Plantekasser til de grønne rum

I mange år har man kunne se græsørkner i de fleste danske haver. Græsplæner og fliseterrasser, med meget lidt personlighed og hygge. Haven skal være nem at passe, når man har en travl hverdag. Med højbede og plantekasser kan man nemt skabe hyggelige rum i haven eller på terrassen uden det store slid.

Et fleksibelt haverum

Højbede og plantekasser er fleksible og giver mulighed for at skabe frodige haverum. Plantekasserne kan fungere som afskærmning, som rumdeler eller som læhegn. Bruger man højbede på hjul, kan man flytte højbedene rundt efter behov. Hvis man skal bruge hele terrassen til at have gæster på, kan højbedene skubbes ud til siden og tilbage igen når festen er forbi.

At dele haven op i mindre rum, kan også skabe mere hygge og en mere spændende have. En have hvor man kan se alt ved første øjekast er ikke så spændende som en have hvor man kan gå på opdagelse i mindre haverum.

Ved at plante i højbede har man mulighed for at tilpasse jorden i de enkelte bede efter de planter man gerne vil dyrke der. Man kan derfor nemt dyrke alle de forskellige planter man har lyst til, ved blot at tilpasse jorden. Nogle planter kan lide en fed og muldrig jord, nogle foretrækker surbund, andre foretrækker en sandet og næringsfattig jord.

Plantekasser på hjul i galvaniseret stål
Galvaniserede plantekasser på hjul

Grønne rum i byen

Det er ikke kun dem med store haver der kan være, når det kommer til at skabe grønne haverum. Selv hvis man har en lille have, eller blot en terrasse eller altan, kan man skabe sig et hyggeligt haverum. Små grønne frirum pibler frem mellem byernes hårde belægninger nyanlagte altaner skyder frem på husmurer og tagterrasser bliver bygget. Det kan dog være udfordrende at få havedrømmene til at blomstre på et hustag eller en vindblæst altan, men det kan sagtens lade sig gøre, hvis blot man indretter sig efter forholdene.

Hvis man har et lille område at indrette sig på, er ens første tanke nok at bruge mange små krukker, så man kan have så maget krukker som muligt, men det er en dårlig idé. Små krukker kræver meget vand og næringen i jorden forsvinder hurtigt, derfor er det en god idé at vælge nogle plantekasser som er store nok til at rumme rigelige mængder jord. Planterne trækker både næring og vand fra jorden, og der skal meget jord til for at holde planterne forsynet over en hel sæson. Det letter derfor også arbejdet for dig selv, at vælge større krukker, da du ikke skal rende og vande og gøde så ofte.

Fleksibelt tagterasserum

Jo mindre dit haverum er jo færre planter har du plads til, det siger sig selv. Derfor er det vigtigt at du vælger de rigtige planter til dit haverum. I byen er der selvsagt mindre natur at kigge på end på landet, så byen bliver hurtigt til at gråt og trist sted om vinteren. I dit haverum skal du vælge planter der blomstre over hele sæsonen, så du altid har noget flot at kigge på. Du kan blande løgplanter, sommerblomster, stauder og stedsegrønne planter så der altid er noget pænt og grønt at kigge på.

Foråret

Foråret er løgplanternes tid. Du kan sætte tulipaner, vintergækker, erantis, pinseliljer, påskeliljer, narcisser, anemoner, martsviol, vibeæg og skilla, så har du smukke blomster hele foråret.

Sommeren

Sommeren er tid for stauder og sommerblomster, her er mulighederne flest. Akelejefrøstjerne, Akelejer, staudevalmuer, pæoner/bonderoser er nogle af de yndigste man kan have i staudebedet.
Roser, hosta, lavendler, løjtnantshjerte, margueritter, riddersporer, stokrose, stjerneskærm, storkenæb og Moskuskatost er også gode stauder der vil pryde enhver have.

Efteråret

Efteråret er en tid hvor man især har brug for at der er noget der bliver ved med at blomstre, husk derfor altid at vælge nogle planter der også blomstre om efteråret. Du kan plante floks, solhat, kæmpeverbena (kan overvintre i milde vintre), stolt kavaler, sankthansurt, alunrod, hjortetrøst, violfrøstjerne og kvan.

