stand og en inspirationshave.

Vores inspirationshave ”Det rummelige haverum” var designet af Dorthe Kvist fra Meltdesignstudio. Haven blev bygget op som et landskab i flere niveauer. Overalt gemte det på hjørner og kroge, hvor man kunne sidde midt mellem duftende blomster og urter og se en mariehøne i øjnene – eller nyde udsynet over mylderet omkring fra en tryg plet i solen. Rigtig mange besøgende måtte bare hen og sidde og indsnuse stemningen, børnene kunne ikke holde fingrene fra vandbassinet med det lille springvand, og insekterne summede konstant om blomsterne. “Det rummelige haverum” blev lige præcis hvad vi havde drømt om: en have med plads til det hele på 4×4 m!

Vi er så glade for alle jer der lagde vejen forbi vores have og stand på den 4 dage lange havemesse, og vi er taknemmelige for jeres anerkendelse og jeres stemmer, som førte til at vi vandt publikumsprisen for årets bedste inspirationshave! Tak for det!

Har du fået lyst til at bruge elementer fra inspirationshaven til dit eget grønne rum på tagterrasen, altanen eller i et hjørne af en større have? Så kommer her en guide til, hvordan du kan genskabe “Det rummelige haverum” hos dig selv!

Viser Dorthe Kvist fra Meltdesignstudio og Anne fra Land Højbede, som sidder i Det rummelige haverum efter tre varme dage med opbygning af haven op til CPH Garden
Havedesigner Dorthe Kvist fra Meltdesignstudio og Anne fra Land Højbede nyder den færdige inspirationshave efter nogle varme dage med opbygning inden åbningen af CPH Garden.

Et modulopbygget haverum – sådan er haven bygget op

Grundelementet i “Det rummelige haverum” var vores fleksible Land Modern plantekummer, og sammen med skønne planter, en flot brænde-bagvæg og smukke klinker dannede de den dejligste hyggekrog, der indbød til at sætte sig og nyde blomsterne, skyggen fra de store platantræer og lyden af rislende vand.

I “Det rummelige haverum” var brugt Land Modern plantekasser i to forskellige materialer: Cortenstål, som ruster, og højgalvaniseret Magnelis stål. Det gav et fint farvespil mellem den varme rustfarve med sit næsten fløjsbløde, let flammede udseende og det lysere og mere glat udseende galvaniserede stål.

viser Land Modern plantekummer i corten og højgalvaniseret magnelis stål med sæder i mahogni fra Land Højbede

Til opbygningen var brugt plantekasser i størrelserne 40×40, 40×80, 40×120 og 80×80 cm. Alle Land Modern plantekasserne er 40 cm høje, men kan stables til 80 cm. Det gør det let at opbygge små landskaber med planter og siddepladser i flere niveauer og derigennem skabe en helt anden rumlighed end med et fladt bed eller en bar terrasse. I “Det rummelige haverum” var plantekasserne stablet flere steder for at skabe en tryg og skærmet ramme om de mange siddepladser, som var placeret overalt i haven, midt mellem planterne. Med en lille pude i ryggen fungerede plantekasserne perfekt som ryglæn. Og nej, som de mange besøgende hurtigt kunne konstatere, smittede den rustne overflade hverken af på tøj eller puder …selvom vi nok vil anbefale at tage puderne ind i regnvejr og vente med at bruge plantekasserne som ryglæn, til de er tørret.

viser en fin hyggekrog bygget op af plantekummer med siddepladser i mahogni, fra Land Højbede

Siddepladserne fortjener en kommentar i sig selv. De placeres løst oven på hele eller en del af Land Modern plantekasserne, og rummet under sæderne kan enten fyldes med jord eller bruges til opbevaring. I “Det rummelige haverum” fungerede en af siddepladserne som et lille bord med plads til kaffekoppen og en vase med friskplukkede blomster fra bedene lige ved hånden. Mahognilisterne komplimenterede fint farvespillet mellem de rustne og de galvaniserede plantekasser. Med tiden får træet et flot sølvgråt udseende, men den varme træfarve kan fornys med en let oliebehandling.

Tænk på haven som et rum med vægge, gulv og loft

Rumligheden i det tredimensionelle landskab, som blev skabt med plantekasserne i “Det rummelige haverum”, blev understreget og forstærket af havens øvrige faste elementer: det flotte klinke-‘gulv’; bagvæggen, der var bygget op som en brændestabel; og de store platantræer, der med deres paraplyespalierede kroner dannede et let og luftigt tag over haven.

En fin detalje i brændevæggen var det lille vindue, der blot bestod af et 40×40 cm højbed i rust, som var lagt på højkant inde i brændestablen. Til lejligheden var brændet fæstnet til en bagplade, men vil du bygge din egen brændevæg er det vigtigste at sørge for, at brændestykkerne er ekstra lange og bliver holdt på plads i siderne og i toppen, så de ligger stabilt. Hos Dansk brænde, som leverede brændet til “Det rummelige haverum”, kan de hjælpe med flere gode råd.

Klinkerne til underlaget var valgt både for deres smukke, varmt mørkegrå farve, som passer rigtig godt til plantekummerne, og fordi klinkerne giver en følelse af at have et rigtigt ‘gulv’ i haverummet. Klinkerne var af typen PK15 fra Klinker Outdoor og var lagt i et fint sildebensmønster.

Smag, duft og se – det rummelige haverum behager alle sanser

På CPH Garden var der stor interesse omkring, hvad vi havde fyldt i vores plantekummer. Mange var betaget af Dorthe Kvists evner til at mikse prydplanter og spiselige afgrøder på den smukkeste og mest naturlige måde. Vi lovede derfor en komplet liste over planterne i inspirationshaven. De flotte paraplyespalierede platantræer var fra Jespers Planteskole, alle andre planter var fra Gartneriet Pedersen.

Det smukke og duftende

  • Fingerbøl (Digitalis), 2 årig plante som velvilligt sår sig selv. Blomstrer 2. år, bi-venlig, ikke spiselig.
  • Stjerneskærm (Astrantia), staude, ikke spiselig.
  • Mexicansk bakkestjerne (Erigeron karvinskianus) som regel etårig plante i vores klima. Kan overvintre på milde vintre, men sår sig selv velvilligt og fungerer derfor som staude.
  • Staudesalvie (Salvia nemorosa) staude, bi-venlig, ikke spiselig.
  • Karryplante (Helichrysum italicum) krydderurt der dufter af karry. Den er spiselig, men egner sig mest som smagsgiver, der pilles op af retten før man spiser. Kan overvintre på milde vintre.
  • Kæmpeverbena (Verbena bonariensis) kan overvintre på milde vintre, ikke spiselig.
  • Muslingeblomst (Pistia stratiotes) Vandplante, nem vandplante, kan overvintre i drivhus.
  • Sølv salvie (Salvia argentea) en kortlivet staude, velduftende bi-plante, ikke spiselig.
  • Helichrysum ‘Silverstar’ etårig plante med smuk slyngede vækst og sølvgrå blade. Ikke spiselig.
  • Stolt kavaler (Cosmos bipinnatus ) sommerblomst med en urteagtig vækst og smukke bi-venlige blomster. Ikke spiselig.
  • Dungræs (Peniserum villosum) etårig i vores klima. Yndig prydgræs. Ikke spiselig.
Mexicansk bakkestjerne, fingerbøl og stjerneskærm – med majs i midten.

Det smagfulde

  • Majs (Zea mays) hører til græs-familien og fungerer glimrende i haven på lige fod med andre dekorative græsser. For at kunne høste majskolber i sensommer/efterår skal planterne ikke stå for tæt. Kan med fordel forspires i drivhus.
  • Squash (Urcurbita pepo), også kendt som courgette eller zucchini, hører til agurkefamilien og trives fint på friland i dansk klima, men kan evt. forspires i drivhus for tidligere høst. Får smukke gule blomster, som også kan spises.
  • Aubergine (Solanum melongena) hører til natskyggefamilien ligesom tomater og kartofler. De får smukke lyslilla blomster inden de velkendte frugter, som kan have mange forskellige farver fra hvid til mørk violet, næsten sort. Kan med lidt held dyrkes på friland i Danmark på et varmt sted uden for meget vind.
  • Violet bønne (Phaseolus vulgaris) fås både som buskbønne og stangbønne. De smukke mørklilla bønner er meget dekorative og absolut spiselige, men bevarer desværre ikke den flotte farve ved kogning.
  • Tomater (Solanum lycopersicum) trives fint på friland i Danmark. Som i drivhuset er det en god ide at binde dem op efterhånden som de vokser, men lad sideskuddene sidde – så bliver planten nemlig mere busket og kan bedre modstå en kraftig vind. Læs vores guide til tomatdyrkning her.
  • Bladbede (Beta vulgaris) minder meget om spinat og kan bruges på samme måde. Smagen er let bitter. Den virkelige attraktion ved bladbede er de smukke mørkgrønne blade med stængler i fantastiske farver fra næsten hvid til gul, orange og blodrød. Lader du bladbede gå i blomst, vil den villigt selvså.
  • Palmekål (Lacinato kale) er en toscansk variant af grønkål, som i formen minder om en palme. Smagen er som almindelig grønkål, men mildere. Den er allerbedst, når planten har fået en smule frost.
  • Rød grønkål (Brassica oleracea acephala sabellica) er som palmekålen en variant af almindelig grønkål, men med den smukke røde farve fungerer den rigtig godt i en kombineret nytte- og prydhave.
  • Artiskok (Cynara scolymus) er en tidselagtig staude, som får overdådigt store blåviolette blomster, hvis ikke man forinden har høstet og spist de lækre og smukt formede uudsprungne blomsterhoveder. Artiskokker kan overvintre i Danmark på beskyttede steder og vil bære langt bedre på andet år. Læs vores guide til dyrkning af artiskokker her.
  • Chili (Capsicum annuum) hører ligesom tomater og auberginer til natskyggefamilien og er egentlig en flerårig plante, som med lidt held kan overvintre i Danmark i drivhus. De vokser langsomt og må forspires tidligt indendørs, hvis de ikke er overvintret.
  • Rød glaskål (Brassica oleracea var. gongylodes), også kendt som knudekål, hører til kålfamilien, men i modsætning til de fleste kåltyper er det ikke bladene, men den sprøde og saftige knold, som spises. Kan med fordel forspires for tidligere høst.
Billedet viser et lille hjørne af inspirationshaven Det rummelige haverum ved CPH Garden 2019. I plantekummerne ses en blanding af blomster, urter og grøntsager.
Palmekål, bladbede, tomater, rød grønkål og sortlilla voksbønner – med mexicansk bakkestjerne i forgrunden.

