De tre søstre - planter der hjælper hinanden

17. maj 2023 - Lotte Denckert

Engang fandtes der ingen sprøjtemidler, F1-hybrider og skadedyrsgift. Dengang måtte man trække på erfaringer, for eksempel omkring hvordan man kunne plante planter, som komplimenterede hinanden godt. På engelsk kalder man det ”companion planting”, og de gamle metoder kan stadig være brugbare i dag, hvor mange gerne igen vil undgå at bruge gift i deres haver. I mange tilfælde kan man undgå at bruge gift og kunstgødning, hvis man bruger nogle af de gamle dyrkningsmetoder.

Har du lyst til at prøve kræfter med ”companion planting”, er De tre søstre et godt sted at starte – inspireret af indianerne i Nordamerika, der gennem mange år har dyrket “Three sisters” sammen:

Artikle fortsætter under billedet

Sådan dyrker du De tre søstre

De tre søstre består af majs, bønner og squash/græskar. De tre planter plantes sammen – man sætter majs i en cirkel i midten. Majs er vindbestøvende og skal derfor stå i firkanter eller cirkler frem for rækker. Sættes majs i rækker får man ingen kolber. Rundt om majsene sætter man bønner, som klatrer op af majsplanterne. Derved får bønnerne noget at støtte sig op ad. Bønner er kvælstoffikserende og virker derfor jordforbedrenede, hvilket er en fordel, da græskar/squash og majs begge er planter, som holder meget af kvælstof og gødning.

Rundt om majs og bønner sår man squash eller græskar. De breder sig lystigt i bunden og dækker af for alt ukrudt. Samtidig hjælper squash/græskar med at holde jorden fugtig, da deres store blade skygger for fordampningen fra jorden. De små hår på græskar- og squash-planterne holder også mange skadedyr væk.

De tre søstre kan plantes ud i haven i juni. Det er en god idé at have forspiret majsplanterne på forhånd – eller have købt planter som er forspiret, så de har et forspring i forhold til bønnerne. Samtidig har majs også brug for en lang sæson, hvis de skal nå at give gode majskolber.