Plantekummer

Plantekummer forbinder de fleste med store betonagtige beholdere, der er fyldt med jord, grønne planter eller små træer, der er placeret rundt om i en hver provinsby, for at forskønne indre by. Men i de senere år har vi også set dem i store centre, haller eller bygninger. De findes flere og flere steder – både indendørs og udendørs. Og der kommer endnu flere. Det er gået op for endnu flere, at plantekummer er lige den løsning, de har gået og ledt efter længe. Men hvad er det der gør dem så populære?

Bålplads med Land Modern plantekummer og bænke i corten fra Land Højbede, med græsser og lavendel
  1. De er utroligt flotte, når de er passet og plejet rigtigt
  2. Kummerne rummer store muligheder for beplantning. Stort set alt kan vokse i kummer, bare de passes og vedligeholdes. Buske, træer, flotte blomstersætninger, urtebede, grøntsager, og
  3. De kan fås i mange størrelser og materialer, alt efter hvilken anvendelse de er tiltænkt
  4. Kummer er langtidsholdbare, og kan bruges i mange år, og man kan skifte beplantning, som man har lyst til
  5. Kummerne er både tunge og uhåndterlige, og lette og mobile
  6. De er meget lette at holde, og virker som højbede, hvor det er let at komme rundt om og for eksempel luge.
  7. Kummer bruges ofte til at bygge miljøer af, for eksempel at indrette et hyggehjørne i gårdmiljøer eller opdeling af større rum og arealer for at skabe hygge
  8. Kummer med ben eller hjul gør dem flytbare, og dermed har man en helt ny indretningsmulighed, nemlig at kunne forandre setup løbende, alt efter lyst og behov

Hvordan bruger man plantekummer?

Uanset hvilket materiale plantekummer er udført i, så er der intet smukkere end store beplantninger der pryder byer, terrasser, store pladser både inde og ude. De kan være en del af en indretning eller byplan, og være tænkt ind i en større sammenhæng mellem bygningskonstruktioner, byfornyelse, opdeling af større områder og meget mere. Plantekummer har rigtig mange anvendelsesmuligheder, og ikke kun i store sammenhænge. I dag ser man også private parcelejere, der for eksempel sætter kummer op, i stedet for at plante en hæk rundt om ejendommen.

Og måske har samme person omme i baghaven indrettet sin terrasse med mindre kummer som små oaser, der skal give hygge, læ og stemning. Længere ned af vejen har vejlauget opsat kummer til et lille fællesareal, hvor naboerne i ny og næ mødes over en kop kaffe, hvor de diskuterer muligheden for at søge kommunen om, at få lov til at opstille kummer ude på vejen, for at lave vejchikaner.

Så der er rigtig mange muligheder og formål med at bruge plantekummer, og der kommer sikker flere til i løbet af de kommende år. Et er i hvert fald sikkert – de bliver langt mere tilgængelige, uanset størrelse, og priserne vil også falde en del i takt med den store efterspørgsel. Allerede nu kan man anskaffe sig kummer til ret overkommelige priser.

Kraftige Land Modern plantekummer fra Land Højbede med okkerfarvede hjul

Hvad kan man plante i kummer?

I princippet kan man plante og dyrke de samme planter i kummer som i andre bed. Nogle planter egner sig bedre end andre, og så skal man selvfølgelig tage hensyn til vejr og klima. Planter, der kræver megen plads og har brug for ekstra megen jord, er naturligvis ikke så egnede som dem, der ikke har så store behov. Inden man planter skal man tage hensyn til to forhold vedrørende vejr og klima. Et, om planterne skal være ude hele året, og to, materialet af kummen skal være sne og frostsikker, hvis de skal stå ude hele året. Som udgangspunkt, selvom man altid kan skifte planter og typer, planter de fleste flerårige planter til udendørs brug, som tåler al slags vejrlig – er hårdføre, og som ikke kræver de store mængder plads og pleje.

Mange kombinerer også deres kummebed med både blomster og urter, men her skal man være opmærksom på, at nogle planter ikke kan sammen, og at nogle planter ”stjæler” al næring i jorden, så der ikke bliver noget til overs til andre. Hvis man er i tvivl om, hvilke planter der kan stå sammen, kan man spørge i plantecentret, eller søge på internettet, hvor der er rigtig meget information at hente. Har man lyst til at plante større buske i midten og fylde op med et-årige blomster rundt om, kan man også gøre det. Kummer giver rigtig mange muligheder for et væld af plantesammensætninger, som både kan være smukke og praktiske, bare man tager hensyn til de få begrænsninger der er.

Land Black 40x120 cm plantekasse med okkergule metalhjul tilvalgt og vandingsindsatser fra Land Højbede

Størrelser og varianter

Der findes plantekummer i alle størrelser og i mange forskellige materialer. For at starte med størrelsen, så fås kummer ned i mindre størrelser, som nærmest må betegnes som krukker eller beholdere. De rummer ikke så meget jord og derfor er der kun plads til mindre planter eller urter. Dog ses det, at små krukker er beplantet med for eksempel en buskbom, der godt kan nå en vis volumen og størrelse, og på den måde fylde godt ud i rummet eller pladsen foran en butik eller lignende. Jo større kummerne er, des flere plantemuligheder byder de. Kummerne fås også i flere forskellige forme eller designs. Runde, firkantede, sekskantede, rektangulære, smalle og brede, korte og lange versioner. Nogle er lave, mellemhøje og rigtig høje. Ja, faktisk kan man selv designe sin kumme, og få den støbt, hvis det er det man vil.

