Hjælp


På denne side har vi samlet specifikationer, hjælp til samling og brug af vores højbede og plantekummer, ofte stillede spørgsmål & svar samt handelsbetingelser. Hvis du ikke finder et svar, så ring eller skriv til os

Specifikationer, Land Classic højbede og altankasser

Disse specifikationer gælder vores Land Classic højbede og altankasser, som fås i to materialer; råjern der ruster samt galvaniseret jern.

Se også specifikationer og gode råd til samling og brug af vores højbede og altankasser under Værd at vide nedenfor.

Længde & højdeMaterialeEmballageForlængelse
Lands højbede i jern er 25 cm høje plantkasser sat sammen af sider i 5 forskellige længder. De samles uden brug af værktøj og kan stables op til 75 cm i 3 etager.Materialerne er enten galvaniseret jern eller ubehandlet råjern, som får en smuk rusten overflade. Til fremstillingen bruges ingen giftige kemikalier.Emballagen består af biologisk nedbrydelig bølgepap med vandbaserede trykfarver og en majsbaseret lim. Helt fri for giftstoffer og kan bruges som fyldjord.Når man forlænger et højbed skal man forkorte sidelængden med 15mm da man udnytter sidens modulære egenskab. I alt 3cm på et højbed der er forlænget.
5 længder
Højden er 25 cm for alle 5 længder
Rust og galvaniseret
Materialetykkelse: 1,25 mm
Emballagen er nedbrydelig
Kompostér emballagen
Land Højbede samling tæt påF.eks. måler et 240cm højbed i realiteten 237cm da man har forlænget 2 x 120cm sider.

Hvordan stabler man Land Classic Højbede

Land Classic højbede med hjul

Land Classic højbede med sneglehegn

Specifikationer, Land Modern plantekummer

Vores ekstra kraftige modulopbyggede plantekummer er fremstillet i henholdsvis Corten, som får en rusten patina, og højgalvaniseret Magnelis stål. Corten holder op til 8 gange længere end almindeligt råjern, og Magnelis galvaniseret stål holder op til 10 gange længere end almindeligt galvaniseret stål. Med en materialetykkelse på hele 3 mm ligger plantekummerne således helt i top når det gælder kvalitet og holdbarhed.

Plantekummerne er opbygget af sider i 4 længder; 40cm, 60cm, 80cm og 120cm. Ved hjælp af et særligt forlængerbeslag kan de forlænges til ekstra lange plantekummer. De fås både med og uden bundplade, og findes også i en version med hjul og en version med 10 cm høje ben. Benene gør det muligt at flytte plantekummerne ved hjælp af en palleløfter.

Som tilbehør til Land Modern plantekummer fås en specialdesignet bænk, som hviler på siden af to plantekummer. Bænken er fremstillet af samme materialer som plantekummerne, men beklædt med lister i certificeret mahogni, som giver god komfort og tilfører et let og elegant look. Bænken er 30 cm bred og 118 cm lang.

Se en oversigt over de forskellige moduler i Land Modern systemet her. Se yderligere specifikationer og gode råd til samling og brug af plantekummerne under Værd at vide nedenfor.

Værd at vide

Om patinering, pasning og pleje

 • OBS! Land Classic højbede i råjern og Land Modern plantekummer i corten leveres som almindeligt mat jern og ruster efter nogle måneder udendørs. Patineringstiden kan variere. Tør evt. siderne over med en klud vredet op i sæbe- eller sulfovand for at fjerne olierester og fremskynde rustprocessen. For at skynde ekstra på kan man tørre over med lidt almindelig salt opløst i varmt vand. Slutresultatet vil dog altid blive ensartet rustede sider.
 • OBS! Siderne på Land Classic højbede i galvaniseret jern og Land Modern plantekummer i højgalvaniseret stål kan fremstå med let varierende blank glans ved leveringen, men bliver ensartet matte efter nogle måneder udendørs.
 • Siderne til Land Classic højbede i længderne 80 cm og 120 cm buer let indad ved leveringen. Efter påfyldning af jord er siderne lige og stabile.
 • Land Classic højbede og Land Modern plantekummer kræver ingen vedligeholdelse. 
 • Da kunstgødning indeholder salte, som forkorter jernets levetid, anbefaler vi naturgødning.
 • Mahognilisterne på Land Modern bænke leveres ubehandlet på bænke i corten og oliebehandlet på bænke i højgalvaniseret stål. Ubehandlet får træet en flot sølvgrå patina, som klæder det rustne corten. Behandling med olie bevarer og fornyr i stedet træets oprindelige rødbrune farve og forlænger levetiden.  

