Plantekasser i prisbelønnet design

En plantekasse er som ordet siger, en kasse, hvori man kan plante. Der er ingen begrænsninger for, hvad man kan plante i kasserne, kun fantasien sætter grænser. Blomster, urter, bær, grøntsager, rodfrugter med mere. Plantekasser kan man placere indendørs, udendørs og i drivhus, hvis man vil. I storbyer ser man flere og flere sætte plantekasser op i de indre gårde i indre by. Både for at skabe natur og stemning, men også for at dyrke afgrøder, som kan høstes i løbet af året. Fordelen ved plantekasser er, at de kræver meget lidt plads, meget lidt jord og kan placeres alle steder.

Plantekasse indendørs

At få en plantekasse indendørs er som at få en vinduesramme med planter, bare placeret rundt om i boligen som man nu har lyst til. Om det er grønne planter, urter, grøntsager eller blomster betyder ikke så meget, alt kan lade sig gøre. Formålet med en indendørs plantekasse er jo både pynt, indretning, farver, og måske afgrøder som for eksempel krydderurter. Det giver boligen mere liv, og i et bymiljø føles det som om at man får lidt natur og have indendørs. Det er også godt for indeklimaet at have planter indendørs, og har man børn, er det en god måde at vise dem at natur og planter er en del af vores eksistens og livsbetingelser i det hele taget. En anden trend i forhold til plantekasser er også, at fjerne lyshæmmere fra vindueskarmen ud i rummet, hvor det ikke tager lyset fra vinduet. Mange planter i vinduet kan giver mindre lys i rummet. En ekstra fordel ved plantekasser er at de kan flyttes, og derfor kan for eksempel plante agurk og tomat i kasser indendørs – altså før sæsonen, og derefter sætte dem udenfor i kasserne. Det man gøre medio maj, og så er der friske tomater sidst i juni – fra egen plantekasse udenfor.

Plantekasse udendørs

Udendørs plantekasser boomer helt vildt i disse år. Det er jo særligt i byerne, hvor plantekasser i alle afskygninger har fået et boost. Byboerne vil tættere på naturen, og have en havelignende gård med både planter, urter og for eksempel jordbær. Det er både by forskønnelse, stemning og dyrkning, der har fanget deres interesse, og så måske at naturen, som de fleste elsker, kommer tættere på deres liv og at de kan høste lidt afkast af et urtebed med frisk mynte, basilikum eller purløg til madlavningen. Der etableres flere og flere gårdlaug/foreninger, hvor beboerne går sammen om at skabe helt nye miljøer i forbindelse med renoveringer af deres bygninger. Så får gården en ordentlig omgang i samme åndedrag. Det betyder også at der skabes nye sociale relationer, når man kan mødes rundt om et par plantekasser, og luger lidt ud i ukrudtet. Sætter man flere plantekasser op i forbindelse med hinanden, kan lave en lille krog, der virker som om den er indhegnet, med læ og lidt lukket af. Har du en rigtig stor have med meget græsareal, og gerne vil have mere indhold, så kan du med fordel opsætte plantekasser, og dermed bryde monotonien, og samtidig få planter rundt omkring. Plantekasserne kan du så flytte rundt på fra sæson til sæson.

Plantekasser til drivhus

Et drivhus er en fantastisk opfindelse. Her kan varmen virkelig skubbe væksten i den rigtige retning, og det er opad. Det er typisk for koldt i Danmark for særlige krævende planter som for eksempel agurk, at have de bedste vækstbetingelser – den må helst ikke komme under 15 grader. Det kan det godt blive om aftenen/natten, selv i de varme måneder. Derfor er det smart med de særligt krævende planter, at beskytte dem lidt ekstra i for eksempel plantekasser. Og fordelen er også, at du i princippet kan opdyrke en agurk indendørs i boligen i kassen, indtil du kan sætte den i drivhuset senere på sæsonen. Er det bare en smule for koldt for de særligt krævende planter, så kan de gå helt i stå eller sågar visne. Derfor er en plantekasse til drivhuset en lille sikring for bedre betingelser for disse planter. Kasserne holder bedre på varmen, og det skal der til, hvis du vil have agurker i drivhuset.

Plantekasser gør det selv

Det er tre tidstypiske trends som faktisk overlapper hinanden i disse år. Natur, genbrug og gør-det-selv ”bølgen” er over os, og det får folks kreative evner i gang. Aldrig før har der været så står jagt på genbrugsmaterialer, som kan bruges til at lave plantekasser af. Træ, jern og plastic er i høj kurs. Hvem har ikke hørt om palle-jagten – det er næsten ikke til at opdrive brugte paller for tiden. For få år tilbage blev de givet væk til brænde, nu sælges de i høj kurs. Også diverse havecentre har stor efterspørgsel på materiale, der kan bygges plantekasser af. Flere har specialiseret sig i ”byggesæt”, hvor gør-det-selv folk i bedste Ikea-stil, selv kan samle, træplader og stålplader til meget flotte og velegnede kasser. De er jo produceret lige til formålet, og kan fås i flere designs og med for eksempel sneglekant med mere. Og priserne er fornuftige, man får ret meget for pengene i betragtning af, at det for eksempel er varmegalvaniseret stål. Gør-det-selv-folket har også god hjælp fra internettet. Nu er det jo muligt at dele hinandens erfaringer og viden lyn hurtigt. Facebookgrupper, blogs og havesider giver god råd om, hvordan man let kan gøre det selv, og dermed spare mange penge.