Materialer

De mest brugte materialer er træ, plast, ler og beton, men også jern/stål er hastigt på vej ind på markedet. Specielt cortenstål bliver mere og mere brugt. Man skal vælge sit materiale ud fra, hvad man vil med sin plantekumme, og hvad der passer bedst til det miljø eller den sammenhæng, som kummens skal være i. Mange vælger træ fordi det er et naturmateriale, og går godt i spænd med havemiljøet eller gårdmiljøet, mens andre vælger beton fordi det matcher med husets frontfacade, fortovet og den flotte stenindkørsel til boligen.

Plast og ler benyttes mere i mindre kummer, og til terrasser, udestuer og inde i boligen. Det skyldes selvfølgelig størrelsen, men også om materialet er frostsikkert. Der findes dog masser af entusiaster der tager kummerne eller krukkerne ind, når vinteren og frosten kommer, og sætter dem ud igen, når foråret melder sin ankomst.

Jern eller cortenstål er det fremstormende materiale til plantekummer. Og jern fås i mange varianter også. Det flotte, blanke og børstede stål, og det mere rå look af rustent jern som er cortenstål. Cortenstål er det helt ny og populære materiale, som forbrugerne har taget til sig. Cortenstål er en ståltype, der hurtigt begynder at ruste i overfladen, men som har langsommere gennemtæring end andre jern/ståltyper. Cortenstål, som man også bygger skibscontainere af, er utrolig holdbar, og tåler al slags vejr og vind. Hårdførheden og den seje naturlige rustrøde farve, gør at denne type plantekummer vælges oftere, til store by-fornyelsesprojekter, hvor de passer både i forhold til holdbarhed, men også til det miljø de skal passe ind i.

Men også private har fået øjnene op for dette materiale, og har set den langvarige fornøjelse og forskønnelse som stålet har med sig. Der bliver lavet bede, hegn-agtige konstruktioner og terrasse-opdelinger med dette stærke materiale. Og for at det hele skal matche, kan man få kummer i cortenstål helt ned i de små størrelser til sine urtebede.

Land Modern Slim plantekumme fra Land Højbede i bymiljø med efterårsfarver

Indendørs kummer

Når man skal vælge kummer eller krukker til indendørs brug, skal man ikke tage så meget hensyn til vejr og vind. Her handler det meget om indretning. Er rummet stort, kan man vælge større kummetyper, og omvendt til mindre rum små kummer eller krukker. Her er det også vigtigt, at man vælger materiale og type, alt efter hvad man vil plante i dem. Kummen skal kunne tåle kontakt med jord og vand, og den skal være tæt. Man kan stort set plante alt, der kan tåle det indendørs klima, men de fleste vælger for eksempel stuebirke – et mindre træ, eksotiske palmetræer med mere. Men også større blomstersætninger kan lade sig gøre. Tal med plantecentret og få de bedste råd om, hvad der egner sig bedst. Da vand og jord indgår i indendørs kummer, skal man være opmærksom på balancen i indeklimaet, så der for eksempel ikke opstår fugtproblemer i boligen.

Udendørs kummer

En plantekumme som er placeret udendørs skal selvfølgelig kunne tåle lidt af hvert. Derfor bør man vælge en type, der er hårdfør overfor al slags vejr, og planterne som man vælger det samme, hvis de skal stå ude hele året. Hvis man har kummer som for eksempel står tæt på en bolig, der afgiver varme, og den står i læ, kan den tåle lidt mere. Og så kan man også vælge at tage kummen indendørs i den kolde vinter, så er man helt fri for den problematik. Man kan plante de samme planter som vokser i en have, den eneste begrænsning er størrelsen, hvis planten kræver megen plads og jord.

Plantekummer på hjul

For at gøre det lidt nemmere at flytte rundt på kummerne, kan de få monteret hjul. Mange kummer på markedet er allerede forsynet med hjul. Det gør flytningen, når vinteren for eksempel kommer, meget nemmere. Og en anden fordel er, at man kan ændre på sin indretning på terrassen, hvis man har valgt at bruge plantekummer til at opdele og plante i. Det bliver en helt ny smart mobil og foranderlig løsning, der også vinder stor fremgang på markedet. Flere vil have muligheden for at flytte rundt på sine planter – efter lyst, sol, skygge og pladsbehov. Selv store og tunge stål eller jern kummer kan let flyttes rundt med.

Højbede på hjul fra Land Højbede på Tivoli Hjørnet Sticks and Sushis tagterrasse

Plantekummer på ben

Det er lidt det samme med kummer på ben som dem med hjul. Der er de samme fordele, bortset fra at de ikke ruller så let som dem med hjul. De skal løftes, og så kan størrelsen eller vægten godt sætte lidt begrænsninger, hvis man ikke lige har en palleløfter eller en kraftig, høj og stærk sækkevogn.

Plantekasse i corten med ben fra Land Højbede i Nordhavn