Om underlag og placering

 • Land Classic højbede og Land Modern plantekummer kan bruges på et hvilket som helst underlag, der kan bære vægten. Det er især jord og vand der vejer. Regn med ca. 1600 kg pr kubikmeter gennemvandet jord.
 • Til større buske eller træer anbefaler vi at placere højbedet eller plantekummen direkte på jorden uden bundplade, så rødderne kan brede sig frit.
 • Underlaget bør være plant, men mindre ujævnheder kan udlignes ved påfyldningen af jord. Højbede og plantekummer på hjul kræver jævnt underlag.
 • Skal du flytte en plantekasse med hjul, så skub på bundpladen, hvis du har valgt en stablet model i det klassiske system.
 • Højbede og plantekummer i rust kan afgive rust til underlaget og ved berøring. Rustpletter bleges i direkte sol. På betonfliser kan de fjernes med oxalsyre. Opløs 100 g oxalsyre i en liter vand, dup eller gnid på pletten og vask efter med vand.
 • På træterrasser anbefaler vi at tilvælge bundplade med enten hjul, afstandsklodser eller ben. Det sikrer ventilation under højbedet, så træet ikke rådner.

Om samling og opsætning

 • Se samlevejledninger og instruktionsvideoer nedenfor.
 • Vi anbefaler at bruge handsker ved samling af højbede og plantekummer. Enkelte sider og hjørner kan være skarpe.
 • Ved samling af Land Classic højbede: husk at vende Land logoet opad på alle sider.
 • Land Modern plantekummerne samles med bolte. Spænd først let med fingrene, og spænd efter med skruenøgler, når hele plantekummen er samlet. Spændeskiverne skal sidde under møtrikken, ikke under bolthovedet.
 • På de store modeller af Land Modern plantekummer med hjul monteres hjul både i hjørnerne og under midten af bunden. Ved hjulene under midten anvendes to af de medfølgende trapezformede afstandsbeslag til monteringen.
 • Plantekummen Land Modern 120 x 120 cm med ben eller hjul bør man være 2 til at samle. Specielt benene/hjulene på midten kan være svære at montere alene.
 • Ved forlængede højbede og plantekummer: hold evt. tværstiverne på plads under påfyldningen af jord ved at klemme ombukket i enderne sammen med en tang.
 • Isoler evt. på indersiden af højbedene eller plantekummerne med tynde flamingoplader. Det mindsker fordampningen af vand fra jorden om sommeren og holder planternes rødder varme om vinteren.
 • Fyld først 5-10 cm jord i bunden af højbedet eller plantekummen. Juster sider og samlinger, inden du fylder resten af jorden i.
 • Ved stablede højbede og plantekummer: fyld først nederste plantekasse op som anvist, placer herefter næste ovenpå, fyld 5-10 cm jord i, juster så siderne står præcis oven på hinanden og fyld helt op. Siderne skal ikke fastgøres oven på hinanden med bolte el.lign, jordens tyngde holder dem sammen.
 • VIGTIGT! Fyld med jord til kanten. Det hindrer tæring fra indersiden og forlænger metallets levetid. Fyld efter efterhånden som jorden sætter sig.

Om valg af jord

 • Vælg en let jord som holder godt på fugten. Vi anbefaler en god krukke- eller højbedejord. Bestil højbedejord til direkte levering på landhave.dk/hoejbedejord.
 • Vil du dyrke spiselige afgrøder, bør du sikre dig at jorden ikke er forurenet. Metallet i højbedene og plantekummerne forurener ikke jorden. Køb ren jord, herunder til  økologisk dyrkning, på landhave.dk/hoejbedejord.
 • Beregn omkring 20% mere jord end rumfanget af dine højbede eller plantekummer. Jorden synker sammen med tiden og bør fyldes efter.
 • Et drænlag af fx lecanødder eller drænmåtter i bunden af højbedet eller plantekummen reducerer vægten og hindrer overvanding. Veldrænet jord forlænger samtidig jernets levetid. Læg et lag fiberdug over drænlaget for at undgå at jorden siver ned i drænlaget ved vanding.

