Guide til anlæg af din egen skærehave

30. marts 2023 - LandHave

Skærehaver, fyldt med smukke blomster til buketter, er mere populære end nogensinde før, og det er ikke svært at se hvorfor. Vi guider dig i gang med din egen skærehave, så du kan få smukke farverige blomster direkte fra haven og ind i din stue - og så med god samvittighed.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Det er skønt at kunne plukke friske blomster fra sin egen have, og du kan være sikker på, at de er dyrket forsvarligt og hentet direkte ind i din stue uden CO2-belastende flytransport. Samtidig kan du, og havens summende bestøvere, nyde blomsterne, allerede mens de står i skærehaven. Med en pæn indramning er rækkerne med farvestrålende blomster en sand fryd for øjet!

 

Sådan kommer du i gang med din egen skærehave:

  • Forbered et højbed, hvor du vil dyrke dine blomster. Der skal være godt med sol og ingen store træer og buske, som vil konkurrere om lys, vand og næring. Placer gerne bedet, så du kan komme til fra alle sider – det gør det meget nemmere at passe, og plukke, blomsterne. Højbede og plantekasser giver rigtig gode vilkår for de fleste blomster, og så kan du fylde dem med god blomstermuld fra start.
  • Vælg blomster til dit bed. Blomster med en lang og robust stilk egner sig bedst til buketter, bland gerne forskellige typer: nogle med store fyldige blomsterhoveder, nogle med luftige blomsterslør, skærme, spir og små tætte knopper. Etårige sommerblomster er nemme at starte med, for eksempel frøkenhat, morgenfrue og kornblomst, men stauder som jernurt og knoldvækster som georginer er også fantastiske at prøve kræfter med. Glem ikke buketfyld som græsser og grønne planter med flot løv.
  • Så direkte på voksestedet fra omkring maj måned, eller start lidt tidligere med at forspire i vindueskarmen eller drivhuset. Georgineknolde og andre vækster, som skal overvintre frostfrit, kan plantes ud, når nattefrosten er ovre. Så og plant i lige rækker, så det er let at se, hvad der er blomster, og hvad der er ukrudt.
  • Hold spirerne fri for ukrudt og sørg for at vande jævnligt. Især de tidlige spirer bryder sig ikke om at tørre ud.
    Pluk løs af dine skønne blomster. Jo mere du plukker, jo flere blomster sætter planterne, så hold dig ikke tilbage! Pluk gerne lige inden blomsterne springer helt ud, så holder de bedre i vasen.
  • Lad nogle blomster stå, så de kan sætte frø. Når frøene er så tørre, at de er lige ved at falde af blomsterne, kan du samle til næste års blomsterpragt. Opbevar frøene tørt og køligt hen over vinteren i en papirspose eller et kaffefilter. Georgineknolde og andre sarte flerårige vækster tages ind, når den første nattefrost er på vej.

 

Lav din skærehave i et højbed

Med Land Classis og Land Modern højbede i galvaniseret stål, cortenstål eller råjern der ruster kan du skabe en unik og stilfuld skærehave. Med højbede som rammer er skærehaven overskuelig og velordnet at se på, selvom du blander blomster i mange forskellige højder og former – og så er det nemt at komme til blomsterne fra alle sider. Se billeder herover.

Højbedene kan fåes i mange standard størrelser eller du kan tilpasse størrelsen til netop den plads du har tilrådighed i haven. Husk at højdedet ikke må blive større end du kan nå henover bedet, så du kan komme til at luge og plukke dine skæreblomster.  

Planter du i højbede er vanding vigtig, da jorden tørre hurtigere ud. Så vær opmærksom på at dine planter får tilstrækkeligt fugtighed. Dæk evt. jorden med bakflis, der vil hælpe med at holde på fugten.

Køb flotte højbede til din skærehave