Plantekasser i træ

Kasser bygget i træ er nok mest egnede til udendørs brug. De fleste, der vælger træ, har nok en ide om at det er det mest naturlige valg. En kasse i træ falder bedre ind med naturen og omgivelserne, og passer bedst ind i folks design-plan i haven eller gården. Træsorten man vælger, skal være hårdfør og kunne holde til at være i kontakt med jord, vand og det danske klima. Det tager hårdt på træet at være udenfor. Derfor er det vigtigt at tænke fremadrettet og ikke spare på pengene, når man vælger sort. Mange anbefaler fyr og gran, men det må være en smagssag. Så længe at det er holdbart og tåler vejrliget, kan det bruges. Imprægneret træ skal undgås, da det indeholder giftstoffer som kan aflejres i jorden, og dermed også i afgrøder man vælger at plante i kasserne.

Plantekasser i jern

Flere og flere vælger jern eller stål til sine plantekasser. Det kan der være mange grunde til. Men jern eller stål er klart bedst, hvis det handler om indendørs brug. Her skal man sikre sig, at kasserne er vandtætte. Det er de fleste, når man køber dem, men ellers skal de fuges til med fugemasse eller montagelim, som ofte kan købes samme sted som kasserne. Fordelen ved stål- eller jernkasser er at de er vedligeholdelsesfri og meget langtidsholdbare. De findes også i et hav af designs og farver, behandlet eller ubehandlet. Hvis man vælger jern- eller stålkasser til udendørs brug skal man ikke nødvendigvis fuge kasserne, men her er det vigtigt at vælge ud fra om man vil have en rusten eller blank overflade. Hvis jernet ikke behandles ruster det udendørs. Det udtryk er der mange der vælger, fordi de synes at det matcher med deres smag. De rustfri er varmegalvaniserede eller malede stålplader, og de er også populære. Jern og stål er mindst lige så holdbart udendørs som træ, så det er vel en smagssag, hvad man vælger at bruge til sit projekt.

Plantekasser på hjul

En smart og meget brugt løsning er at sætte sine plantekasser på hjul. Tænk hvor perfekt det er, at kunne flytte rundt på sine plantekasser, både stål- og trækasser. Det gør et projekt meget mere foranderligt og mobilt. Man kan ændre design og udtryk i sin have eller gård, blot ved at skubbe rundt med kasserne. Og rent dyrkningsmæssigt, er det ekstra smart, at man kan flytte sine kasser til henholdsvis skygge og sol, som man lyster, og som planterne har behov for. Også til plantekasser indendørs bliver hjul brugt. Nok til større kasser i for eksempel store gangarealer, haller, receptioner med mere. Små kasser som ikke er så tunge, er det ikke så nødvendigt at udstyre med hjul. Men med hjul kan man let flytte, bytte og skifte rundt.

Plantekasser til krydderurter

Uanset hvad man planter i kasserne, skal de have den rigtige jord til den eller de planter man vil have. Er det for eksempel krydderurter, er det vigtigt, at de har den rigtige jord, at den er fugtig, og at krydderurterne får varme. De behøver som sådan ikke så meget sol, men basilikum skal for eksempel have varme. Den tåler ikke store svingninger i temperatur, hvor en persille vokser livligt i næsten et hvert klima. Pointen er at vælge de rigtige urter til sin kasse, og at kassen er placeret godt i forhold til urternes krav om sol, varme, skygge og fugt.

Plantekasser til altan

Om man har en stor eller lille altan, så kan det sagtens lade sig gøre, at have planter i stor stil. Både blomster, urter og grøntsager kan få rigtig gode betingelser på altanen. Man kan få kasser til altangulv og med hængebeslag til rækværk eller til loft. Der er uanede muligheder for at skabe et fantastisk naturligt og nærmest have-agtigt miljø på sin altan. Kun fantasien sætter grænser.

Plantekasser i plast til selvvanding

Uanset om man har plantekasser ude eller inde, så skal planterne have opmærksomhed. Lugning, afpilning af visne blade og vanding er et must. Mange har en ugerytme, når de skal rundt med vandkanden, men flere og flere vælger også selvvandingsløsninger til deres plantekasser. Så kan man slappe af eller tage på ferie, uden at bekymre sig om at planterne får vand nok. En anden fordel ved selvvandingsløsningerne er, at planterne selv tager dét vand de har brug for. De fleste løsninger er nemlig baseret på vanding nede fra, altså for eksempel med et vandingsrør, der går fra kanten af en kasse til bunden af kassen og jorden. Og sår der vand i røret, så har planterne vand nok til meget lang tid. Man kan finde selvvandingssystemer til kasser på internettet, og nogle plantekasser sælges med disse løsninger.