Højbede i cortenstål

Højbede i cortenstål

Højbede Land Modern er ekstra kraftige og har et flot design

Højbede i cortenstål – hvorfor vælge dette materiale?

Cortenstål er et rigtig godt materiale, som vi bruger til både højbede og plantekasser. Den rustne farve, som cortenstålet danner, klæder virkelig de grønne planter og er utroligt populær både i haver og til de grønne byrum. Og der er flere gode grunde til, at mange vælger at købe deres højbed i cortenstål. Corten er en særlig stållegering, som har en længere levetid end mange andre ståltyper og kan tåle det meste. De gode egenskaber skyldes blandt andet, at cortenstål ud over jern også indeholder andre metaller i små mængder, herunder kobber. Det får cortenstålet til forholdsvis hurtigt at danne en rusthinde i overfladen, som bremser for den videre rustproces og dermed forlænger stålets levetid. Det betyder samtidig, at rustdryp og afsmitning fra materialet aftager betydeligt, når først overfladen er rustet til. Dermed får du alle fordelene ved den utrolig flotte rødlige farve, der kommer af den rustne overflade, og samtidig en lang levetid og et minimum af gener i form af rustpletter. Læs mere om cortenstål her:

Dyrkning i cortenstål højbed – så nemt er det!

Der er næsten ikke det, du ikke kan dyrke eller så i dit cortenstål højbed. De er utrolig nemme at gøre brug af, så hvis ikke du har grønne fingre eller bare aldrig har ejet et højbed før, så vil du nemt og hurtigt kunne komme i gang.

På grund af det lille indhold af kobber og andre metaller i cortenstål anbefaler vi for en sikkerheds skyld at isolere højbede i corten med vores isoleringsmåtter, hvis du vil dyrke spiselige afgrøder i dem. Isoleringsmåtterne er fremstillet af EU-godkendt miljøvenlig genbrugsplast og kan trygt anvendes ved dyrkning af spiselige afgrøder. De beskytter samtidig stålet og modvirker udtørring af jorden om sommeren og frostskader på planternes rødder om vinteren.

Fyld højbedet med en god kvalitet muldjord. Måske har du ren og god jord i haven, som bare skal have lidt kompost og gødning for at være klar, og ellers kan du bestille frisk højbedemuld hos os. Herefter er det bare at gå i gang med at plante og så! Jorden synker sammen efterhånden, så der bliver plads til at tilføre lidt frisk jord eller noget god kompost og gødning til hver ny sæson i haven.

Mange designmuligheder med cortenstål højbede

Vil du gerne så og dyrke en masse, vil du bare gerne ramme dine buske og blomsterbede flot ind, eller vil du gerne dele haven op og gøre den mere hyggelig? Uanset hvad er et af vores Land Modern cortenstål højbede et valg, der åbner op for mange muligheder og giver dig lov til at slippe kreativiteten løs. Du kan sammesætte, stable og bygge op, som du har lyst, og kombinere højbedene med sæder og bænke, så du kan klare lugningen fra en behagelig siddeplads – eller bare sætte dig ned og nyde planterne og de fugle og insekter, de tiltrækker, på helt nært hold.

Højbede i cortenstål egner sig til de fleste planter og giver gode vilkår for dyrkning af både blomster, bær og grøntsager. Især varmeelskende afgrøder som tomater, agurker og majs vil trives i den lune jord i højbedene. Du kan også bruge højbede til de fleste slags krydderurter og selvfølgelig til smukke blomster og flotte buske. Vi anbefaler at bruge isoleringsmåtter indvendigt i højbede af cortenstål, særligt når du dyrker spiselige afgrøder.

Hvordan fungerer et højbed i cortenstål

Når du ser på et højbed, ligner det måske blot en firkantet kasse, der kan stå i haven, men faktisk er højbede en utrolig smart opfindelse, der har mange gode fordele og kan bruges til mange ting. Derfor er der også så mange, der vælger at gøre brug af dem, når der skal dyrkes grøntsager eller andre spændende ting i haven. I princippet behøver et højbed ikke at være mere end en dynge jord, der hæver et afgrænset dyrkningsområde lidt op over det omgivende område, men en flot ramme gør højbedet til et æstetisk element i haven og gør det meget lettere at etablere bedet og holde styr på jorden. Højbede opdeler haven i afgrænsede rum med gangarealer imellem, og det har en række dykningsmæssige fordele.

