Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Æblesæson – brug æblerne i haven

Nu står æbletræerne med smukke lysende røde og grønne æbler i kronerne, og de store tunge æbler begynder at slippe og falde til jorden.

Der er intet så lækkert som et nyplukket, sødt og sprødt æble, men hvis man har et stort æbletræ i haven, kommer man ikke igennem dem bare ved at spise dem friske. Derfor kommer her 3 gode forslag til, hvad du kan lave af dine æbler, hvis du har mange af dem.

1. Æblemost!

Det er nok den nemmeste og lækreste måde at få brugt en masse æbler på en gang. Det er ikke spor svært at lave æblemost, det kræver bare det rigtige udstyr. En æblekværn, en æblepresse og en masse flasker skal der til. Æblerne skal kværnes, puttes i pressen, hældes på flasker og så skal de i fryseren eller henkoges, hvis de skal holde længe. Du kan bruge glasflasker eller genbrugte plastikflasker.

2. Hyben-æble marmelade

En af de bedste marmelader man kan lave, efter min mening, er hyben-æblemarmelade! Hyben er lidt bøvlede at rense, men det er alt sliddet værd, for den her marmelade kommer du ikke til at fortryde at du har lavet. 

Her får du opskriften:

  • 600 g hele hyben
  • 600 g hele æbler
  • 600 g sukker
  • lidt vand

Start med at rense hyben. Læg alle hyben i fryseren i en halv times tid, før de skal udkernes, for når de er letfrosne kan kernerne meget nemmere fjernes.

De rensede og skyllede hyben hakkes i en blender.

Skræl æblerne og skær dem i tern.

Kom sukker, hyben og æbler i en gryde med et par teskefulde vand, så det ikke brænder på.

Lad det stå og simre under svag varme i en times tid eller to, til det hele er forvandlet til en smuk orange masse.

Når marmeladen har den ønskede konsistens, hældes den på rensede og skoldede glas.

Ved mange glas kan marmeladen henkoges, så den holder længere. Uden henkogning eller anden konservering kan marmeladen holde sig i flere måneder i køleskabet eller et mørkt, køligt spisekammer. Det er muligt at tilsætte mindre sukker, men sukkeret øger marmeladens holdbarhed.

3. Fuglemad til de vinterkolde fugle

Hvis du har rigeligt med æbler, kan du bruge de bedste til dig selv og give dem, der er blevet stødt eller halvdårlige, til fuglene. Fuglene har svært ved at finde mad om vinteren, og derfor kan æbler var et fortrinligt tilskud til de små fugle i løbet af vinderen.

Du kan enten lade dem ligge på jorden, så kommer fuglerne og spiser dem der, især solsorte er vilde med æbler. Men hvis du ikke bryder dig om at have æblerne liggende på plænen, så kan du samle dem sammen og sætte dem på spyd eller lægge dem på et foderbræt, så fuglene kan hente dem der. 

Vinterbillede af Land Modern plantekasse  fra Land Højbede, fotograferet hos svenske Årstidens bästa, med æbler på spyd
Æbler stukket på spyd til fuglene kan faktisk være en ret dekorativ måde at udnytte de stødte eller overskydende æbler på. Stik for eksempel spyddet i dit højbed eller din plantekasse sammen med vintergrønt og andet naturligt pynt – så får du både fodret fuglene, dækket af mod frosten og pyntet haven op til en lang vintersæson 🙂

Skriv en kommentar