Det varer ikke længe..

20. juli 2025 - Thea Poulsen

Kinakål, radiser, rødbeder og gulerødder spirer i højbedet. Se hvordan du udnytter pladsen optimalt og får mest muligt ud af din køkkenhave i højbed eller plantekasse hele sæsonen.

Høst og ny såning i højbedet – plads til mere end du tror

Selvom vi allerede er godt i gang med at høste fra højbedet, er der stadig masser af aktivitet og potentiale tilbage i haven. Lige nu høster jeg flittigt pluksalat, og jeg begynder også så småt at tage lidt af hovedsalaten – selvom den egentlig gerne må vokse sig lidt større endnu. Radiserne har vi i rigelige mængder, og det er en fornøjelse med deres sprøde bid i sommerens salater.

Kinakål i højbed – med tålmodighed kommer fylde

Kinakålen har til gengæld været lidt langsommere til at tage fart. Jeg har plantet den om, så planterne nu har fået mere plads i plantekassen til at udvikle sig – og forhåbentlig vokse sig større og få mere fylde. De kunne nok godt spises allerede nu, men vi har valgt at give dem lidt længere tid. Derfor har jeg flyttet dem til en anden trekantsopdeling i højbedet, hvor de får ro og plads.

Ekstra plads i højbedet? Så flere radiser!

Når man dyrker grøntsager i højbed, opstår der indimellem små lommer af ledig plads – og det er guld værd! I den trekant, hvor kinakålen stod, er der nu fri jord. Her har jeg planer om at så en ny omgang radiser i løbet af de næste par dage. De vokser hurtigt og kan sagtens nå at blive høstklar, før sæsonen er slut. Radiser er ideelle at dyrke i både højbed og plantekasse – de kræver minimal plads og giver hurtigt gevinst.

Gulerødder og rødbeder i plantekasse – små, men på vej

Gulerødderne står stadig små, men sunde og grønne. Jeg kunne ikke lade være med at trække en enkelt op, og det var de fineste små gulerødder, jeg har set. De vokser stille og roligt, og jeg er sikker på, at de nok skal nå at blive store og flotte, inden efteråret kommer. Gulerødder egner sig godt til dyrkning i højbede og dybe plantekasser – især når jorden er løs og fri for sten.

Rødbederne har virkelig fået fat. Når jeg forsigtigt trækker en op, ser jeg de mest yndige små rødbeder. Jeg sår dem gerne lidt tæt, og tynder så ud løbende. De små, spæde rødbeder bruger jeg direkte i salater – hele og uforarbejdede – for de smager fantastisk, selv i den tidlige fase. Rødbeder er også oplagte at dyrke i højbed, hvor du nemt kan styre fugt og jordkvalitet.

Så tæt og høst løbende i din plantekasse

Et godt tip til dig, der dyrker i højbed eller plantekasse, er at så tæt og så tynde ud løbende. På den måde får du både små lækre grøntsager tidligt, og du giver plads til, at de resterende planter kan vokse sig store og kraftige. Det gælder især afgrøder som rødbede, salat og radiser. Og de små planter, du tynder fra, er absolut ikke spild – brug dem i madlavningen, og få glæde af dem hele vejen.

Dyrkning i højbed – fleksibel og effektiv køkkenhave

Det skønne ved at dyrke i højbed er netop fleksibiliteten. Når en afgrøde er høstet, opstår der hurtigt ny plads, som du kan udnytte til at så igen. Det betyder, at din køkkenhave i højbed kan være i gang hele sæsonen – med skiftende afgrøder, løbende høst og konstant aktivitet.

Uanset om du dyrker i et stort højbed, små plantekasser på altanen eller et system af opdelte bede som mit eget, så er det inspirerende at se, hvordan man kan udnytte hver en lille kvadratmeter.