Kom godt i gang med at dyrke kål
23. april 2025 - Thea Poulsen
I gamle dage havde alle husholdninger med respekt for sig selv en kålgård, som man kaldte det dengang. En kålgård var faktisk den betegense, man brugte for køkkenhaven. Det hed en kålgård, fordi kålen var en af de absolut vigtigste afgrøder, man dyrkede. Dengang var den allervigtigste kåltype, man dyrkede i sin køkkenhave, grønkål – og det er faktisk også den nemmeste kålsort at dyrke.
Mange har problemer med at dyrke kål, især hovedkål kan give mange hovedbrud. I dag er der mange, der har dårlige associationer til kål, man forbinder det med overkogte rosenkål og grofthakkede hvidkålssalater, efterhånden er det hos mange kun til jul, at kålen kommer på bordet som rødkål eller sønderjysk stuvet hvidkål. Men kål er meget mere end det, og især når man dyrker selv, er det fantastiske grøntsager, som kan bruges i et væld af forskellige retter. Herhjemme er bagte rosenkål for eksempel en stor favorit!
Sådan dyrker du kål med succes!
Det, der gør det svært at dyrke kål, er at nogle kåltyper som fx blomkål kan være meget følsomme overfor kuldepåvirkning i den første del af vækstsæsonen, og det kan få blomkålen går for tidligt i blomst.
Kålsorter skal dyrkes på forskellige måder, så derfor er det vigtigt at sætte sig lidt ind i de forskellige sorter – så skal du nok kunne høste en masse skønt kål. For dem alle gælder det dog, at det er en god idé at forspire indenfor, så de har en længere sæson at vokse i. Herunder kan du læse hvordan du dyrker de forskellige sorter!
Sådan dyrker du hovedkål
De store kålarter hvidkål, rødkål, savoykål og rosenkål kræver plads og en god næringsholdig jord. De er gødningsskrævende, i særdeleshed behøver de tilstrækkeligt kvælstof og kalium, så gød dem godt.
Afstanden mellem planterne bør for rødkål, hvidkål, rosenkål og blomkål være 50 cm mellem planterne. De kan generelt udplantes i løbet af maj måned, når faren for frost er ovre.
Sådan dyrker du blomkål
Blomkål er lidt vanskeligere at have med at gøre. Temperaturforholdene har betydning for, hvordan blomkålene udvikler sig. Blomkål kan godt lide god, varm jord og tilstrækkeligt med gødning. Jorden skal helst ikke være for sandet, gerne en løs nærigsholdig muldjord. Omvendt kan stærkt lerede jorde ved sammenpresning gøre jorden svært gennemtrængelig for rødder, så en løs jord er nødvendig, det kan være nemmere at opnå i et højbed, hvor jorden ikke betrædes.
Vejret har afgjort betydning, når det gælder succes med blomkål i køkkenhaven. Kolde perioder af flere ugers varighed med temperaturer under 7° C i starten af sæsonen kan gøre, at planterne for hurtigt går i blomst. Derfor er det en god idé at udplante stærke planter i slutningen af maj/starten af juni, når temperaturerne er relativt stabile og nattefrostrisikoen overstået. Det kan være nogle du selv forspirer, eller du kan købe nogle af ordentlig kvalitet på en planteskole.
Generelt kan blomkål bedst lide ret jævne temperatur- og vandingforhold, men det kan være svært at være herre over. Man kan dække dem med fiberdug, hvis der kommer koldere perioder, og man kan sørge for, at vandingen er jævn, så der ikke er så store udsving.
Sådan dyrker du grønkål
Grønkål er meget lettere at have med at gøre, de kræver mindre næring og lykkes derfor også i mere sandede jorder. Grønkål kan også dyrkes som efterafgrøde efter tidlige kartofler eller spinat, da den ikke har en særlig lang vækstsæson. En ulempe ved grønkålen er, at de krusede blade gør det svært at finde sommerfugleæg og mindre larver i tide, derfor er det en god idé at dække planterne med insektnet under hele sæsonen – det er det faktisk med alle typer af kål.
Find vores guide til velsmagende og frodigt krydderurtebed her!