Om valg og beskyttelse af planter

 • Som i krukker er jorden i højbede og plantekummer udsat for hurtigere temperatursvingninger og øget fordampning. Det sikre valg er varmeelskende planter der tåler udtørring om sommeren og kulde om vinteren. Planter der trives i krukker vil også trives i et højbed.
 • Overvej mobile højbede eller plantekasser, som kan flyttes efter vind og vejr, eller modvirk temperatursvingninger ved at isolere på indersiden med flamingoplader.
 • Vand regelmæssigt! Hellere lidt og ofte end meget og sjældent.

Samling

Her kan du se de forskellige samlevejledninger – klik på billederne for at åbne dem i fuld opløsning.

Samlevejledning til Land Classic højbede og altankasser

Grafisk samlevejledning til Land Classic almindelige og forlængede højbede og altankasser

Hent PDF-version

Samlevejledning til Land Classic højbede med sneglehegn og på hjul

Grafisk samlevejledning til Land Classic højbede med sneglehegn og hjul

Hent PDF-version

Samlevejledning til Land Modern almindelige og forlængede plantekummer

Samlevejledning til Land Modern alm. og forlænget plantekumme

 

Hent PDF-version

Samlevejledning til Land Modern plantekummer med ben og hjul

Samlevejledning til Land Modern ekstra kraftige plantekasser med ben og hjul

Hent PDF-version

Land Classic stort aflangt højbed med sneglehegn – sådan samler du det!

Land Classic stort aflangt galvaniseret højbed – sådan samler du det!

Land Classic lille højbed – sådan samler du det!

Se flere videoer herunder.

Spørgsmål & svar

Herunder svarer vi på de ofte stillede spørgsmål.

Størrelse

Hvor høje er de enkelte moduler i jeres søjlehøjbed?

Alle højbede og altankasser er 25 cm. Højbedene og altankasserne kan sættes ovenpå hinanden, da der er en ombukket kant foroven og forneden på siderne. Jorden binder højbedene sammen.

Krukkerne måler henholdvis 40 cm (lille) og 55 cm (stor).

Materiale

Hvad er levetiden?

Forskellige faktorer har indflydelse på holdbarhed i metallets møde med naturen, så det er svært at sige noget generelt om levetiden. Afhængigt af klima vil Classic højbedene holde i op mod 10 år eller mere. De kraftigere Land Modern plantekummer vil holde noget længere. Det rustne look er flot og naturligt, men paradoksalt nok vil rusten også tære på metallet og i sidste ende forkorte dets holdbarhed. Her gennemgår vi nogle af de variable der sætter skub i korrosionen, og hvad man kan gøre for at forlænge stålets levetid.

Salt fremskynder rustprocessen. Kunstgødning indeholder ofte salte, ligesom metallet kan udsættes for salte ved vejsaltning og salt i luften fra havet. Vi råder til at benytte naturgødning og om muligt undgå vejsaltning tæt på plantekasser i metal. Bor man tæt ved havet vil man skulle regne med en kortere levetid.

Vand, jord og dræn er tre nøgleord. Hvis der konstant står vand op ad indesiden af plantekassen vil det fremskynde rustprocessen, så det er vigtigt, at jorden er veldrænet. Altså at jorden er porøs og ikke lavet af lerjord, så vandet kan blive ledt væk. Laver man et drænlag af f.eks. lecanødder med fiberdug vil det hjælpe vandet hurtigere væk, og man kan også få såkaldte drænbakker eller drænmåtter.

Ilt bidrager også til korrosionen. Vi anbefaler at holde bedet fyldt helt op med jord, da det er med til at hindre korrosion fra indersiden. Samtidig vil jorden suge vand til sig, så der ikke står vand op ad siderne.

Ikke mindst fortæller tykkelsen og legeringen af stålet noget om levetiden. Jo tykkere, des længere levetid. Cortenstål er en særlig legering, som på ydersiden danner et rustlag, der derefter sænker farten på den videre rustproces. På indersiden vil cortenstål dog ruste med samme hastighed som almindeligt sort stål eller råjern, hvis vandet får lov at stå op af siden.

De varmgalvaniserede bede vil holde længere tid, da overfladen er behandlet med zink, som beskytter stålet. De varmgalvaniserede produkter er miljøvenlige og udgør ikke en sundhedsrisiko.

Jeg kan se, at man kan købe højbede i rust. Går rusten i jorden og grøntsagerne, som man dyrker i den?

Jern/rust er ikke skadeligt, da det er et rent naturmateriale.

