Det er småt med plads til køkkenhaven ved vores hus på Amager. Hele kvarteret er bygget i et gammelt kolonihaveområde, og grundene er stadig ikke meget større end kolonihaver. Ud mod vejen har vi ikke lyst til at dyrke grøntsager. På nordsiden af huset er der ikke lys nok. På sydsiden har vi en fin lille gårdhave med terrasse og blomsterbede. Og så er der vestsiden med en beskeden græsplæne – det eneste sted hvor vores to små drenge kan spille bold. Hvor presser man så en køkkenhave ind? Svaret kom vi på sidste vinter: I højbede langs stakittet.

1-2-3-køkkenhave!
Vi valgte at sætte højbedene op som trapper. På den måde er det let at nå selv de bagerste planterækker langs stakittet. Nederste ‘trin’ er lidt smallere for at opstillingen ikke skal virke for voldsom.

Selvom arealet ikke er stort, er der plads til overraskende meget køkkenhave i højbedene. Der skal ikke sættes plads af til gangstier mellem rækkerne, så afhængig af afgrøderne kan der sås 2-3 rækker på langs i de 40 cm brede højbede. Samtidig nyder planterne den porøse jord, der ikke bliver trampet sammen under havearbejdet. Og som en ekstra bonus bliver jorden i højbedene hurtigere varmet igennem om foråret, klar til en ny sæson.

Man høster som man sår – også i køkkenhaven
Vi lagde ud i foråret med at lægge stikløg og så forskellige slags salat, radiser, gulerødder, rødbeder og ærter. Radiserne var det første, vi kunne høste. Det gav plads til en ny række salat, som var klar, da de første rækker var ved at være høstet.

I forsommeren blev de sidste rækker sået til med bønner og majs, men de kæmpede mod kolde nætter i juni og kølige dage det meste af sommeren. Bønnerne blev aldrig rigtigt til noget, og længe troede vi, at majsene mest ville være til pynt. Men så, sidst i november, opdagede vi at majsene var modnet i det lune efterår. Måske ikke verdens sødeste majs, men sprøde var de, og spises skulle de, når vi nu selv havde dyrket dem!

Vi glæder os til en ny sæson i køkkenhaven!