Hvad er fordelene ved et at dyrke højbede?

Det er ikke svært at finde på gode årsager til at vælge et højbed. Fordelene er mange, og derfor har vi også et godt udvalg af de populære højbede.

En af grundene til, at mange vælger højbede, er at de gør det mere overskueligt, når der skal sås og plantes. For havenørder gør adskilte højbede det lettere at holde styr på jordforhold og rotation af afgrøder, men man behøver ikke at være havenørd for at sætte pris på en velordnet og overskuelig have. Det er nemt at dyrke i højbede, og alle kan være med!

En af de vigtigste fordele ved højbede er, at man ikke træder i jorden i selve højbedet. Det gør det lettere at holde jorden porøs, så planternes rødder får let ved at etablere sig – og ukrudtet er lettere at hive op. Samtidig kan man så meget tættere, når der ikke skal være gangareal mellem hver række af afgrøder, og dermed kan man udnytte pladsen optimalt. Det er ikke mindst en fordel i små haver, hvor det ellers kan være svært at få plads til en køkkenhave.

Det har også flere fordele, at bedet bliver hævet over jorden. Ukrudt finder vej overalt, men de fleste vil opleve, at det er lettere at holde mængden af ukrudt nede i et højbed, både fordi afgrøderne står tættere, og fordi græs og ukrudt fra det omgivende areal ikke så let breder sig op i højbedet. Arbejdshøjden bliver også bedre, og højbedene gør havearbejdet lidt mere behageligt og meget lettere at overskue. Samtidig varmes jorden hurtigere op i et højbed, og du kan derfor komme tidligere i gang om foråret og få en længere sæson. Med lidt held kan du nå at så og høste et ekstra hold salat eller radiser.

Ikke mindst er de klassiske højbede i Cortenstål pæne at se på, og du behøver ikke at nøjes med at bruge dem i køkkenhaven. Du kan også bruge dem til at markere overgange og skel i haven eller til at ramme bærbuskene, hækken eller blomsterbedene flot ind. Mange bruger også højbede i Corten som en flot afslutning eller indramning af terrassen.

Størrelser på Land Modern højbede i cortenstål

Vi har flotte Land Mordern højbede i 2 mm cortenstål, som giver højbedet den rustne farve, der er populær i mange haver. Vi har utrolig mange størrelser på disse højbede, og du kan få dem helt fra små 40×40 cm højbede eller plantekasser, som for eksempel er gode til små adskilte bede med krydderurter og op til 120 cm brede højbede, som i princippet kan laves lige så lange, som du har lyst til. Bedene er modulopbyggede, så længden er bare et spørgsmål om, hvor mange moduler du sætter i forlængelse af hinanden. Bedene er 40 cm høje, men har du brug for et højere bed end dette, så har du også mulighed for at købe dem stablet, så de altså får en højde på 80 cm. Med en højde på 80 cm giver højbedet en noget bedre arbejdshøjde, som du ikke skader din ryg ved, og det er også en af grundende til, at mange vælger at købe dem stablet. Udover at give en sundere arbejdsstilling, så er højden på højbedet også med til at varme jorden hurtigere op, så du kan så og plante tidligere på året end ellers.

Hvor kan du placererer din Land Mordern højbed i cortenstål

Når du ved, hvad du har lyst til at dyrke i dit nye højbed, så er det noget lettere at finde den rette placering til bedet. Til køkkenhaven er en solrig placering mest optimal for at sætte godt gang i planternes vækst, selvom det så også kan betyde, at du må være lidt flittigere med vandingen i varme og tørre perioder. Når det kommer til eksempelvis bærbuske og blomster er behovet for sol mere varierende, så undersøg gerne på forhånd, hvad de planter, du drømmer om at have i højbedene, trives bedst med.

Det er også værd at overveje, hvor det vil være praktisk at placere højbedene. Vil du bruge dem til krydderurter, kan det være praktisk at placere dem tæt på huset, så urterne er lige ved hånden, når du laver mad. Mange har traditionelt gemt køkkenhaven lidt væk i et hjørne af haven, som ikke ses så meget fra huset og terrassen, men med flotte corten højbede er der ingen grund til at gemme køkkenhaven væk! Du kan endda bruge et højbed i din udestue, hvor du kan placere det tæt på et vindue, så der stadig kommer lys til dine planter.

Højbede i cortenstål – hvorfor vælge dette materiale?

Brug for hjælp? Vi sidder klar i kundeservice.