Sådan dyrker du auberginer i drivhuset

10. februar 2023 - Lotte Denckert

Aubergine er et medlem af natskyggefamilien, som blandt andet også rummer kartofler, tomater og chilier. Den kom oprindeligt til Europa fra Indien og til at starte med dyrkede man den kun som prydplante, da man var noget skeptisk overfor denne særprægede plante. At dyrke auberginer for pryd er dog heller ingen skam, for den blomstrer med store smukke lilla blomster og kommer det til frugterne, så er der mange forskellige smukke varianter som man aldrig ser i supermarkedet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan dyrker du auberginer

Auberginer er ret varmekrævende, de dyrkes på stort set samme måde som tomater. Frøene skal forspires indendørs ved stuetemperatur mellem februar og april. Det er vigtigt, at den enkelte plante har nok plads efterhånden som den vokser, den bryder sig ikke om at bo i for små potter. Hvis planten er blevet lidt høj og ranglet under forspiringen, så plant den bare dybt. Aubergineplanter sætter rødder på alt det, man dækker med jord.

Når planten er ca 30-40 cm høj, kan man knibe toppen af. På denne måde får man planten til at buske sig. Hvis man ikke nænner det, kan man også lade være. Når planten sætter sin første store, smukke, lilla blomst, kan det være en god idé at nippe den af, selvom det kan virke brutalt. Hvis planten får lov at lave en aubergine på første blomst, risikerer man nemlig, at den ikke laver flere derefter, og det er også næsten en skam. 

Auberginer kan lykkes på friland hvis man har en meget lun og solfyldt krog, men de holder af temperaturer på 18-20 grader mindst, så det er bedst at have dem i drivhus, udestue eller i vindueskarmen. De er klar til at flytte i drivhus omkring maj-juni, alt efter temperatur.

Normalt er auberginerne klar til at blive høstet omkring juli og et par måneder frem. Det tager ca 80 dage fra frø til første høst. Jo flere du plukker, jo flere kommer der. Det er vigtigt at plukke de første frugter hurtigt, for at planten skal blive ved med at producere frugter. Aubergine er ikke altid en nem plante at dyrke, men den er klart et forsøg værd. 

Billedtekst: Chilier i forgrunden og i baggrunden kan man lige skimte sorten Turkish orange, med de små auberginer der ligner tomater.

Sjove auberginesorter du kan dyrke derhjemme

Hvis man gerne vil prøve nogle af de mere særprægede sorter og gerne vil have lidt farve på bordet når man spiser, så anbefaler vi her 3 skønne sorter.

Turkish Orange – en lille rund variant som er orange med grønne striber. Det ligner næsten mere en tomat, men det er en lille sjov aubergine med en fin smag. 

Finger Fruit White – En lang hvid aubergine. Det er sjældent man ser hvide grøntsager, udover peberrod og det lille hvide græskar “Baby Boo”. Men Finger fruit white er en en lang hvid aubergine som er meget dekorativ. 

Shooting Stars – er endnu en virkelig fin auberginesort, den har små runde frugter som er lilla med hvide striber. Den kan man engang imellem godt finde i et velassorteret supermarked, men det er sjovere at dyrke den selv.