Lær at dyrke aspars i haven

3. marts 2023 - Lotte Denckert

Der er få grøntsager der skriger så meget af forår som friske asparges. Lækre, dampede eller grillede asparges med fisk er en forårsklassiker. Men asparges er også en dyr grøntsag, så ville det ikke være lækkert at kunne høste stakkevis af asparges i haven i stedet for? Hvis du vil lære at dyrke asparges så læs med her.

Artiklen fortsætter under teksten.

Asparges er en flerårig plante, når den først er etableret i haven, kan man nyde den i mange år. Det tager lidt tid for planten at etablere sig og blive klar til at blive høstet, så hvis du er den utålmodige type, så er asparges måske ikke for dig, men hvis du kan holde ventetiden ud, så kommer du aldrig til at fortryde at plante asparges i haven. 

Hvide eller grønne asparges?

Der findes mange forskellige sorter af asparges, så når nu de kommer til at være i haven de næste 15 år, så kan det være en god idé lige at tage stilling til, hvilke asparges du bedst kan lide. Nogle sorter er bedst egnet til at dyrke som hvide, nogle sorter er bedst egnet til at dyrke som grønne, nogle sorter kan bruges til begge dele. Det er nemlig ikke sorten der afgør, om en asparges er hvid eller grøn, det er derimod dyrkningsmetoden. 

De hvide asparges dyrkes under jorden, det er derfor de er hvide. De skal derfor hyppes grundigt for at opnå lange hvide stængler. De grønne er nemmere at dyrke, da de ikke skal hyppes, og så indeholder de også lidt flere vitaminer. 

Jordforhold

Asparges kan godt lide en kalkholdig jord, med en ph-værdi på 7,5. Det er derfor en god idé at lave et bed specifikt til dine asparges. Så snart jorden er til at grave i her i foråret kan man gå i gang med at gøre sit bed klar. Jorden skal graves godt igennem og blandes med kalk, især hvis det er en meget leret jord. Hvis det er tung jord, kan det også være en god idé at blande jorden med noget grus eller sand. Beslut dig for hvor mange asparges, du vil have, og hvor stort bedet skal være. Der skal gerne være mindst 50 cm mellem rækkerne.

Dyrke asparges fra frø

Det billigste er klart at så asparges fra frø, så har du måske også mulighed for at prøve nogle flere forskellige sjove sorter. Fra man sår frø til man kan høste asparges går der ca. 3 år. Du kan så frøene indendørs allerede nu fra marts måned. Læg frøene i blød i vand i nogle timer og så dem i dybe plantebakker. Det kan tage lidt tid for frøene at spire, så hav tålmodighed og hold jorden fugtig og lun, til de er spiret. Plant løbende forsigtigt om. Planterne kan plantes ud på voksestedet i starten af april. Sørg for at sprede rødderne godt ud, når du planter dem. Plant dem i ca 5 cms dybde og vand efter. Hold jorden fugtig de første par måneder.

Hvad med artiskokker, har du prøvet at dyrke dem? Læs hvordan du gør her.

Dyrke asparges af købte planter

Hvis man vil spare et år af ventetiden, kan man købe sine asparges planter på planteskolen i slutningen af marts eller starten af april. Når de skal udplantes, skal der graves en 10 cm dyb rende, som er 30 cm bred, og i denne sætter man planterne og spreder rødderne godt ud, rundt i en cirkel omkring planten. Det er vigtigt for, at aspargeserne kan brede sig godt. Dæk til med jord og vand derefter. Hold jorden fugtig de første par måneder. Der går cirka 2 år, fra du planter dine asparges, til du kan begynde at høste. Hvis de skal dyrkes som hvide asparges, skal rækkerne hyppes, det vil sige dækkes med en 30-35 cm høj vold af sandet jord, når planterne begynder at få fat – fra omkring midten af april.

Høst

Asparges høstes om foråret, når stilkene er 12-15 cm lange og har en tykkelse godt og vel som en blyant – så er de mest lækre. Grønne asparges høstes ved at ‘stikke’ dem med en kniv ca 5 cm under jordoverfladen. Hvide asparges høstes, når planterne begynder at spire frem fra jordvolden. Så kan du forsigtigt skære dem over inde i jordvolden og trække dem op af jorden.