Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Cortenstål – flot rusten patina

Rust modvirker rust er princippet i denne ståltype, Cortenstål. Det er ikke en ny opfindelse, men har været brugt i årtier til større konstruktioner rundt om i verden. Blandt andet broer og togskinner. Stål er et stærkt materiale og kan stort set formes som man ønsker. Cortenstålet er tilsat kobber, nikkel og chrom, og det betyder at det lynhurtigt under skiftende vejrlig ruster i overfladen. Denne proces gør, at stålet under overfladen beskyttes og under normale forhold er op til otte gange længere tid om at gennemtære end almindeligt ubehandlet jern. Det lyder skørt, men jo mere vejret eller omgivelserne skifter eller ændrer sig, des længere holder stålet. Modsat træ for eksempel, som jo bliver væsentligt ringere, når det bliver vådt og tørrer igen og igen, så er cortenståls egenskaber afhængig af, at det bliver udsat for skiftende vejr.

Definition – hvad er cortenstål?

Cortenstål er helt utroligt holdbart og tåler al slags vejr, men det har også en helt anden tiltrækningskraft. Det som vi tidligere har anset for grimt, og nærmest har forsøgt at skjule med slibning og maling, er blevet et stort hit. Nemlig farven. Den rustrøde farve er som skabt til at gå i et med vores naturlige omgivelser. Cortenstålet har den egenskab, at farven ændrer sig hele tiden. Det vil sige, at den røde rustne farve skifter karakter eller farve efter vejrliget og kan blive nærmest fløjsblød at se på i direkte sol, mørk når stålet er vådt og lysere når det er tørt. Farven bliver også mørkere med tiden. Og så passer den godt ind i både havemiljøer og bymiljøer. I byrummet møder man Cortenstål rigtig mange steder – rustent jern er tidens hippe materiale, og det gælder også i baggårdene, haverne og parkerne. Læs mere om cortenstål.

Land Modern store aflange plantekasser i cortenstål fra Land Højbede, med smukke blomster
Land Modern højbed i Cortenstål brugt som flot ramme om blomsterbedene i Linda Hanssons skærehave

Højbede i cortenstål

I haverne bliver der lavet højbede i det smukke rustne jern som aldrig før. Det er helt sikkert både look, mode og holdbarhed, der er årsag til dette valg. Men med vores Land Modern højbede i Cortenstål er det også en nem og praktisk løsning. Land Modern systemet er modulopbygget, så sider i forskellige længder sammensættes til præcis den størrelse bed, man ønsker. Modulerne kommer så i flad indpakning, og man samler dem på stedet. Det gør det meget lettere at få højbedene på plads i baghaven eller endda på tagterrassen: de fylder ikke meget under transport, og modulerne kan kan pakkes ud og bæres på plads enkeltvis. Der skal ikke dyre kraner og lignende til at løfte bedene ind over hækken eller op på taget. Og så er det bare at gå i gang med at sætte sit højbed op.

Modulerne i cortenstål er som regel mørkegrå ved levering, og begynder så stille og roligt at ændre farve, og efter et par måneder, kan den rustne farve nydes. Og på grund af Cortenstålets gode egenskaber, har højbede i Cortenstål en længere holdbarhed end højbede i træ. Stålet er lidt tungere at håndtere ved etableringen af et højbed, end med træ, men når først stålet er sat, så står det i årevis uden nogen form for tilpasning eller vedligeholdelse. Om det regner, sner eller solen skinner er stålet ligeglad med. Isolerer man bedene indvendigt med vores isoleringsmåtter, opnår man den bedst mulige holdbarhed. Højbedene kan gå i arv fra husejer til husejer, og en terrasse, der er indrettet med Land Modern højbede af stål, vil gå rent ind hos nye ejere.

Der er ingen større forskel på at plante i højbede af stål og for eksempel træ. Stålet kan afgive en smule rust i kanten af bedet, men ikke noget, der er farligt for hverken planter eller jord. Det er jo faktisk jern i jorden allerede. På grund af det lille indhold af andre metaller end jern i Cortenstålet, anbefaler vi for en sikkerheds skyld at isolere med vores isoleringsmåtter, hvis man vil dyrke spiselige afgrøder i højbedet.

