Selv en lille altanhave kan give masser af grønne glæder! Tænk bare på synet og duften af skønne blomster og urter lige der udenfor altandøren, for ikke at glemme tilfredsstillelsen ved at se planterne gro og trives, når du har passet dem rigtigt. Og altankasser med blomster og planter forskønner ikke bare din bolig og altan, de sætter også et aftryk på omgivelserne. Naboer og forbipasserende, der ser altankasserne, vil nyde synet af flotte farver og vækst – det afføder smil og glæde omkring dig.
Det er dog ikke uden udfordringer at dyrke have på altanen. Du får det bedste resultat, hvis du tager højde for både dine drømme og forholdene på netop din altan, når du vælger indretning, plantekasser og planter. Læs med her og bliv godt klædt på til at indrette din drømmealtan!
Lille altan – store drømme, få det hele med plantekasser på altanen
Altanen er et skønt uderum, der giver mulighed for luft og afslapning i byen. Altaner bliver mere og mere populære, fordi altanen kan skabe ånderum og udeliv midt inde i byen. Med de rigtige plantekasser, møbler og planter kan du skabe den skønneste oase på din altan. Selv den mindste altan kan være guld værd, når lejligheden er for varm om sommeren, eller når man har brug for de få solstråler der kommer i løbet af vinteren.
Sådan indretter du din altan
De fleste altaner er ret små, det er derfor ekstra vigtigt at indrette altanen med omhu, hvis du gerne vil have plads til så meget som muligt, men samtidig ikke vil føle dig klemt. Men hjælpen er nær! Her kommer nogle ting du skal tage højde for, når du indretter din altan.
Hvad er dine altandrømme?
Det første og vigtigste er at tænke over er, hvad dine altandrømme rummer. Er det en magelig siddeplads, hvor du kan sidde og læse i solen, er det et sted hvor familien skal samles til grill og hygge, eller er det en lille grøn oase, hvor du kan dyrke grøntsager og blomster?
Hvad er reglerne i din forening?
Hvis du bor i en bolig- eller ejerforening, kan det være en rigtig god idé at undersøge reglerne, inden du indretter din altan. I nogle foreninger er det forbudt at sætte altankasser op, som hænger ud over rækværket, og i andre kan det være forbudt at grille på altanen. Det er ikke værd at blive uvenner med hverken naboer eller forening over altanindretning, så husk at tjekke reglerne, inden du begynder at købe ind.
Hvilket retning vender din altan?
Hvor meget og hvordan du kan bruge din altan, kommer meget an på, hvilken retning altanen vender. Når du skal indrette din altan, så tænk over på hvilke tidpunkter altanen er god at bruge: har den morgensol, aftensol, fuld sol eller er den i skygge det meste af dagen?
Når det kommer til at vælge planter, har solretningen også meget at sige. Længere nede i denne artikel kommer vi med vores bud på fantastiske altanplanter afhængig af lysforholdene.
Hvilke møbler skal du vælge?
Når det kommer til altanindretning, så handler det i høj grad om at prioritere. Hvad er det vigtigste at have på altanen? Tænk især over, om møblerne egner de sig til det, du vil bruge altanen til? Hvis du vil solbade på altanen, er det ærgerligt at have købt et ukomfortabelt cafésæt.
Der findes efterhånden mange smarte møbler til altanen, som kan foldes sammen eller har flere funktioner, så man kan bruge pladsen på altanen mere fleksibelt.

Hvad skal planterne bo i?
Hvis du gerne vil have planter på altanen, skal de have noget at bo i. Mulighederne er næsten uendelige. Det klassiske valg er altankasserne, som hænger på rækværket. De skaber et sødt og nostalgisk look, men de er faktisk ret upraktiske. Det er de færreste planter, der trives i så lidt jord, som der er i en almindelig altankasse. De kan fungere ok til varmekrævende, tørketålende krydderurter, men de fleste planter vil ikke trives i en lille altankasse.
Urtepotter og krukker er også en klassisk løsning. Det kan være både fint og hyggeligt med flotte urtepotter, med smukke blomster i. Krukker har dog lidt samme ulempe som altankasserne, at de ofte ikke er særlig store. Hvis du bruger urtepotter på altanen, så husk også at undersøge, om de er frostsikre. Det er de færreste, som bor i lejlighed, der har plads til at tage deres krukker ind om vinteren.
Plantekasser kan også være med til at skabe rumfølelse på altanen, du kan fx bruge espalier til at skærme af mod naboerne eller til at lave en skøn grøn væg.

