Naturens vitaminpiller

4. januar 2025 - Thea Poulsen

Havtorn trives ved Vesterhavet og giver både smukke grene til dekoration og sunde bær, der kan plukkes hele vinteren – de smager faktisk endnu bedre efter lidt frost.

Høst bær om vinteren – havtorn gemmer på sunde overraskelser

Selv om vi i dag kan købe både friske og frosne bær året rundt, er der stadig noget helt særligt ved at høste selv – også midt om vinteren. I gamle dage syltede husmødrene sommerens bærhøst på alle tænkelige og utænkelige måder for at sikre et vitamintilskud hen over vinteren. Men selv midt i januar kan man faktisk finde lækre og sunde bær ude i naturen, hvis man ved, hvor man skal lede.

Havtorn ved Vesterhavet: Naturens vinterbær med pynt og smag

Den nyligt overståede juleferie bød blandt andet på en frisk og forblæst tur til Vesterhavet. I den salte luft og sandede jord trives havtornen – en tæt, vild busk med lange, skarpe torne og små klynger af gyldne og orange bær. Min mor bruger gerne de dekorative grene i juledekorationer og i vinterkrukkerne på terrassen, hvor de bringer farve og liv, når resten af haven ser lidt grå og trist ud. Men havtorn er ikke kun pynt – bærrene kan nemlig også spises. Faktisk smager de allerbedst efter lidt frost, som mildner den meget syrlige smag. Så selv om de egentlig modner i oktober, kan man sagtens plukke dem langt ind i vinteren, hvis de stadig hænger tilbage på buskene.

Fyldt med C-vitamin: Derfor er havtorn et superfood

Havtornbærrene er meget saftige og har en karakteristisk syrlig smag, som minder lidt om passionsfrugt – og så indeholder de op til 10 gange mere C-vitamin end appelsiner! Udfordringen er bare at få fat i dem. Tornene gør det vanskeligt at plukke bærrene én for én, og de har det med at briste ved den mindste berøring. En god løsning er at klippe hele grene af og lægge dem i fryseren natten over. Når bærrene er gennemfrosne, kan de nemmere pilles af uden at gå i stykker. Det er dog stadig en opgave, der kræver tålmodighed, kolde fingre og lidt mod på at stikke sig – men det er anstrengelserne værd.

Brug plantekasser fra Landhave til dine havtornsbuske

Hvis du ikke bor i nærheden af Vesterhavet, eller hvis du bare drømmer om at have havtorn lige ved hånden, kan du faktisk også forsøge dig med at dyrke dem hjemme i haven. Havtorn kræver sol, veldrænet jord og plads – men med de rette forhold kan de godt trives i store højbede eller plantekasser. Hos Landhave finder du både rummelige højbede og robuste plantekasser i stål, der passer perfekt til større planter som havtorn. De giver god dybde til rødderne og mulighed for at skabe et veldrænet miljø – og så kan du placere dem, hvor planterne får mest muligt sol.

Det er en god idé at vælge selvbestøvende sorter eller at plante både han- og hunplanter, hvis du vil have succes med bærproduktionen. Med lidt tålmodighed – og den rette plantekasse – kan du altså høste dine egne vitaminbomber direkte fra haven.

Opskrifter med havtorn – få mest ud af dine hjemmehøstede bær

Her får du et par nemme opskrifter med havtorn, hvis du har mod på at tage udfordringen op – uanset om du plukker dem i naturen eller dyrker dem derhjemme.