Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål

På denne side har vi samlet specifikationer, hjælp til samling og brug af vores højbede og plantekummer, ofte stillede spørgsmål & svar samt handelsbetingelser. Hvis du ikke finder et svar, så ring eller skriv til os

 • Alle højbede og altankasser er 25 cm. Højbedene og altankasserne kan sættes ovenpå hinanden, da der er en ombukket kant foroven og forneden på siderne. Jorden binder højbedene sammen.

  Krukkerne måler henholdsvis 40 cm (lille) og 55 cm (stor).

 • Forskellige faktorer har indflydelse på holdbarhed i metallets møde med naturen, så det er svært at sige noget generelt om levetiden. Afhængigt af klima vil Classic højbedene holde i op mod 10 år eller mere. De kraftigere Land Modern plantekummer vil holde noget længere. Det rustne look er flot og naturligt, men paradoksalt nok vil rusten også tære på metallet og i sidste ende forkorte dets holdbarhed. Her gennemgår vi nogle af de variable der sætter skub i korrosionen, og hvad man kan gøre for at forlænge stålets levetid.

  Salt fremskynder rustprocessen. Kunstgødning indeholder ofte salte, ligesom metallet kan udsættes for salte ved vejsaltning og salt i luften fra havet. Vi råder til at benytte naturgødning og om muligt undgå vejsaltning tæt på plantekasser i metal. Bor man tæt ved havet vil man skulle regne med en kortere levetid.

  Vand, jord og dræn er tre nøgleord. Hvis der konstant står vand op ad indesiden af plantekassen vil det fremskynde rustprocessen, så det er vigtigt, at jorden er veldrænet. Altså at jorden er porøs og ikke lavet af lerjord, så vandet kan blive ledt væk. Laver man et drænlag af f.eks. lecanødder med fiberdug vil det hjælpe vandet hurtigere væk, og man kan også få såkaldte drænbakker eller drænmåtter.

  Ilt bidrager også til korrosionen. Vi anbefaler at holde bedet fyldt helt op med jord, da det er med til at hindre korrosion fra indersiden. Samtidig vil jorden suge vand til sig, så der ikke står vand op ad siderne.

  Ikke mindst fortæller tykkelsen og legeringen af stålet noget om levetiden. Jo tykkere, des længere levetid. Cortenstål er en særlig legering, som på ydersiden danner et rustlag, der derefter sænker farten på den videre rustproces. På indersiden vil cortenstål dog ruste med samme hastighed som almindeligt sort stål eller råjern, hvis vandet får lov at stå op af siden.

  De varmgalvaniserede bede vil holde længere tid, da overfladen er behandlet med zink, som beskytter stålet. De varmgalvaniserede produkter er miljøvenlige og udgør ikke en sundhedsrisiko.

 • Jern/rust er ikke skadeligt, da det er et rent naturmateriale.

 • Galvaniseret jern består af råjern, som er givet en tynd overflade af zink, der beskytter mod rust. Førhen var det almindeligt at anvende det sundhedsskadelige bly til galvanisering. I dag i Vesteuropa fremstilles galvaniseret jern dog uden brug af bly. Vores galvaniserede højbede er lavet i Danmark og kan derfor anvendes uden risiko for, at de afgiver giftstoffer til jorden og afgrøderne. Et almindeligt voksent menneske har brug for omkring 15-20 mg zink om dagen. Fødevarer som kød, frø og kerner og fuldkornsprodukter har naturligt et højt indhold af zink, ligesom mange vitamintilskud indeholder zink.

 • Du kan dyrke alle typer grøntsager, særligt hvis højbedet står på jorden, hvorved rødderne kan nå langt ned.

 • Vi har valgt at lave sneglehegn i længderne 40, 60 og 120 cm. Samt 120 cm højre og 120 cm venstre som kun kan anvendes til et 240 cm langt højbed. Ved et længere højbed end 240 cm. f.eks. 360 cm lang skal det midterste sneglehegn være lige i begge ender. Her skal man tage et højre eller venstre sneglehegn og med en nedstryger save den ene skrå ende lige.

 • Højbedene kan stilles lige ovenpå græsplænen, og jorden bliver i højbedet. Højden er 25 cm, og jorden kvæler græsset.

 • Nej – vandet siver ud af hjørnene og langs bundens sider.

 • Jorden vejer meget og holder dermed højbedet på plads.

 • Jorden vejer endnu mere med to højbede stablet oven på hinanden end ved et enkelt højbed – vægten af jorden binder de to højbede sammen. Bland ca 50% Leca nødder i jorden for at undgå, at højbedet vejer for meget ved transport.

 • Lærketræ er valgt som træsort til Lands højbede i træ, da lærk er naturligt modstandsdygtigt over for trænedbrydende svampeangreb og har en levetid på op til 15 år, selv ved direkte jordkontakt. Dermed undgår man at bruge giftige imprægneringsmidler, som er skadelige for miljøet. I et højbed, hvor man vil dyrke grøntsager, er det særligt vigtigt ikke at bruge nogen form for giftige materialer. Med tiden bliver lærketræ mere gråligt i farven. For at bevare træets glød kan man behandle det med helt almindelig, naturlig linolie. Det styrker samtidig træets holdbarhed. Læs evt. mere om træ og jordkontakt i Teknologisk Instituts nyhedsbrev: Viden om Træ.

Brug for hjælp? Vi sidder klar i kundeservice.