Sommeren er gået på hæld og jeg tror de fleste haver har været glade for, at vi har haft en sommer med både sol og regn. Forhåbentlig er der stadig dejlige, lune efterårsdage, hvor solen bader de danske haver i et smukt gyldent lys og opfordrer os til at gå ud. Måske har du følt dig demotiveret af regnen på det sidste, men der er stadig massere af ting du kan give dig til i haven i efterårsmånederne. Her kommer 10 dejlige efterårsaktiviteter du kan give dig i kast med.
1. Haveplanlægning
September og oktober er skønne måneder, med dage der svinger mellem regnvejr og det smukkeste efterårssolskin. På regnvejrsdagene kan du nu med god samvittighed trække ind, og sætte dig med en kop varmt og fundere over næste års sæson. Måske trænger haven til nye staudebede, en køkkenhave eller en bålplads? Det er en god idé at lave en plan for din have, på den måde kan du få en mere gennemtænkt have, der passer helt perfekt til dig. Hvis du selv har svært ved at få idéerne, kan det være en stor hjælp at få en havedesigner til at hjælpe dig, det koster ikke nødvendigvis alverden, og du får helt sikkert nogle rigtig gode forslag du ikke selv havde tænkt på.
2. Høst æbler
Æbletræerne bugner med æbler lige nu, og hvis de ikke alle sammen skal ende som hvepseføde på græsplænen, så er det ved at være tid til at finde trillebøren frem og få plukket løs. Æblerne er den ultimative efterårsbebuder, når de hænger på træerne i massevis og reflekterer solens stråler med deres strålende efterårsfarver. Duften af friskplukkede æbler er der ikke meget der slår, og anvendelsesmulighederne er mange – koldpresset æblemost, æblemos, gelé og kompotter, det er kun skabspladsen og fantasien der sætter begrænsningerne.
3. Gød dine bærbuske
Alt har brug for næring, også bærbuskene, som ellers er så nøjsomme og forsyner os med friske bær år efter år. De forsyner os troligt med bær, uden at kræve noget særligt til gengæld. Men engang imellem har bærbuskene også brug for lidt opmærksomhed. Bærbuske skal gødes om efteråret. Du kan gøde dem med flydende gødning, gødningspiller, kompost eller staldgødning fra høns, kaniner, ænder, heste eller får. Du vil glæde dig over indsatsen næste sommer, når buskene står med tunge grene fyldt med store, smukke bær.
4. Læg tulipaner og andre løgplanter
Butikkerne er lige nu fyldt med masser af fantastiske løgplanter, som kun venter på at komme i jorden. Der er ikke noget som tulipaner, hyacinter og krokus der kan lyse en ellers så grå og kold forårsdag op. Løgplanter som tulipaner, påskeliljer, hyacinter og krokusser skal lægges her i efteråret inden frosten kommer. Løgene lægges ca 10-15 cm nede i jorden med spidsen op. Det flotteste resultat kommer hvis du sætter løgene i små klynger med 8-12 stykker i hver klynge. Du kan også lægge løgene i krukker, det giver en smuk og indbydende effekt med mange tulipan-fyldte krukker på terrassen eller ved hoveddøren.
Se vores smukke krukker i cortenstål her.
5. Fyld ekstra jord og næring i bedene
Hvis køkkenhaven skal give skønne afgrøder år efter år, er det vigtigt at den, ligesom bærbuskene, får noget næring. Hvis du har højbede, er denne årstid den bedste for påfyldning af et ekstra lag jord eller kompost og noget næring. Jorden i højbede synker gradvist, og derfor skal der fyldes på løbende. Et tykt lag kompost og lidt staldgødning er noget af det bedste du kan gøre for din køkkenhave. Hvis du ikke selv har dyr der er leveringsdygtige i gødningen, så ring til din nærmeste rideskole og spørg om du må hente lidt der.
6. Beskær træerne i haven
Efteråret er også tiden for beskæring af nogle af havens træer. Du kan beskære birke-, ahorn-, valnødde- og kirsebærtræer nu. Du kan finde artikler eller videoer på nettet, der viser hvordan du beskærer dine træer bedst. Det er en god idé at beskære sine frugttræer, og det er slet ikke så svært som mange tror. Hvis du beskærer dine træer får du flere frugter på træerne, og du kan holde træet i en højde og facon der gør det nemt at plukke frugterne.
7. Så spinat og sæt hvidløg
Bare fordi kalenderen siger september, betyder det ikke, at du ikke kan så mere for i år. Spinat er hurtigtvoksende og kan med lidt held nå at give en portion inden sæsonen er forbi. Det er også nu du skal sætte hvidløg og sikre næste års hvidløgshøst. Køb sætteløg og sæt dem med spidsen op ad, et par cm nede i jorden. Næste år har du de flotteste, saftige og kraftige hvidløg.

8. Plant nye stauder og del de gamle
Mange staudebede har lidt under sommerens kraftige regn og hårde vind, derfor kan man godt stå med et lidt trist staudebed her i efteråret. Men fortvivl ej, staudebedet skal nok komme sig igen. Du kan dog gøre lidt allerede nu for at hjælpe dit bed på vej. Mange stauder har godt af at blive delt engang imellem, og nu er tidspunktet. Grav de stauder op som trænger og del planten, så har du en ekstra du kan sætte i bedet eller give bort. Hvis der er stauder der har måttet kapitulere, er nu også et godt tidspunkt at plante nye stauder på. På den måde kan de bruge resten af efteråret og vinteren på at etablere et godt og kraftigt rodnet.
9. Fjern ukrudtet
Hvis der er noget man altid kan være sikker på, ligegyldig vejret og året, så er det at ukrudtet i hvert fald nok skal gro. Nu er et godt tidspunkt at få luget i bund, for at mindske mængden til næste år. Få luget staudebedene og køkkenhaven igennem, så er der mindre ukrudt at bekæmpe til foråret, hvor der er mange andre opgaver i haven også. Læg jorddække over når du er færdig, det kan være græsafklip, hækafklip, eller halm, så kommer ukrudtet ikke igen med det samme, og jorden er beskyttet vinteren over.
10. Tag frø
September og oktober er høsttid, og det er også tid til at sikre næste års høst. Du kan spare utrolig mange penge, hvis du dyrker dine egne frø. At høste frø er noget af det mest tilfredsstillende arbejde i haven. At følge en plante fra frø til frø, er meget fascinerede og givende.