Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Have i højden – skønne grønne rum på taget og altanen

Selvom man ikke har en stor have, stortrives drømmen om en grønnere hverdag. Grønne frirum kiler sig ind mellem byernes hårde belægninger og indtager husene på nyanlagte altaner og tagterrasser. Men det kan være udfordrende at få havedrømmene til at blomstre på et hustag eller en vindblæst altan. Vi har talt med landskabsarkitekt Maja Aarup og fået hendes bedste råd til indretningen af de små grønne oaser i byen.

Det unikke ved en altan eller tagterrasse er muligheden for et privat grønt rum med udsigt. Foto: Maja Aarup

Det unikke ved en altan eller tagterrasse er muligheden for et privat grønt rum med udsigt. Tænk over hvor du vil skærme af, og hvor du vil have fuld panorama-effekt. Foto: Maja Aarup.

I København og Aarhus er antallet af tagterrasser på få år mere end fordoblet, og alene altanproducenten Altan.dk oplyser, at de sætter over 3.000 nye altaner op om året. Det har skabt et behov for gode løsninger til indretning af små grønne åndehuller i bylandskabet:

“Der er stor efterspørgsel efter grønne uderum i tilknytning til folks boliger, men mange ved ikke, hvad det kræver at realisere forestillingen om en masse grønt”, siger landskabsarkitekt Maja Aarup, som oplever at mange derfor går i stå i drømmene om frodige altaner og taghaver.

“Hovedudfordringen er, at der ikke er kontakt til jord nedenunder, som planterne kan trække vand fra. Derfor er det vigtigt at skabe et miljø, som er robust nok i sig selv til at give planterne de bedste vækstvilkår”, siger Maja Aarup.

Rigeligt med jord

Maja Aarups vigtigste anbefaling er at vælge plantekasser og krukker, som er store nok til at rumme rigelige mængder jord, der kan holde på vandet. Planterne trækker både næring og vand fra jorden, og der skal meget jord til for at holde planterne forsynet og dermed skabe et stabilt og godt vækstmiljø.

Og planterne er et helt centralt element, når en flad terrasse eller altan skal forvandles til et indbydende udeområde. Grønne planter er en smuk og levende måde at opnå et unikt lille fristed, der er skærmet af for både vind og nysgerrige blikke.

Landskabsarkitekt Maja Aarups vigtigste råd er at vælge plantekasser med rigelig plads til jord og planter. Foto: Maja Aarup

Landskabsarkitekt Maja Aarups vigtigste råd er at bruge plantekasser med rigelig plads til jord og planter. Til taghaven her har hun valgt kraftige Land Modern plantekasser i 60 centimeters bredde. Foto: Maja Aarup.


Tre gode råd fra landskabsarkitekten:

  1. Sørg for rigelig jord og stabil vandforsyning

    Vælg gerne taghavejord der er let og holder godt på vandet. En form for selvvandingssystem kan være en god ide. Husk at overskydende vand skal kunne trække væk fra jorden, så planterne ikke drukner.

  2. Brug planterne til at skærme af

    Tænk på, hvilke retninger vind og sol kommer fra, hvor der skal lukkes for indkig, og hvor der skal være fuldt udsyn. Vælg gerne mobile plantekasser, så du kan flytte om efter behov, f.eks. ved tagreparationer.

  3. Husk noget levende at kigge ud på året rundt

    Tænk på blomstring gennem hele året og frugt, som også kan tiltrække insekter og fugle. Bland med stedsegrønt, så der er grønt selv om vinteren, og vælg planter, som tåler vind og tørke.

Skriv en kommentar