Slået op d.

Slip for at hyppe kartofler – dyrk kartofler i højbede!

kartoffelblomst

Den udskældte kartoffel

Der findes ganske få ting i verden, som smager så godt som nyopgravede kartofler med smør. Selvom den stivelsesholdige knold har været udskældt i de seneste år, og ikke passer ind i Palæo og stenalderkosten, så er kartoflen stadig en af de mest dyrkede afgrøder i verden. Her hos os er der stadig plads til kartoflen i køkkenhaven.

Kartofler i højbede

Kartoflen kan dyrkes i højbed med stor succes. Kartoflerne skal i jorden i april, det kommer lidt an på vejret hvornår de skal i jorden. Hvis man dækker højbedet til med plastik kan man nogle år slippe af sted med at lægge dem allerede i marts. Hvis du ikke har lagt dine kartofler endnu, så er der ingen grund til at bekymre sig, du kan lægge kartofler helt indtil juni og stadig nå at få kartofler ud af det. Det bedste tidspunkt at lægge kartofler på er dog her i midten af april. I et højbed kan du lægge kartoflerne tættere end du ville i et jordbed. Du kan lægge dem med ca. 20-30 cm mellemrum til hinanden.

Forspring af kartofler

Hvis man vil give sine kartofler et lille forspring, kan man forspire dem. Det kan man gøre enten ved at lægge kartoflerne i en æggebakke eller en anden bakke, et køligt og lyst sted. Så danner kartoflerne flotte kraftige spire.

Man kan også lægge dem i en bakke med jord, så de er ca. halvt dækket. Så begynder de også at danne rødder.

Alternativt, hvis man virkelig vil give dem et forspring kan man lægge dem i potter halvt fyldt med jord og fylde mere jord på efterhånden som de vokser.

Drop hypningen

Det er nemt at dyrke kartofler. Det er en meget taknemmelig plante som ikke kræver meget. Den eneste ting der er bøvlet ved at dyrke kartofler er at gå og hyppe jord op i små høje om kartoflerne. Man hypper kartofler for at undgå at der lægger sig kartofler i jordoverfladen som kan blive udsat for sol. Når du dyrker kartofler i højbede behøver du faktisk slet ikke at hyppe dem. Du kan i stedet dække jorden til med grønt plantemateriale. Det kan være græsafklip, lidt kompost, haml, blade, og andet grøntaffald fra haven. Læg det i et godt tykt lag ovenpå kartoflerne. Du kan tilføje mere hver gang du har noget. Plantematerialet har flere fordele, det holder på fugten i bedet og det tilføjer nærring til jorden og til kartoflerne.

Prøv det! Du vil ikke fortryde det.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *