Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Køkkenhave for nybegyndere

Rigtig mange har en drøm om at blive selvforsynende med frugt og grønt, ikke mindst fordi, det er dejligt at vide, at det er sunde og friske sager, man kommer i munden. Det ser også både lækkert og frodigt ud, når gulerodstoppene står i rækker, og ribsbuskene bugner af bær.

Men at anlægge en helt ny køkkenhave kan være noget af et job for nybegynderen. Hvad skal plantes hvor, hvordan beskytter man sine afgrøder mod snegle, og hvad betyder sædskifte?

I stedet for at planlægge køkkenhaven fra A til Z på én gang, er det nemmere at begynde i det små. Start med lille afgrænset stykke jord – eller endnu bedre et højbed, gerne med sneglehegn. Her skal du dyrke noget, der er let at gå til og ikke mindst de ting, familien kan lide. Spiser I meget salat, kan du vælge 2-3 forskellige slags og på den måde forsyne salatskålen fra egen nyttehave. Er I afhængige af bær til morgenmaden, skal der i stedet plantes et par bærbuske på stedet.

Når første år er gået godt, og du føler, at der er styr på det, kan du tilføje endnu et eller flere bede. Brug de nye bede til salaten og så andre grøntsager i det gamle bed. Så er du allerede i gang med sædskifte – hvilket betyder, at afgrøderne skifter plads i bedene hvert år, for at jorden ikke udpines. Efterhånden som du bliver mere erfaren med, hvad der fungerer for dig, kan du udvide køkkenhaven bed for bed, indtil den har nået den ønskede størrelse.

Det kan jo også være, at du undervejs finder ud af, at du ikke skal være helt selvforsynende – så kan du i stedet bruge bedene til f.eks dahlia og snitblomster, så du kan klippe buketter hele (sen)sommeren.

Skriv en kommentar