Sådan dyrker du hestebønner
12. marts 2025 - Thea Poulsen
I Danmark har vi ikke den store tradition for at dyrke hestebønner, og det er faktisk synd, for det er en bønne med mange gode kvaliteter.
I 1400-tallet var hestebønner meget udbredt i hele Europa, og i flere dele af Europa er de stadig meget populære.
I Mellemøsten er de store bønner også stadig populære, og her bruges de meget til bønnemos med krydderier, i stil med hummus.
Vil du i gang med forspiringen? Her er 5 ting du kan forspire i marts!
En bønne du må spise rå!
Bønnerne kan spises friske, og er ikke, som mange andre bønner, giftige i rå tilstand. Det eneste man lige skal være opmærksom på ved disse bønner er, at de har en tynd hinde udenpå som skal pilles af, før de kan spises.
De helt friske bønner har en fantastisk smag af forår. Hestebønner er noget af det tidligste man kan dyrke, og de er klar længe før ærterne. De friske bønner er fantastiske stegt i lidt smør og hvidløg.
Sådan dyrker du hestebønner
Det er meget nemt at dyrke hestebønner. Bønnerne kan sås allerede fra april på friland eller fra marts i vindueskarmen, da de ikke, som mange andre bønner, er kuldefølsomme.
Bønnerne behøver ikke særlig stor afstand mellem sig, de er høje og ranke, så en afstand på 10 cm mellem planterne er fin.
Hestebønnerne er som de fleste bælgplanter kvælstoffikserende og kræver derfor ikke gødning.
Et af de eneste problemer, man oplever, når man dyrker hestebønner, er at de stort set altid bliver ramt af de sorte bladlus. Som regel sker der ikke noget ved det, hvis planten er tilstrækkelig stor, når det sker – men det er selvfølgelig ikke så lækkert. Man kan knibe sideskud af, hvis planten har sat nok bælge, eller man kan spule planterne med haveslangen for at fjerne bladlusene.