Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Sådan får du succes med artiskokker

Artiskokker er noget af det flotteste og mest majestætiske du kan dyrke i din have. Artiskokken er en stor tidsel-lignene plante, der producerer store luksuriøse og velsmagende artiskokker. De kan pryde både i køkkenhaven og i staudebede. Selvom de desværre ofte kun holder en sæson herhjemme i kolde Danmark, så kan det lade sig gøre at få succes med at dyrke artiskokker herhjemme, det handler bare om, at være tidligt ude og tage sine forholdsregler.

Såning

Artiskokplanterne kræver meget varme og en lang sæson for at danne artiskokker. Derfor skal man være tidligt ude og så artiskokkerne allerede i starten af året, omkring februar. Artiskokkerne er nemme at så, frøene er store og fine og ligner lidt solsikkefrø. Så rigeligt med frø, du kan altid give planterne væk, hvis du har for mange. Det er ærgerligt at stå senere på sæsonen og have for få artiskokker. Frøene sås i små individuelle potter og stilles i en vindueskarm. Det kan godt tage 1-2 uger, før frøene spirer. Planterne vokser rimelig hurtigt og skal stå i det køligste og lyseste rum du har. Dog ikke koldere end 15 grader. Efterhånden som planterne vokser, skal de plantes om til større potter.

Udplantning

Artiskokker er ikke særlig glade for vores kolde klima og i særdeleshed vores fugtige klima. Derfor er artiskokkerne først klar til at blive plantet ud i køkkenhaven eller staudebedet omkring maj, hvis nattefrosten er væk. Artiskokker er lidt kræsne med forholdene, sørg for at sætte dem et sted hvor jorden ikke bliver for våd, og heller ikke for tør. De kan lide masser af sol, helst ikke for meget tørke og bestemt ikke for våd en jord. Artiskokkerne vil gerne have gødning løbende gennem sæsonen og vandes i tørre perioder.

Plant dine artiskokker i højbede eller plantekasser fra Land. Med plantekasser og højbede kan du nemmere styre dine artiskokplanter, og derudover bruge dem som majestætisk udsmykning i haven. Både plantekasser og højbede findes i flere størrelser, former og materialer, og kan derudover fås med hjul, så planterne kan flyttes efter solen.

Høst

Artiskokkerne er som regel klar omkring juli-august, når artiskokkerne er 8-12 cm store. Du kan se, at de er klar, ved at de yderste blade er begyndt at åbne sig. Høster du ikke artiskokkerne, udvikler de sig til en gigantisk lilla tidsel-lignene blomst. De er utrolig smukke og insekterne elsker dem, så hvis du har mange artiskokker, kan det anbefales at lade et par stykker gå i blomst, så kan du også gemme frø til næste år.

Artiskokblomst udsprunget - sådan dyrker du dine egne artiskokker

Overvintring

En førsteårs plante vil som regel producere en stor artiskok og måske 1 eller 2 små. Jo ældre planten er, jo flere artiskokker vil den sætte. Derfor er der god mening i at prøve at overvintre sine artiskokker. Det er ikke altid det kan lade sig gøre, og der er mange forskellige måder at gøre det på. Du kan enten grave dine artiskokker op og plante dem i drivhuset med noget dække over. Eller du kan klippe planten ned, når der begynder at komme nattefrost. Planten skal stå med en stok på 10-15 cm. Sæt en spand på hovedet over planten og dæk med halm, haveaffald og andet isolerende materiale. Spanden beskytter planten mod vand hele vinteren og halmen holder på varmen. I maj fjernes spanden og isoleringsmaterialet, og så vil planten begynde at skyde nye blade efter noget tid.

Rigtig god fornøjelse!

Læs mere om planter og bede på Landhave.dk.

11 kommentarer til “Sådan får du succes med artiskokker”

 1. Kære Land
  Kan man dyrke artiskokker I et Land Højbed med hjul? Og evt. hvad skal der til, for at det kan lykkes?
  Fordelen er jo, at man kan flytte højbedet ind i et frostfrit sted om vinteren?

  Svar
  • Kære Birgitte

   Tak for dit spørgsmål!

   Artiskokker er store planter, som skal have jord nok til et solidt rodnet, men når bare højbedet er stort nok kan du sagtens dyrke artiskokker i det – og rulle det indenfor et køligt sted om vinteren. Jeg vil anbefale 60×60 cm modellen i dobbelt højde. Den kan rumme et par planter den første sæson, og så kan du altid tynde ud, når planterne forhåbentlig vokser sig rigtig store efter vellykket overvintring :). Husk at sørge for frisk næring hver sæson.

   Held og lykke med dyrkningen! Du er meget velkommen til at skrive igen og dele dine erfaringer 🙂

   Vh Anne / Land

   Svar
  • Hej Lotte
   Ja, det kan de godt, så længe de overlever vinteren selvfølgelig. Den metode jeg bruger er, at jeg klipper dem ned til ca 10-15 cm over jorden når frosten kommer. Så dækker jeg over dem halm og sætter en spand på hovedet henover planten, på denne måde beskyttes stilken for at få for meget vand og fugt, hvilket oftes er det der tager livet af planten.
   MVH Lotte- Land

   Svar
 2. Hej
  Vi har en artiskok stående i en krukke på vores terrasse i kolonihaven
  Kan i hjælpe mig med hvad jeg skal gøre hvis vi gerne ville have den til at overvintre så vi kan få glæde af den til næste år også?
  Kan vi evt. Tage den med hjem i lejligheden evt har vi en kælder som er mørk
  På forhånd tak
  Med venlig hilsen
  Kenneth johansson

  Svar
  • Det ville være godt at tage den med hjem og sætte den i kælderen. Hvis den står i en krukke er den for udsat for frost i kolonihaven. Du kan klippe toppen af den og sætte den i kælderen. Man er ikke altid heldig at den overlever, men som regel går det godt.
   MVH Lotte – Land

   Svar
  • Hej Morten.
   Det tror jeg sagtens du kan, men jeg har ikke forsøgt mig med det før. Jeg tænker at det meste salt nok blive skyllet væk efter et par regnskyl.

   Svar
 3. Hej Lotte. Mine artiskokker har været igang siden februar. Jeg forsøger mig med Green Globe og Violetto Di Chioggia. Jeg har lavet mange planter (ca 45) og de udvikler sig meget forskelligt. De største er omkring 1/2 meter høje nu, og de mindste er vel ca 20 cm. Det ser ikke ud som om, det er sortsbestemt. Nå, men mit spørgsmål er egentlig: Nogle af planterne får gule blade – har jeg overvandet? Andre får noget, der kunne ligne gråskimmel. Hvad skyldes det? Og kan jeg gøre noget ved det? Planterne bliver luftet, så de snart kan komme ud. Ellers står de i vores sydvendte bryggers, der dog har en del sol/varme.

  Svar
 4. Hej
  Jeg er meget glad for artiskokker i haven. Jeg har en, der er 18 år gammel og har været delt/flyttet et par gange. Plantede sidste år 2 forskellige sorter for at finde en rigtig god. Spørgsmål: Mine planter har ikke været frosset ned/visnet de sidste 2 år, og allerede nu begynder blomsterne at vælte frem. Skulle jeg have klippet det hele ned tidligere eller hvad???

  Hilsen

  Benny

  Svar
 5. Vores artiskok har overvintret og trives fint. Den har sat nogle sideskud helt nederst på stammen, som vi andre steder kan se, at man kan plante ud.
  Hvordan gør man det?

  Svar

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.