Vinteren

Vinteren er kold og grå, og her har man for alvor behov for at se noget grønt og skønt titte frem i haven. Der er ikke mange planter der blomstre smukt over vinteren, men der er dog fx juleroser og påskeklokker. Lilla grønkålsplanter har også en stor prydværdi og er smukke hele vinteren. Mange græsser står også flot vinteren over og hortensia med sine smukke visne hoveder pynter også.

Mobile højbede
Fleksibelt tagterrasserum med mobile højbede

Det rette sted

Start med at vælge det rigtige sted. Tænk især på, hvor lyset falder på det tidspunkt af dagen, hvor du gerne vil bruge dit haverum. Skal det være en krog hvor du kan sidde og holde slappe af mens du holder øje med ungerne der leger i haven? Skal det være tæt på dine bærbuske så du har nem adgang til friske bær når du sidder og slapper af på terrassen? En vestvendt krog er det oplagte valg, hvis du vil have mest muligt ud af sommeraftenerne på terrassen.

 Skab et rum

For at et rum kan blive et rum, skal der være en form for afgrænsning der afgrænser rummet fra resten. Du kan afgrænse dit haverum ved hjælp af højbede, belægning eller udetæpper. Du kan eksempelvis lave en fliseterrasse der er afgrænset af plantekasser, på denne måde har du et tydeligt defineret rum.

Skab læ

Husk at tænke på afskærmning. Vind, kraftig sol eller nysgerrige blikke kan ødelægge en hyggelig stund i haverummet. Hvis din have er meget åben, eller ligger ud til vejen, så kan det være en god idé at tænke på at afskærme med solsegl, hegn eller plantekasser med espalier. En hyggekrog er bedst når den føles privat og beskyttet. 

Tænk på fleksibilitet

Hvis du har en lille have eller en lille terrasse, kan det være en god idé at tænke på fleksibiliteten. Måske har du brug for at din terrasse kan deles op til hverdag så børnene kan lege og de voksne kan slappe af, men har brug for hele arealet ved særlige lejligheder. Med mobile højbede kan du dele terrassen op som du vil og nemt ændre på layoutet på terrassen.  En mobil afskærmning i en plantekasse med hjul kan også flyttes efter solens og vindens retning og give læ hele dagen.

Springvand sammen med plantekasser i stål og bagvæg i træ

Forlæng hyggen med varme

Hvis du rigtigt vil have glæde af din terrasse om sommeren, så kan du overveje at tilføje en varmekilde. Der findes mange forskellige varmekilder, bålplads, bålfad, udepejs eller en terrassevarmer. Somrene i Danmark er ikke altid lige varme og når solen går ned trækker vi som regel ind i de varme stuer igen. Men hvorfor ikke nyde haven og blive holdt lun på samme tid? Så kan du nyde stjernerne og de lange nætter uden at fryse. 

Intet rum uden lys

Hvis man rigtig vil nyde sommeraftenerne kan det være en god idé at sætte lys op. Der findes mange gode løsninger som ikke kræver stikkontakt. Med lyskæder eller lanterne kan du skabe hygge selv i de fjerneste kroge af haven. En varm og behagelig belysning spreder hygge og giver dig flere gode timer om aftenen.

Gode siddepladser er et must

Tænk over hvad dit haverum skal bruges til. Skal det være et loungeområde med bløde flyder møbler eller skal det være en udendørs spisestue eller noget helt tredje? Hvis det skal være et loungeområde så husk det bløde element. Et blødt sted at sidde, med gode puder og et varmt tæppe til de kølige stunder. Husk at vælge produkter der er beregnet til udendørs brug, men husk også et tørt sted at opbevare puder og tæpper, når du ikke bruger dem. Så undgår du jordslåede pletter.

Et haverum skal være grønt

Du må selvfølgelig ikke glemme planterne, det er noget af det vigtigste i det udendørs haverum. Planterne kan bruges til at skabe læ, stemning og sanseoplevelser. Tænk over hvilke elementer du vil have i dit haverum, et godt haverum rummer ikke kun blomster der er skønne at kigge på, men også planter som er skønne at dufte til og skønne at smage på. En vase på bordet med blomster fra haven er også en måde at skabe hygge og stemning på. 

Hyggekroge med siddepladser og det grønne liv helt tæt på under skyfri himmel