
Det er blevet sommerferietid, og det betyder, at den vigtigste opgave i haven er at nyde den! Men derfor er det selvfølgelig ikke helt forbudt at tage havehandskerne på. Der er nok af aktiviteter at hygge sig med i haven i juli – både når der skal høstes af sommerafgrøderne, når der skal plukkes og skæres af de mange blomster, og når planterne skal plejes i sommervarmen.
- Det sjove først: Haven bugner af afgrøder, som det bare er om at høste: De sidste jordbær, kirsebærrene, solbærrene og de første hindbær og brombær skal nydes i fulde drag. Det samme skal gulerødder, ærter, masser af salat og krydderurter, løg og meget andet. Jeg kan leve af salater og nye kartofler i den her tid!
- En af hovedopgaverne i julihaven bliver at beskytte planterne mod sommerens varme og tørke – i hvert fald hvis vejret bliver så sommerligt, som jeg håber. Det med at lade vandkanonen køre i timevis er bare en rigtig dårlig løsning, både af hensyn til miljøet, vandforsyningen og pengepungen. I stedet er det en god ide at holde jorden løs omkring planterne, så regnbyger kan trænge ned til planternes rødder og gøre så meget gavn som muligt. I drivhuset kommer jeg ikke uden om at vande, og krukker og højbede skal nok også have en kande vand i ny og næ, da de hurtigere tørrer ud. Krukker og mobile højbede kan i øvrigt med fordel flyttes lidt ind i skyggen, hvis det er meget tørt. Hvor det er nødvendigt at vande, er det bedst at gøre det om aftenen, så vandet ikke fordamper med det samme, men har hele natten til at trænge ned. Jeg opsamler desuden regnvand fra havehusets tag i et par store tønder. Ved at starte med at bruge af det, undgår jeg at belaste vandforsyningen og samtidig give planterne et kuldechok med det kolde vand fra hanen.
- Regnbyger kan der trods alt også falde nogen stykker af i juli, og et godt tidspunkt at luge er lige efter en byge. Vandet blødgør jorden og gør det lettere at få ukrudtet op med rod. Jeg har ikke været så flittig med lugningen som mange af mine naboer i haveforeningen, så jeg håber snart på en lille regnbyge, der kan løsne jorden op. Efter lugningen er det til gengæld rart med lidt tørke – så spirer det nye ukrudt ikke så let frem.
- Hækken skal klippes. Førhen sagde man altid, at hække skal klippes inden Sankthans. Jeg har dog ladet mig fortælle, at hvis man venter til juli måned, undgår man at hækken når at sætte en hel overfrakke af nye skud igen inden efteråret. Det råd afprøver jeg i år. Så bliver det forhåbentlig ikke nødvendigt at klippe igen i denne sæson.
- Roserne står virkelig smukt her i juli, men de er krævende og blomster bedst, hvis de bliver gødet mindst to gange på en sæson. Juli er tid for årets sidste gødskning af både blomster og grøntsager i haven, så jeg har købt en frisk sæk med gødning.
- For at forlænge roser og andre blomsters blomstringstid er det desuden en god ide at klippe de visne blomster af. På roser klippes blomsten af sammen med et lille stykke af stilken og de nærmeste to løvstilke. Fjerner man mindre, kommer der ikke en ny blomst. Fjerner man mere, går der længere tid, før den nye blomst kommer. Jeg når ikke at fjerne visne blomster hver dag, men jo oftere jo bedre.
- Jordbærrene er godt i gang, ikke kun med at levere søde, røde bær, men også med at sætte stiklinger. Juli er et godt tidspunkt at tage nogle af stiklingerne fra og sætte i potter for sig, som så kan passes godt og vandes grundigt, inden de plantes ud i nye jordbærrækker omkring 1. august. Ved at plante dem om i potter først, sikres de lidt bedre plads at brede sig på inden udplantningen. Jeg vil gerne udvide mit jordbærareal i haven, så jeg skal tage mange stiklinger fra, men det er under alle omstændigheder bedst at forny jordbærplanter løbende ved hjælp af nye planter eller stiklinger fra de gamle. De nye planter og stiklinger skal ikke plantes samme sted som de gamle, men flyttes til et nyt sted, mens man dyrker noget andet på den gamle plads i nogle år. Det er det bedste værn mod at overføre plantesygdomme.
- Mine to æbletræer kan ikke levere modne frugter endnu, men jeg kan næsten ikke vente, til jeg kan sætte tænderne i årets første æble fra haven. Jeg hører til dem, der synes, det er umådeligt svært at nippe nogle af de umodne frugter af for at tynde ud – jo flere æbler jo bedre! Men jeg ved selvfølgelig godt, at det kan være nødvendigt for at undgå, at grenene knækker. Udtyndingen giver samtidig mere lys og luft til de tilbageværende frugter at modnes i. Frugttræer smider naturligt en del frugter i løbet af juni måned. Hænger frugterne stadig meget tæt i midten af juli, må træet have en rystetur. Hjælper det ikke tilstrækkeligt, må der nippes. Jeg plejer at starte med de æbler, der alligevel har skurv eller sidder dårligt i forhold til lyset.
Med friske jordbær på tallerkenen og udsigt til flere modne frugter forude: Rigtig god juli i haven!