Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

10 haveprojekter du kan gå i gang med i april

Kalenderen siger april, og det er nok en af de måneder med allermest uforudsigeligt vejr. Det kan derfor være svært at finde ud af hvad man egentlig kan give sig til i haven i denne måned. Men påsken står for døren, og hvis solen titter frem, så er det svært at holde sig ude af haven.

Her får du 10 ting du kan lave i haven i april!

1. Gød dine bede

Hvad enten der er tale om et blomsterbed, et højbed eller en køkkenhave, så har jorden brug for næring. April er et rigtig godt tidspunkt at gøde på, så får planterne de bedste forudsætninger for at vokse godt til allerede fra starten, når varmen begynder at vende tilbage. Du kan gøde med gødningspiller, flydende gødning eller husdyrsgødning.

2. Plej din græsplæne

Græsplænen kan godt se lidt hærget ud efter sådan en våd vinter. Der kan være visnede pletter eller huller i plænen. Kom problemet til livs ved at putte “topdressing” på de udsatte områder. Du kan lave din egen ved at blande 2 dele kompost, 1 del sand og græsfrø. Fordel blandingen i huller og på visnede områder og stamp let ovenpå efterfølgende. 

3. Beskær roser og lavendler

Roser og lavendler er en fantastisk kombination der scorer mange point på både udseende og duft. April er lige tiden for beskæring af begge. En tommelfingerregel hævder at roserne bør beskæres på Dronningens fødselsdag, d. 16 april, men det kan også gøres på andre datoer. Hvis der er meget sne og frost bør man vente til dette er ovre. Giv gerne en gang gødning i samme ombæring.

lavendel i mobilt højbed

4. Forspir planter

Hvis vejret er kedeligt og trist og du ikke har lyst til at gå i haven, så kan du begynde at forspire planter til køkkenhaven. Du kan så majs, kål, squash og græskar i små potter indendørs. Når faren for frost er ovre engang i maj, kan du plante planterne ud i køkkenhaven. Du kan evt. dække planterne med fiberdug de første par uger hvis maj er kølig.

Vil du i gang med forspiringen? Læs her hvordan du forspirer tomater.

5. Lug haven

Ukrudtet kan man altid regne med, og selvom vinteren har prøvet at snyde en til at tro at det hele er væk, så kommer det altid tilbage. Hvis du vil undgå at bruge hele højsæsonen med hakkejernet i hånden, så kan det være en god idé at investere lidt tid nu til at få bekæmpet det værste. Lug godt i bund og få så mange rødder og plantedele med som overhovedet muligt, du vil takke dig selv for det senere på sæsonen!

6. Fyld højbede op

Jorden i højbede synker en lille smule hvert år. Nu er et godt tidspunkt at tjekke dine højbede igennem og sikre dig, at de alle er fyldt med god og næringsfyldt jord. Du kan toppe med helt almindelig jord eller muld eller du kan købe nogle af de mange jordforbedringsprodukter på markedet. Fx. muld der er tilsat hestemøg. En god jord er en forudsætning for at dyrke gode grøntsager!

7. Gør køkkenhaven klar

Hvis april ikke er alt for kold og våd, så er det nu du skal i gang med at gøre køkkenhaven klar. Vend jorden godt igennem med fræser eller spade og fjern ukrudtet. Tegner vejret lunt kan du også begynde at så tidlige afgrøder som spinat, salat, sommergulerødder og radiser, og du kan lægge de første kartofler og sætte løg. Men kryds fingrene samtidig, for der kan stadig komme en periode med frost i april, og bliver du måske nødt til at så efter, når varmen vender tilbage.

8. Udplant træer, buske og stauder

Hvis der ikke er frost i jorden og vejret er rimeligt, kan du dele og udplante stauder, du ikke nåede at dele eller udplante i efteråret. Du kan også plante træer og buske ud i haven. Husk at planterne skal vandes godt i hele den første sæson.

9. Gør din have sneglesikker

Hvis du gerne vil undgå, at alle de smukke og lækre planter bliver spist af glubske dræbersnegle, så skal du lægge noget energi i sneglesikringen nu. Der er mange veje du kan gå: Du kan lede efter dem manuelt og fjerne hver snegl en efter en. Du kan sætte sneglehegn op om køkkenhaven eller købe højbede med sneglehegn. Du kan også investere i løbeænder, de er både hyggelige og effektive sneglespisere.

Højbede med sneglehegn fra Land Højbede til køkkenhave uden snegle

10. Fjern jorddække

Hvis du har haft jorddække i køkkenhaven eller over følsomme stauder, så er det også nu jorddækket skal fjernes, så planterne igen kan få lys.

Skal du i haven i påsken?

For flere tips til haven i april læs med her.

Skriv en kommentar