Hvordan skal planterne vandes?
Vanding kan være en stor del af altanlivet, hvis man bruger for små krukker og kasser, men det behøver ikke at være et problem. Der findes efterhånden rigtig mange muligheder for beholdere med selvvanding. Man kan købe både krukker og plantekasser med selvvanding. Det gør altanlivet nemmere, og så kan du også tage på ferie med god samvittighed uden at være bange for, at alle planterne er døde, når du kommer hjem.

Hvilke planter skal du vælge?
Hvilke planter du skal vælge, kommer meget an på hvilken retning din altan vender, og hvordan forholdene på altanen er. Husk at du altid kan få kvalificeret hjælp til at vælge planter på din planteskole. Planter er dyre, så det er ærgerligt at købe nogle, der ikke kan trives på din altan.

4 altanplanter til pynt
Her kommer vores bud på 4 smukke planter der kan pryde din altan.
Lavendel
Lavendel er en nøjsom plante, som kan bo og trives på de fleste altaner. Lavendel kan rigtig godt lide en tør og mager jord, det gør den ideel til at have på altanen. Planten har brug for fuld sol, så hvis du har en god solrig altan, så vil lavendel elske at bo der. Du kan plante dem både i større og mindre beholdere, da de tåler en del tørke. Lavendel siges at holde bladlus væk, så de kan også gøre meget nytte på altanen, hvis du har andre planter, som bliver ramt af bladlus.

Marguerit
Margueritter er en sommerklassiker. Det er en nøjsom blomst, der ligesom lavendel ikke stiller de store krav til jorden og placeringen. De tåler en del tørke, og trives godt i almindelig næringsrig plantejord. De foretrækker fuld sol, men tåler også fint halvskygge. De blomstrer skønt hele sommeren og efteråret, indtil frosten kommer.

Pragtsnerle
Hvis du gerne vil have lidt junglestemning på altanen og føle dig omsluttet af smukke planter når du sidder og nyder sommeren, så er det vigtigt at vælge noget der gror opad. Pragtsnerler er smukke sommerblomster, som i løbet af en enkelt sæson, kan slynge sig rundt på en altan og skabe den perfekte oasestemning. Den får store, smukke, tragtformede blomster og slynger sig yndigt rundt om alt hvad den kan gro op af. Brug den fx op af et espalier. Pragtsnerle er ikke særlig glad for kulde og vind, så den trives bedst på en dejlig, lun altan med masser af sol.
Petunia
Petuniaer er er rigtig sommer klassiker. En skøn sommerblomst som egner sig fint til altanen. Den findes i alle farver og størrelser og den blomstre utrætteligt hele sommeren, så længe du husker at vande, gøde og nippe de gamle blomsterhoveder af engang i mellem.

4 altanplanter til nytte
Her kommer vores bud på 4 lækre og velsmagende planter du kan dyrke på din altan.
Tomat
Lune, hjemmedyrkede tomater, plukket direkte fra planten – det bliver ikke mere sommer end dét. Tomater er en af de planter i nyttehaven, som egner sig rigtig godt til altan. Især hvis du har en rigtig lun altan med masser af sol. Alt efter størrelsen på din altan kan du vælge tomatplanter, der passer til. Hvis du fx har en meget lille altan, så vælg nogle af de små busktomat-sorter, som ikke fylder særlig meget. Det kunne fx være sorten ”Lille Lise” eller ”Tiny Tim”.
Læs mere om hvordan du dyrker tomater her.
Krydderurter
Du kan dyrke krydderurter på altanen. De fleste vil gerne have godt med sol og rigeligt med jord at bo i. Det kan være fristende at købe en masse sjove krydderurter når man står nede i plantecenteret, men prøv at tænk over hvilke du rent faktisk bruger i køkkenet. Skal det være persille til persillesovsen, mynte til et mojito-bed eller skal det være timian, rosemarin og merian til madlavningen?
Læs mere om at dyrke krydderurter i plantekasser her.
Jordbær
Ingen sommer uden jordbær! Du skal have en stor altan, hvis du skal være selvforsynende med jordbær sommeren over, men der findes næsten intet bedre end at plukke de første, saftige, røde bær, når de modner. Lidt har også ret, og jordbær kræver ikke særlig meget plads. De trives godt på en altan, både i hængende krukker, i plantekasser eller i krukker.
Ærter
En spiselig plante som kan skabe junglestemnig på altanen, ærter på altanen er en luksus! Friskplukkede ærter er også essensen af sommer, og hvorfor ikke få den oplevelse lige ude på altanen? Der findes mange forskellige sorter af ærter, du kan både vælge lave planter, som ikke behøver opbinding, eller du kan vælge de høje, som slynger sig op af espalier eller af rækværket. Hvad end du vælger, vil du takke dig selv, når du kan bælge de første friske ærter på altanen.

