Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Vinter i haven

december i haven
Havekalender

Det er hvidt, og koldt, derude! Og der er endda stadig halvanden måned til Kyndelmisse. Vejret er slet ikke til at være i haven, men snarere til at sidde inde og kigge ud og lægge planer…

  • En hel serie af haveplaner er i støbeskeen. Jeg har nemlig fået lov at udfolde mig på helt nye græsgange. Vi er flyttet, og baggården er skiftet ud med to små stykker gårdhave og en lille forhave, hvor jeg rigtig kan få lov at rode rundt og få jord under neglene. Der er basis for masser af projekter. Mere om det hen over vinteren og foråret!
  • En af efterårets planer var som det første at få plantet en bøgehæk ud til vejen. Det trak ud, men i november, før kulden rigtig tog fat, lykkedes det endelig at få en fin række bøgeplanter i jorden. Nu er det bare at vente og se, om alle planterne kommer til foråret. Der er ikke noget mere smukt og opløftende på en forårsdag end en nyudsprungen bøgegren!
  • En ting er at planlægge, hvor havens bede skal anlægges. Noget andet er, hvad der skal sås og plantes i dem. Jeg har fået det første frøkatalog med posten, så også den slags planer er det tid for. Det sværeste er at lade være med at købe det hele. Måske skal jeg starte med at lave en ønskeliste og så tvinge mig selv til at skære den ned til det halve. Ellers er der jo heller ikke plads nok i bedene.
  • Et par små smutture ud i kulden kommer jeg heller ikke udenom. Fuglene, som ikke kan trække indefor i varmen, skal i det mindste ikke sulte. Jeg mangler et rigtigt fulgebræt, men mindre kan også gøre det. Fuglekugler er nemme at have med at gøre, og jeg har lavet mit eget mix af fedt, fuglefrø og havregryn at supplere med. Opskrift her
  • En redekasse til spurvefugle har jeg købt. Den skal hænges op inden foråret, hvor fuglene får brug for den. Jeg mangler bare at finde det helt rigtige sted.
  • Noget af det bedste ved den nye have er to kæmpestore vinplanter, som breder sig under halvtaget på en overdækket terrasse. De skal beskæres, når saftspændingen er allerlavest. Det er den ifølge min far lige nøjagtigt juledag. Og det er meget heldigt, for i år samles hele familien hos os til jul, og så kan min far jo passende hjælpe med beskæringen. Han er en lidt mere erfaren vinavler end mig.
  • Inden jul må jeg nok også en tur ud i kulden efter grene og andet til en lille juledekoration. Jeg plejer ikke at jule så meget, men når nu hele familien kommer på besøg… Jeg har blandt andet kig på et par meget fine rosenknopper, som ikke nåede at visne i efteråret, og som derfor nu er blevet frysetørret i kulden. Jeg regner også med at gå lidt på rov i kvarteret. Naboernes planter skal jeg selvfølgelig nok lade stå – eller i hvert fald spørge først. Men de vildtvoksende hegn langs gang- og cykelstier kan vist godt klare at miste en gren eller to til min juledekoration.
  • Forrige år måtte kolonihavens eneste lille grantræ lade livet for at blive til juletræ i den etværelses lejlighed. I år, i vores nye hjem, er der bedre plads til et juletræ, men der er ikke nogen oplagte kandidater i haven. Det er der til gengæld på min fars lille juletræsmark, så mine forældre tager træet med bag i bilen. Med andre ord skal jeg nok ikke vente nogen stor julegave – det er der ikke plads til.

Kort sagt skal haven mest nydes indendøre i denne vintertid – enten ved at kigge ud på fuglene og de forfrosne planter indefra, eller ved at hente dem med indenfor. Det er nu også hyggeligt!

kristtjørn

Skriv en kommentar