Gør plads til hyggen – indret med bænke

12. januar 2023 - LandHave

Havearbejde kan være hårdt arbejde, og fordi haven aldrig stopper med at vokse, så er der altid noget at give sig til i haven. Men husker du at stoppe op, sætte dig og nyde alt det hårde slid? 

Artiklen fortsætter under billedet.

Bare at være

Det er vigtigt at give sig tid til bare at være i haven og at nyde den. Derfor skal du altid huske siddepladser, når du indretter din have. Der er mange veje at gå, når det kommer til siddepladser, havemøbler kommer i mange udformninger, der er hængestole, hængekøjer og så er der bænke. Bænken bliver ofte valg fra, til fordel for de populære loungehavemøbler med bløde hynder. Men bænken har stadig sin berettigelse i haven, den er alsidig og praktisk, og kan være med til at skabe en skøn stemning.

Hvad er den bedste havebænk?

Der findes mange fleksible bænk-løsninger, hvor man kan skabe mange siddepladser på lidt plads. Hvis man har lidt plads i haven, eller bare ikke vil have, at store havemøbler skal optage for meget plads, så er bænken den perfekte løsning. Med bænke monteret på plantekasser kan du hurtigt skabe afgrænsede rum i haven. Du kan lave et lille samlingssted i gårdhaven, hvor du og naboerne kan samles. Den bedste bænk er praktisk, fordi den ikke dikterer, hvordan du bruger den. Man har stort bevægelsesrum på en bænk og kan sidde på mange måder.

4 tips til at vælge den rigtige bænk

Ofte kan det være svært at finde den rigtige bænk. Her kommer fire tips til at hjælpe lidt på vej; hvilket materiale der fungerer, hvilken størrelse, hvad du kan bruge bænke til, og hvilken slags træ der kunne være en mulighed.

  • Selvfølgelig er det vigtigt at vælge det rigtige materiale til udendørs bænke. Bænke laves ofte i stål eller metal og træ, da det er flotte materialer, som samtidig er robuste og holdbare, hvis de bliver brugt og behandlet rigtigt. Vi synes selv at kombinationen af cortenstål eller galvaniseret stål og mahognitræ er god, fordi det giver en god kontrast og spiller godt sammen med grønne planter.

  • Højden på en bænk skal være omkring 42-47 cm, men har du lange ben, kan det være en fordel med en lidt højere bænk. Til børn er 20-30 cm en god siddehøjde. Dybden kan variere fra cirka 40 cm til 60 og 80 cm. Længden bør være længere end 100 cm, hvis der skal være plads til flere end en person.

  • En bænk kan bruges til at skabe rum og ophold både indenfor og udenfor. Skal man bruge den til at skabe rum, kan den være en god rumopdeler, ligesom f.eks. et espalier. Ophold på en bænk er nok den mest udbredte egenskab, men ofte kan man også opbevare ting i en bænk under sædet.

  • En af de bedste træsorter til en udendørs bænk er mahogni, da det er hårdttræ, som er naturligt modstandsdygtigt overfor råd og svamp, og desuden er meget formstabilt, og dermed kan holde til at være udendørs år efter år. Det får en grå patina, der står flot i farven til det rustne look på cortenstål, eller man kan vælge at give træet olie, så det holder den røde glød.

Bænken kan stå ude hele året

En af de ærgerlige ting ved at have havemøbler er, at de ofte skal tages ind og ud hvert år. En bænk kan stå ude hele året. Hvis du vælger en bænk i træ, kan det være en god idé at give den olie engang imellem, så den holder længere.

Serie af bænke fra Landhave.dk kan holde til at stå ude hele året, så du slipper for at bære dem ud og ind hvert år.