Er der dokumentation for, at det ikke afgiver nogle form for stoffer over i afgrøderne, som man dyrker og spiser?

Galvaniseret jern består af råjern, som er givet en tynd overflade af zink, der beskytter mod rust. Førhen var det almindeligt at anvende det sundhedsskadelige bly til galvanisering. I dag i Vesteuropa fremstilles galvaniseret jern dog uden brug af bly. Vores galvaniserede højbede er lavet i Danmark og kan derfor anvendes uden risiko for, at de afgiver giftstoffer til jorden og afgrøderne. Et almindeligt voksent menneske har brug for omkring 15-20 mg zink om dagen. Fødevarer som kød, frø og kerner og fuldkornsprodukter har naturligt et højt indhold af zink, ligesom mange vitamintilskud indeholder zink.

Dyrkning

Kan man dyrke kartofler, gulerødder og andre rodfrugter i højbede?

Du kan dyrke alle typer grøntsager, særligt hvis højbedet står på jorden, hvorved rødderne kan nå langt ned.

Tilbehør

Hvilke længder findes sneglestop i?

Vi har valgt at lave sneglestop i længderne 40, 60 og 120 cm. Samt 120 cm højre og 120 cm venstre som kun kan anvendes til et 240 cm langt højbed. Ved et længere højbed end 240 cm. f.eks. 360 cm lang skal det midterste sneglestop være lige i begge ender. Her skal man tage et højre eller venstre sneglehegn og med en nedstryger save den ene skrå ende lige.

Montering og konstruktion

Kan man sætte højbedene direkte på en græsplæne, eller skal de graves lidt ned, for at jorden ikke presser sig nedenud?

Højbedene kan stilles lige ovenpå græsplænen, og jorden bliver i højbedet. Højden er 25 cm, og jorden kvæler græsset.

Er der hul i bunden af de mobile højbede til vandafløb?

Nej – vandet siver ud af hjørnene og langs bundens sider.

Hvordan er siderne gjort fast til bunden? Jeg kan se i jeres faq, at de ikke fæstes til den plade, der er uden hjul.

Jorden vejer meget og holder dermed højbedet på plads.

Er det stabilt at sætte to sider ovenpå hinanden, når de mobile højbede vil blive flyttet, og der er små pilfingre i huset?

Jorden vejer endnu mere med to højbede stablet oven på hinanden end ved et enkelt højbed – vægten af jorden binder de to højbede sammen. Bland ca 50% Leca nødder i jorden for at undgå, at højbedet vejer for meget ved transport.

Forhandler og showroom

Har I fysiske forhandlere, hvor jeg kan se med fingrene, inden jeg vælger?

Vi har lager og showroom på vores adresse i Tårnby: Præstefælledvej 16, 2770 Kastrup. Vi har normalt åbent torsdage 15-18, men ring 4029 5999 eller 2363 6172 for at lave en aftale.

Behandling

Hvordan skal højbedene i lærketræ behandles?

Lærketræ er valgt som træsort til Lands højbede i træ, da lærk er naturligt modstandsdygtigt over for trænedbrydende svampeangreb og har en levetid på op til 15 år, selv ved direkte jordkontakt. Dermed undgår man at bruge giftige imprægneringsmidler, som er skadelige for miljøet. I et højbed, hvor man vil dyrke grøntsager, er det særligt vigtigt ikke at bruge nogen form for giftige materialer. Med tiden bliver lærketræ mere gråligt i farven. For at bevare træets glød kan man behandle det med helt almindelig, naturlig linolie. Det styrker samtidig træets holdbarhed. Læs evt. mere om træ og jordkontakt i Teknologisk Instituts nyhedsbrev: Viden om Træ.

Handelsbetingelser og persondatapolitik

Din handel indgås med:

Land Højbede ApS
Præstefælledvej 16
2770 Kastrup

CVR 38746170

Telefon +45 2363 6172
[email protected]

Du kan læse vores handels- og leveringsbetingelser her og vores persondatapolitik her.

 

Gem og del kurv
Din indkøbskurv vil blive gemt, og du vil blive givet et link. Du eller nogen med linket, kan bruge den til at hente din kurv til enhver tid.
Back Gem og del kurv
Din indkøbskurv vil blive gemt med produkter og informationer. Så send den til dig selv eller en ven med et link til at hente kurven til enhver tid.
Your cart email sent successfully :)