Cortenstål til højbede – rusten patina

Rust modvirker rust er princippet i denne ståltype, Cortenstål. Det er ikke en ny opfindelse, men har været brugt i årtier til større konstruktioner rundt om i verden. Blandt andet broer, skibscontainere og togskinner. Stål er et stærkt materiale, og kan stort set formes som man ønsker. Stålet er tilsat kobber, nikkel og chrom, og det betyder at det lynhurtigt under skiftende vejrlig ruster i overfladen. Denne proces gør at det samtidig reducerer gennemtæringstiden af stålet under overfladen med over otte gange. Det lyder skørt, men jo mere at vejret eller omgivelserne skifter eller ændrer sig, des længere holder stålet. Modsat træ for eksempel, som jo bliver væsentligt ringere, når det bliver vådt og tørrer igen og igen, så er cortenståls egenskaber afhængig af, at det bliver udsat for skiftende vejr.

Definition – hvad er cortenstål?

Cortenstål er helt utroligt holdbart, og tåler al slags vejr, men det har også en helt anden tiltrækningskraft. Det som vi tidligere har anset for grimt, og nærmest har forsøgt at skjule med slibning og maling, er blevet et stort hit. Nemlig farven. Den rustrøde farve er som skabt til at gå i et med vores omgivelser. Cortenstålet har den egenskab, at farven ændrer sig hele tiden. Det vil sige, at den røde rustne farve skifter karakter eller farve efter vejrliget. Det er moderne og passer ind i mange omgivelser. Den røde bliver mat og mørk i tørt vejr, og når det regner, bliver den mere brunlig og skinnende.

På grund af stålets egenskaber har det også fået langt flere anvendelsesmuligheder. Og en anden væsentlig faktor er prisen. Før var det forbundet med større omkostninger at producere den form for stål, og forarbejdningen endnu mere. Men i dag er det langt lettere og billigere at producere, og det gør det endnu mere tilgængeligt for flere. Når man investerer i et stålbur til depot, holder det meget længere tid, og kræver langt mindre vedligeholdelse end for eksempel træ.

Om det er den nye generation, der er vokset op i miljøer med rustne cykler, biler, kasser og nedrivningsklare fabrikker, der har gjort det trendy at bruge den rustfarvede stål til helt nye formål, skal ikke kunne siges, men det er det der sker. Rustent jern er tidens hippe materiale, og det gælder også i gårdene, haverne og parkerne. Læs mere om cortenstål.

Land Modern store aflange plantekasser i cortenstål fra Land Højbede, med smukke blomster

Højbede i cortenstål

I haverne bliver der lavet højbede i det smukke rustne jern som aldrig før. Det er helt sikkert både look, mode og holdbarhed, der er årsag til dette valg. Men der er også praktisk og funktionelt. Hvis man køber cortenstål til at lave sine højbede, så får man jernet i et stykke. Altså to længder gange to bredder, og en højde på cirka 40 centimeter. Og så er det bare at gå i gang med at sætte sit højbed. Kontakten til jorden har stålet intet i mod, og om det regner, sner eller solen skinner er stålet også ligeglad med. Det står bare. Anderledes er det med for eksempel træ. Det lider ved kontakten til jord og det våde element.

Plader i cortenstål er som regel sorte ved levering, og begynder så stille og roligt at ændre farve, og efter et par måneder, kan den rustne farve nydes. Træprisen er noget billigere end stålets, men i forhold til holdbarheden, så skal du skifte et højbed hvert fjerde til femte år, mens et stålbed holder i 15 år uden problemer. Det kan gå i arv fra husejer til husejer, og en terrasse, der er indrettet med Land Modern højbede af stål, vil gå rent ind hos nye ejere.

Der er ingen forskel på at plante i højbede af stål og for eksempel træ. Stålet kan afgive en smule rust i kanten af bedet, men ikke noget, der er farligt for hverken planter eller jord. Det er jo faktisk jern i jorden allerede.

Man kan sagtens bruge genbrugsjern til højbede og det har næsten samme effekt som cortenstål. Men køber du nyt, kan du bestille det i lige den størrelse du har brug for. Stålet er lidt tungere at håndtere ved etableringen af et højbed, end med træ, men når først stålet er sat, så står det i årevis uden nogen form for tilpasning eller vedligeholdelse.

