Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Urban gardening med højbede fra Land Have

På ydre Nørrebro har byfolket fået jord under neglene. Med en klimagruppe har Østergårdens boligforening nemlig sikret grønne arealer i gården og ud mod gaden. Arkitekt MAA Louise Molin Jørgensen fortæller her om baggrunden for valg af højbede i lærketræ fra Land Have.

De var helt klart de flotteste og mest enkle. Vi har fået en god løsning af høj kvalitet, og de naturlige materialer har en skøn robusthed over sig.” Sådan omtaler Louise Molin Jørgensen højbedene i lærketræ fra LandHave.dk. Hun er foruden arkitekt også medlem af boligforeningens klimagruppe.

LandHave.dk leverede 60 kvadratiske rammemoduler, som blev sat ovenpå hinanden, så bedene nu er henholdsvis 28 og 42 cm høje. I alt er 23 højbede blevet opsat i små grupper, og de 300 lejemål har haft mulighed for at byde ind på gartnertjansen:

Vi indkaldte til et beboermøde, hvor kasserne blev fordelt efter først til mølle-princippet. For at skabe mest muligt ejerskab, har beboere haft fortrinsret til de bede, der er tættest på deres opgang. Det giver god mening at have krydderurterne lige uden for døren,” mener Louise Molin Jørgensen.

Højbede i lærketræ fra Land Højbede, opbygning med mistbænk

Frit slag og socialt fællesskab

Klimagruppen har uddelt startpakker med krydderurter og jordbær, og for at skabe rum i gården er nogle af højbedene plantet til med bærbuske. Men derudover er det op til beboerne selv, om de vil have nyttehave eller blomsterhav.

Det grønne uderum har selvfølgelig også et socialt sigte. Vi er en sammensat gruppe af studerende, par med ét barn og ældre med fraflyttede børn. Højbedene får os til at mødes, de styrker fællesskabet – vi deler krydderurter og vander hinandens planter, når naboen er på ferie,” fortæller Louise Molin Jørgensen og fortsætter med arkitektens briller:

Det oprindelige uderum blev skabt i 1933. Det var et ingenmandsland – græs omkranset af et lukket hegn. Nu har vi skabt et miljø, som signalerer, at hér mødes man, her opholder man sig – hegnet er fjernet, men alligevel har vi skabt en have med en halvprivat karakter ved at inddele området i mindre rum. Et godt udemiljø højner velværet, styrker tilknytningen – og muligheden for at dyrke sin egen have, selvom man bor i byen, er helt uvurderlig.

Have med barn ved træbed

Lærketræ længe leve

Højbedene fra Land Have er produceret i sibirisk lærk, som vokser i områder med fastlandsklima og permafrost. Disse vækstbetingelser giver langsom vækst, høj kerneandel, tæt struktur og høj vægtfylde. Træet rummer store mængder naturligt harpiks og garvesyre, som er optimalt for holdbarheden.
Det er sød musik i arkitektens ører:

Vi kunne have valgt de plantekasser, som typisk står stablet hos grønthandleren. I så fald ville vi bare ikke få samme elegante udtryk, og bedene ville også forgå langt hurtigere,” afslutter fra Louise Molin Jørgensen.

Produktet

Skriv en kommentar