Vand i haven – sådan laver du dit eget springvand

“Det rummelige haverum” er et bevis på, at man ikke behøver at begrænse sig, bare fordi man ikke har en stor have. På havens 16 kvadratmeter blev der endda plads til vand. Vand er med til at skabe en helt særlig stemning i haven, genspejlingen af lyset og lyden af rislende vand giver en afslappende og afstressende stemning i haven. På de varme sommerdage var der mange små børnehænder, der søgte springvandet.

Det er nemt at forvandle et højbed til et smukt og minimalistisk springvand. Til bassinet i “Det rummelige haverum” var brugt en 80×80 cm land Modern plantekasse i galvaniseret version, men samme fremgangsmåde kan bruges til alle størrelser af plantekasser og fungerer lige så godt med en plantekasse i den rustne Corten version.

Sådan gør du:

  1. Saml en plantekasse i den ønskede størrelse og placer den hvor du gerne vil have dit havebassin.
  2. Tjek at der ikke er nogen skarpe sten eller kanter i eller under plantekassen, som kan skære hul i bassinfolien.
  3. Læg et stykke bassinfolie ned i plantekassen. Bassinfolie fås i mange kvaliteter. Vælg en kraftig og UV-bestandig kvalitet for længst holdbarhed. Stykket skal være lige så langt og bredt som bunden af plantekassen plus sidehøjden gange 2 – og lidt til. Til 80×80 cm plantekassen regnede vi med 80 cm (bunden) + 2×40 cm (sidehøjden) + 40 cm til at skære af. Altså brugte vi et stykke bassinfolie på 2×2 meter.
  4. Fold bassinfolien pænt i hjørnerne, så den ligger glat over bunden af plantekassen og op ad siderne, med de ekstra cm hængende ud over kanten foroven.
  5. Fyld vand i bassinet næsten til kanten, så bassinfolien bliver holdt på plads af vandet.
  6. Klip den overskydende bassinfolie af langs kanten af plantekassen, så det passer med, at den kan foldes et par cm op under den ombukkede kant øverst i plantekummen.
  7. Fyld op med vand helt til den ombukkede kant på plantekassen, så bassinfolien er skjult.
  8. Placer en pumpe til springvand midt i bassinet. Pumper fås i rigtig mange størrelser og typer, nogle kræver strømtilslutning og andre får energi fra et lille solcellepanel. Pumpen vi brugte i “Det rummelige haverum” var med ledning til strømtilslutning (som vi skjulte mellem vandplanterne i det ene hjørne) og kan købes via Isafold Have og Parkanlæg.

Tak for en dejlig havefest – vi ses til næste CPH Garden!

CPH Garden var et festfyrværkeri af inspiration til haver i alle størrelser, med flotte showhaver og inspirationshaver, spændende foredrag og masser af indtryk for alle sanser. Vi har allerede takket alle jer, der kom forbi, men her kommer også en lille tak til alle jer der hjalp til med at skabe “Det rummelige haverum”:

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.