Åh nej… kinakålen er gået i blomst! Erfaringer fra køkkenhaven

3. juli 2025 - Thea Poulsen

Hvis du har forsøgt dig med at dyrke kinakål i højbed eller plantekasse, har du måske også oplevet det: Pludselig begynder kinakålen at blomstre! Det lyder måske uskyldigt, men det er faktisk ikke altid et godt tegn, når grøntsager som kinakål skyder i blomst for tidligt.

Kinakål i blomst – hvad betyder det?

Som jeg tidligere har delt her på bloggen, plantede jeg vores kinakål om for at give hver plante mere plads til at udvikle sig. Umiddelbart virkede det som en god idé – men her 14 dage senere må jeg erkende, at det måske var en fejl. For næsten alle planterne er gået i blomst.

Når kinakål blomstrer for tidligt (også kaldet at “gå i stok”), betyder det typisk, at planten føler sig stresset. Det kan skyldes:

  • For meget eller for lidt vand

  • Pludselige temperaturskift

  • For meget sol

  • Eller som i mit tilfælde: omplantning i en periode med ustabilt vejr

Kinakål er en kåltype, der gerne vil have stabile, kølige forhold – og helst ikke for meget forstyrrelse. Når den går i blomst, ændrer smagen sig ofte, og bladene bliver mere bitre og grove. Det er altså ikke optimalt, hvis du havde håbet på sprød, mild kinakål til salatskålen.

Jeg lader dem stå lidt endnu

Selvom blomstringen umiddelbart er et tegn på, at noget er gået galt, ser planterne faktisk sunde og kraftige ud. Derfor har jeg valgt at lade dem stå lidt endnu – også af ren nysgerrighed. Måske udvikler de sig på en uventet måde? Og hvem ved – måske tiltrækker blomsterne nyttige insekter eller bier?

Det er en af de ting, jeg elsker ved at have køkkenhave: Der er altid noget nyt at lære – og nogle gange må man bare observere og eksperimentere lidt.

Gulerødderne vokser – og kampen mod gulerodsfluen er i gang

Heldigvis er det ikke alt, der går i blomst. Gulerødderne er godt på vej i højbedet, og nu hvor de har nået en vis størrelse, er det tid til at tage fat på næste udfordring: Gulerodsfluen.

Hvad er gulerodsfluen – og hvordan undgår man den?

Gulerodsfluen lægger æg i jorden ved gulerodsplanterne, og når larverne klækkes, gnaver de sig ind i rødderne. Resultatet er misdannede eller helt uspiselige gulerødder – noget enhver haveejer gerne vil undgå.

Jeg har plantet løg tæt ved gulerødderne, da det er et gammelt trick, som skulle forvirre gulerodsfluens lugtesans. Men jeg vil gerne være på den sikre side. Derfor har jeg i dag lagt græsafklip omkring gulerødderne – et gammelt husråd fra “de gamle” herude på landet.

Græsafklip mod gulerodsflue – virker det?

Det siges, at et lag græsafklip omkring gulerødderne kan afskrække gulerodsfluen og samtidig holde på fugtigheden i jorden. Det lyder jo ret smart og da gulerodsfluen kommer to gange om året (først på sæsonen og sidst på sommeren), er det nu, man skal handle.

Græsset er lagt på her til aften, og så er det bare at krydse fingre for, at det hjælper. Jeg lover at vende tilbage med en opdatering, når sæsonen er ovre – og vi ser, om de hjemmedyrkede gulerødder klarer sig uden ubudne gæster.

Haveerfaringer gør os klogere

Det er let at tro, at man skal gøre alting rigtigt i haven. Men sandheden er, at havearbejde handler lige så meget om at observere, lære og justere undervejs. Nogle gange går det galt – som med kinakålen – og andre gange finder man nye, gamle tricks, som måske virker overraskende godt.

Har du prøvet, at din kinakål går i blomst? Eller har du et godt råd mod gulerodsfluer? Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet – det er altid inspirerende at høre fra andre havefolk.