Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Vinbeskæring for begyndere

haveprojekter
Haveprojekter

Så passerede juledagene – og dermed det ideelle tidspunkt for beskæring af vin. Omkring juletid er saftspændingen i vinstokkene allerlavest, og dermed undgår man, at de afklippede grene ‘græder’ efter beskæringen. Min far mener, beskæringen skal klares 1. juledag kl. 12. Der sad jeg over julefrokosten, så jeg må indrømme, at det ikke blev før 3. juledag. Men nu er det gjort!

Jeg har sammen med mit nye hjem overtaget to kæmpestore, gamle vinstokke, som breder sig under halvtaget på en overdækket terrasse. I den forgangne sommer har de skudt masser af lange grene med fint grønt løv, men de har næsten ikke båret druer. En veninde, som er botaniker, mener at de har været beskåret for hårdt sidste vinter. Der skal være nogle stubbe tilbage af det seneste års grene, når man beskærer, siger hun. Det er skuddene fra de stubbe, der får blomster og druer det kommende år.

Næ nej, har min far og flere andre sagt. En gammel vin, som ikke skal vokse sig større, skal bare skæres helt tilbage til hovedstammen, og så skal den nok skyde livligt og bære masser af druer. Problemet med de meget få druer skyldes nok snarere mangel på vand og gødning i forsommeren og måske den kolde vinter sidste år.

Hmm…

Med så modstridende meldinger har jeg måttet søge mere information på nettet. Jeg fandt en grundig artikel om beskræring af vin på haveportalen UdeDanmark, som forklarer de forskellige meldinger og afklarer striden. Ifølge artiklen varierer det fra sort til sort, hvor hårdt en vin skal beskæres. På nogle vinsorter kan man skære næsten ind til stammen, da en enkelt eller to knopper på en afklippet stub – også kaldet en spore – typisk vil være nok til at få vinbærende skud. På andre er de inderste knopper golde, og man skal derfor lade op til otte knopper sidde tilbage på hver stub.

Jeg har valgt en gylden middelvej og forsøgt mig med at efterlade 3-4 knopper på hver stub. Får jeg stadig ingen druer, må jeg prøve at efterlade endnu længere stubbe næste år. Får jeg omvendt mange druer, selv fra de inderste knopper, må jeg beskære lidt hårdere næste vinter, så der bliver mere saft og kraft til hver enkelt drueklase.

Afstanden mellem stubbene er et andet område, hvor jeg må prøve mig lidt frem. Jeg har efterladt 5-7 stubbe pr. meter af hovedstammen. De andre af sommerens grene har jeg klippet af helt inde ved stammen. På den måde undgår jeg forhåbentlig, at vinen breder sig for meget. Samtidig skulle der gerne skyde nogle nye grene ud helt inde fra hovedstammen – de såkaldte vanskud. De vil ikke bære druer det kommende år, men kan bruges til stubbe, når jeg beskærer igen næste vinter. Dermed undgår jeg for mange knudrede udvækster med stubbe på stubbe på stubbe…

Jeg krydser fingre for, at jeg har ramt et niveau for beskæring, der giver druer. Så må jeg optimere beskæringen de kommende år, efterhånden om jeg lærer mine vinstokke bedre at kende. Derudover skal jeg selvfølgelig huske at gøde og vande rigtigt og at beskære løbende hen over sommeren, så planterne ikke bruger alt krudtet på at sætte løv. Forhåbentlig er der masser af saftige druer i vente…

Se vores hjemmeside LandHave.dk, for inspiration til haven, samt gode tips og tricks planter og afrgøder. Se det store usvalg af plantekasser, højbede og krukker, der findes i forskellige materialer og størrelser.

beskæring af vin

7 kommentarer til “Vinbeskæring for begyndere”

  1. Pingback: Land Højbede » Vinter i haven
    • Hej Kenny

      Tak for dit spørgsmål.

      Jeg har netop sat tomater og chili til forspiring. Det gøres bedst i slutningen af februar og starten af marts, men da foråret er lidt sent på den i år er det helt fint ikke at være gået alt for tidligt i gang.

      Tomat- og chilifrø spirer bedst ved stuetemperatur eller lidt varmere, så sæt dem i et varmt vindue og dæk dem over med en hvid plasticpose, indtil de er spiret. Derefter skal de have masser af lys og en lidt lavere temperatur, så hvis du har mulighed for at sætte dem i et sydvendt vindue i et værelse, der er køligt, vil det være optimalt. Du kan evt. supplere med en elektrisk pære i den første tid, da de nye spirer gerne vil have mange timers lys om dagen. Tænd den når du står op, og sluk igen når du går i seng. Ved at stille spirerne køligt, men lyst, undgår du meget ranglede planter, og det giver en meget bedre vækst, også når de senere plantes ud i drivhuset eller et beskyttet sted på friland. Vent med at plante ud, til risikoen for nattefrost er ovre, typisk midt i maj.

      Vand og gødning skal der også til. Så frøene i små potter, i såjord, da almindelig plantejord indeholder for meget gødning til de helt spæde spirer. Vand jorden godt igennem, så den er fugtig, inden du sår. Tryk den evt lidt til. Oven på frøene strøes ½-1 cm ekstra jord, og så er frøene klar til spiring. Plant om i større potter med almindelig plantejord, når de små planter har fået nogle gode blade og lidt rodnet. Det stimulerer rodvæksten bedst, hvis den ny potte hver gang bare er lidt større end den gamle. Husk også at gøde lidt ved ca. hver anden vanding, når væksten er kommet rigtigt i gang.

      Se evt. også nærmere på nogle af de tidligere indlæg i havekalenderen her på siden. Vi har haft travlt med at oprette ny netbutik på LandHave.dk, så det har været lidt sparsomt med indlæg i år indtil videre, men der er tips at hente fra samme tid sidste år…

      Rigtig god fornøjelse!

      Mange hilsner
      Anne

      Svar
  2. Hej med dig.
    Jeg har købt to vindrueplanter, der skal gro op ad hver sin stolpe. der kommer en del skud på siden af den jeg vil bruge som stamme, men jeg vil gerne have den til at vokse i længden, kan jeg klippe alle de sideskud af? vil planten ikke “forbløde” hvis jeg klipper?
    m.v.h.
    Anders Knudsen

    Svar
  3. Hej Anders

    Jeg har ikke så stor erfaring med unge vinplanter, da mine to vinstokke er gamle og har store tykke hovedstammer. Umiddelbart tror jeg dog ikke, du skal være bange for, at vinen ‘forbløder’. Generelt er det bedst at trimme en vin gennem hele sæsonen og klippe de fleste ‘vildskud’, dvs skud uden blomster, af, så planten kan koncentrere sig om at udvikle gode druer på de tilbageværende grene. Læs evt om beskæring af vin her: http://www.udedanmark.dk/andre-koekkenhave-artikler/beskaering-af-vinstokke/. God fornøjelse med din vin!

    /Anne

    Svar

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.