Formålet med et højbed er jo først og fremmest at få bedet eller plantejorden hævet fra det normale niveau, og dermed forlænge sin sæson i forhold til at plante ud lidt tidligere. Jorden i højbedet er lidt varmere end i normalt niveau, og det giver mulighed for tidlig såning og plantning. Cortenstålet tiltrækker med sin rustfarve solens varme, og jorden bliver mindst lige så lun i et højbed af Cortenstål som i et af træ.

Land Modern Slim I corten med espalier

Plantekasser  i cortenstål

Plantekasser i cortenstål er anvendelige mange steder. Som tidligere nævnt er stålet både holdbart, smukt, og praktisk. En plantekasse kan placeres stort set alle steder. Og vælger du en model med hjul, kan den let flyttes fra sted til sted, alt efter behov. Hvis du et år har planter i kassen, som har brug for sol, så placerer du bare kassen på din bedste solplads. Modsat hvis du har planter, der ikke tåler så meget sol, så kan den flyttes til skygge. Måske skal du have havefest og har brug for ekstra plads på terrassen, så kan du flytte rundt på dine plantekasser som du lyster. De er ret mobile.

Plantekassen kan også starte i drivhuset, for at få rigtig gang i væksten tidligt om foråret. Når vejr og temperatur så er til det, så kan den flyttes ud under åben himmel. Det er en fantastisk måde at kickstarte sine planter på. For eksempel kan tomatplanten, som godt kan fungere udendørs fra maj måned, sagtens startes i drivhuset, og så kan tomaterne modnes færdig udendørs. Det giver også lidt mere plads i drivhuset til andre projekter.

Man kan godt komme jord direkte i en plantekasse og plante urter, blomster eller grøntsager i den. Men hvis man vil have en ekstra smart løsning, så kan man slå to fluer med et smæk. Køb en selvvandingsindsats og sæt den i plantekassen af stål. Plant dine planter i vandingsindsatsen, og brug plantekassen af cortenstål som skjuler. Så får du en flot og ret mobil plantekasse med et selvvandingssystem, der gør at du skal vande ret sjældent. Du kan også lægge en selvvandingstank ned i bunden af plantekassen og opnå samme effekt.

Plantekasser fås i mange standardstørrelser, så du nemt kan sammensætte en kasse lige efter dine ønsker. Og hvis du synes at den kvadratiske form passer bedre til dig end den smalle og aflange, så findes de også som standarder.

Cortenstål plantekumme på ben 60x60cm-with-feet

Plantekummer i cortenstål

Hvis man går en tur igennem byen, så vil man se at mange af restauranterne, som har udendørs servering, har flotte store plante-arrangementer for at skabe hygge og læ. Det giver et godt og grønt udtryk, og ejeren kan dele sin udendørs restaurant op i små enheder, som skaber ekstra hygge for gæsterne. Mange af disse plante-arrangementer, er plantekummer i cortenstål. De er flotte og moderne, de matcher ind i bymiljøet, de er tunge og ikke til at flytte med de bare næver, når først de er sat og beplantet. Det sikrer, at de ikke er så nemme at øve hærværk mod.

Flere og flere plantekummer i bybilledet er lavet af cortenstål. Når man gerne vil forskønne det offentlige rum med planter – blomster, buske eller små træer, så er plantekummerne af stål helt suveræne. Når den rustne farve har etableret sig, er de både flotte og moderne, og så er de meget holdbare. De forgår ikke så let. Og man kan plante næsten alt muligt i dem. Det øger anvendelsesmulighederne en hel del, og det er sikkert også derfor, at kummerne er blevet meget populære at bruge.

Det er specielt på institutioner, virksomheder, kommunens arealer, store parker eller shoppingcentre man ser denne type kummer. Her er der plads til store kummer, som skal skabe miljø og stemning. Man får på den måde naturen tæt på selv de kedeligste bygninger eller pladser, som trænger til et modspil af planter og forskønnelse. I moderne byplanlægning tegner man i dag store plantekummer ind, som en del af borgernes nye miljø. Og der er det naturlige valg plantekummer af cortenstål, som holder til byens liv.

Se vores produkter i Cortenstål her.

Plantekume i Cortenstål rust 60x60cm
Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.