Formålet med et højbed er jo først og fremmest at få bedet eller plantejorden hævet fra det normale niveau, og dermed forlænge sin sæson i forhold til at plante ud lidt tidligere. Jorden i højbedet er lidt varmere end i normalt niveau, og det giver mulighed for tidlig såning og plantning. Om det er et højbed af træ eller stål gør ingen forskel,

Med et cortenstål højbed er det rigtigt nemt at montere for eksempel sneglekant. Sneglene er nok haveejeres største mareridt i perioder. Der findes flere gode tips til forskellige måde at komme denne plage til livs. Mælkekartoner, øl-hygge, og sneglekanter. Sneglekanter er en form for metal udhæng, der gør at sneglen falder af, når den forsøger at forcere kanten eller udhænget. Det er effektivt, og så er det meget nemt at montere på et stålbed. Kommer en snegl først ind i et bed, kan den hurtigt spise bedet tomt for guf. Og ikke nok med det, så lægger den æg, som giver en plage til næste år.

Land Modern Slim plantekasse i cortenstål fra Land Højbede ved Café 8-tallet

Plantekasser  i cortenstål

Plantekasser i cortenstål er anvendelige mange steder. Som tidligere nævnt er stålet både holdbart, smukt, og praktisk. En plantekasse kan placeres stort set alle steder. Og det smarte er at den kan flyttes fra sted til sted, alt efter behov. Hvis du har planter i kassen der et år har brug for sol, så placerer du bare kassen på den bedste solplads du har. Modsat hvis du har planter der ikke tåler så meget sol, så kan den flyttes til skygge. Måske skal du have havefest, og har brug for ekstra plads på terrassen, så kan du flytte rundt på dine plantekasser som du lyster. De er ret mobile.

Plantekassen kan også starte i drivhuset, for at få rigtig gang i væksten tidligt om foråret. Når vejr og temperatur så er til det, så kan den flyttes ud under åben himmel. Det er en fantastisk måde at kickstarte sine planter på. For eksempel kan tomatplanten, som godt kan fungere udendørs fra maj måned, sagtens startes i drivhuset, og så kan tomaterne modnes færdig udendørs. Det giver også lidt mere plads i drivhuset til andre projekter.

Man kan godt komme jord direkte i en plantekasse og plante urter, blomster eller grøntsager i den. Men hvis man vil have en ekstra smart løsning, så kan man slå to fluer med et smæk. Køb en kapilærkasse og sæt den i plantekassen af stål. Plant dine planter i kapilærkassen, og brug plantekassen af cortenstål som skjuler. De fleste forhandlere har standardstørrelser, så de kan passe sammen. Så får du en flot og ret mobil plantekasse med et selvvandingssystem, der gør at du skal vande ret sjældent.

Plantekasser fås i mange standardstørrelser, og du kan sagtens få ”smedet” en kasse lige efter dine ønsker. Og hvis du synes at den kvadratiske form passer bedre til dig, end den smalle og aflange, så findes de også som standarder.

Cortenstål plantekumme på ben 60x60cm-with-feet

Plantekummer i cortenstål

Hvis man går en tur igennem byen, så vil man se at mange af restauranterne, som har udendørs servering, har flotte store plante-arrangementer for at skabe hygge og læ. Det giver et godt udtryk for gæsterne, og ejeren kan dele sin udendørs restaurant op i små enheder, som skaber ekstra hygge for gæsterne. Mange af disse plante-arrangementer, er plantekummer i cortenstål. De er flotte og moderne, de matcher ind i bymiljøet, de er tunge og ikke til at flytte med de bare næver, når først de er sat og beplantet. Det sikrer at de ikke er så nemme at øve hærværk mod.

Flere og flere plantekummer i bybilledet er lavet af cortenstål. Når man gerne vil forskønne det offentlige rum med planter – blomster, buske eller små træer, så er plantekummerne af stål helt suveræn. Når den rustne farve har lagt sig, er de både flotte og moderne, og så er de meget holdbare. De forgår ikke så let. Og man kan plante næsten alt muligt i dem. Det øger anvendelsesmulighederne en hel del, og det er sikkert også derfor at kummerne er blevet meget populære at bruge.

Det er specielt på institutioner, virksomheder, kommunens arealer, store parker eller shoppingcentre man ser denne type kummer. Her er der plads til store kummer, som skal skabe miljø og stemning. Man får på den måde naturen tæt på selv de kedeligste bygninger eller pladser, som trænger til et modspil af planter og forskønnelse. I moderne byplanlægning tegner man i dag store plantekummer ind, som en del af borgernes nye miljø. Og der er det naturlige valg plantekummer af cortenstål, som holder lige så længe som bygninger omkring dem.

Se vores produkter i Cortenstål her.

Plantekume i Cortenstål rust 60x60cm