Tips til plantning
- Planter skal have jord, og rigeligt. Lad være med at købe alt for små altankasser, hverken i areal eller dybde. Planternes rødder skal have plads og næring for at leve og vokse.
- Jorden skal være næringsrig. Derfor er det vigtigt at fylde sine kasser med den bedste jord man kan købe. Og plantecentrene er specialister i jord og planter, så spørg og køb der. Der kan godt være forskel på, hvilken jord planter skal have. Blomster en type jord og urter en anden, for eksempel.
- Størrelsen på altankasserne er et dilemma – planter skal have plads og meget jord, derfor skal kasserne være store og med plads nok. 20 centimeter i diameter til hver er nok, men regn ikke med mindre.
- Planterne skal kunne være i stue med i hinanden. Der er nogle planter og urter, der ikke kan sammen, og det vil være en kæmpe brøler at starte med at vælge forkert på den hylde. Spørg i plantecentret, hvis du er i tvivl.
- Planter er forskellige og har ikke samme krav til vækstbetingelser. Derfor er planlægning vigtig. Hvilke planter ønsker du? Hvad kræver planterne af betingelser – skygge, sol, vand, vind, temperatur, jord? Når du har styr på det, kan du begynde at sætte din plan sammen, og komme i gang med jord, kasser og planter.
- Vanding er meget vigtigt. Hvis din altan er sydvendt og har megen sol, skal der selvfølgelig vandes lidt oftere. Nogle planter kræver mere vand end andre, og derfor kan det være smart at installere selvvanding, det gør det nemmere og mindre tidskrævende. Omvendt må dine planter heller ikke få for meget vand. De drukner simpelthen. Alle altankasser skal have drænhuller, og det ses faktisk ikke ret ofte. Et godt tip til at undgå, at jord falder ud af drænhuller, er at lægge et kaffefilter over hulerne, så er det kun overskydende vand, der siver ud.
Ovenstående er bare nogle grundprincipper, og der kan sagtens være flere nuancer og detaljer, som ikke er beskrevet. Men det vigtigste er at man kommer godt i gang fra start af, og ikke begår ”begynderfejl”, og dermed oplever flere skuffelser end sejre. Spørg og søg flere svar, så bliver man selv ekspert på et tidspunkt.
Materialer
Man kan få altankasser i rigtig mange materialer og med forskellige farver og designs. Valget bliver ofte, hvad der lige passer smag og tanker om, hvad der ser godt ud i forhold til omgivelserne, vægge, facader og altanens indretning i øvrigt. Og der er masser af muligheder, men vælg en god størrelse. Altankasser i zink eller galvaniseret stål er meget velegnede til udendørs brug, og det samme er plantekasser i pulverlakeret aluminium. De er meget vejrbestandige – tåler både sol, regn og vand og er en god investering på langt sigt. Desuden afgiver de ikke giftstoffer til jord og planter, som mange billige plastkasser gør. Vil man skifte farve eller stil fra år til år, er de nemme at sprøjtemale udvendigt, og så er de klar til et nyt udtryk.
Selvvanding
Blomster, planter og urter skal have vand. Det gælder også dem i altankasser, og måske særligt dem. En altan er typisk overdækket eller delvist overdækket. Nogle får regn, andre en smule og resten slet ingen regn. Derfor er det vigtigt at holde øje med fugtigheden i sine altankasser. Alt grønt skal have vand, men mængden varierer fra plante til plante. Det kan give mange grå hår i hovedet at holde styr på hvor meget og hvornår der skal vandes. Det samme gør sig gældende med hensyn til altankasser. Derfor kan det være en rigtig god ide at installere selvvanding i sine altankasser. Det giver så meget ro i sjælen, mindre stress og så får man en risikofaktor ud af spil, ved ikke at vande for meget eller for lidt. Og en ekstra fordel er, at man trygt kan tage på lang ferie, uden at ens planter lider vandmangel.
Det handler bare om at komme i gang! Der er masser af smarte løsninger, så dine projekter lykkes, og så har du lige pludselig skabt en lille dejlig oase på din altan, som du og din familie kan nyde i årevis.