Nu står efteråret for alvor for døren, træernes gyldne kroner lyses op af den røde efterårssol, æblerne hænger tunge og modne på træerne og alle havens sidste lækkerier skal høstes inden det er for sent.
Derfor får du i dag en guide til hvordan du høster og opbevarer havens udbytte bedst muligt, så du kan få glæde af dine afgrøder hele vinteren igennem.

Sådan opbevarer du æbler for vinteren
Det er ikke alle æbler der er lige gode til vinteropbevaring. Så hvis du ikke kender til dine æblers egenskaber, kan du ikke altid være sikker på at de holder så længe. ’Discovery’ og ’Guldborg’ er to af de sorter, som ikke egner sig særlig godt til at gemme, de skal spises frisk fra træet. Men der er mange sorter som holder sig fortræffeligt over vinteren, så længe du tager dig nogle få forholdsregler

- Pluk æblet på det rette tidspunkt. Kernerne skal være lysebrune, æblet skal slippe forholdsvis nemt når man tager fat i det.
- Æblet skal ikke have nogen skader, huller eller brune mærker. Stødte og skadede æbler kan du bruge til æblemos i stedet
- Læg æblerne forsigtigt i rene kasser, evt. med avispapir imellem som adskillelse mellem æblerne. Kun et lag pr. kasse.
- Sæt dem koldt men frostfrit i et rum med forholdsvis høj luftfugtighed fx. en kold kælder, en garage eller andet udhus der er frostfrit.
- Tjek æblerne hver 14. dag og fjern de æbler, der er blevet dårlige.
Sådan høster og gemmer du dine hasselnødder
Det er et fantastisk nøddeår i år, som du måske har bemærket, hvis du er så heldig at have nøddebuske i haven. Især hasselbuskene bugner af store, lækre nødder i år. Så hvis du rigtig skal have udbytte af dine nødder, så er det vigtigt, at du får dem høstet, tørret og gemt på den rigtige måde.

- Nødderne skal høstes på det rigtige tidspunkt. Nødderne hænger i en lille bladkrans som man kalder hasen. Når den begynder at skifte farve fra grøn til gullig, og nødderne begynder at skifte farve fra grøn til brun og hænge løst i haserne, er det tid at høste.
- Det er vigtigt at plukke så sent som muligt, inden nødderne falder til jorden. Hvis du finder nogen der tidligt ser modne ud, er det højst sandsynligt fordi de har orm.
- Herefter lægges nødderne til tørre et luftigt, tørt og lunt sted, til nødderne har løsnet sig helt fra haserne.
- Når nødderne har løsnet sig fra haserne, hænges de i en gammel nylonstrømpe eller i et net (dem fra avocadoer og clementiner er gode) et luftigt og køligt sted.
- Hasselnødderne kan også spises friske, hvis du ikke har så mange. Det er også rigtig lækkert.
Sådan tørrer du dine løg
Løg er super nemme at dyrke og giver ofte et rigtig godt udbytte. Det er dog vigtigt at gemme sine løg på den rigtige måde, hvis man vil have glæde af dem hele vinteren.

- Når løgets top begynder at lægge sig ned, er løget ved at være klar til høst. De skal høstes inden toppen visner, lige efter toppen har lagt sig ned.
- Derefter skal løgene tørres med toppen på. Der er forskellige måder at gøre dette på, man kan enten lægge dem på et stativ eller hænge dem op i bundter. De skal tørre i et par uger, til stilkene er helt visne og tørre. De kan tørres i et skur eller en carport hvor der er tørt, men ventileret.
- Derefter kommer det kritiske punkt, som er at finde et sted for vinteropbevaringen. Det skal være et sted hvor der er tørt, køligt og frostfrit. Løg kan godt tåle lidt frost når de hænger, så det er vigtigere at det er tørt end frostfrit.
Sådan gemmer du dine krydderurter
Krydderurter er noget af det, der er super nemt og lækkert at dyrke i haven. I mange tilfælde passer de sig selv, mange af dem er flerårige og de er spækket med duft og smag. Den duft og smag man i vintertiden savner og længes efter. Men der er mange måder at gemme sine krydderurter på, så man kan få et tiltrængt vitaminboost i løbet af efteråret og vinteren. Her kommer 3 måder du kan gemme dine urter på.

- Tørring. Du kan tørre dine urter. Det gør du ved enten at hænge urterne i små buketter et tørt og luftigt sted. Eller ved at tørre dem i ovn eller dehydrator ved max 50 grader, helst under 40 gader. Herefter smuldres krydderierne og gemmes i glas.
- Frys dem ned. Der er forskellige måder du kan fryse dine urter på. Du kan hakke dem og putte dem i små beholdere med olie. Du kan også lave kryddersmør som du fryser ned i mindre portioner. Eller du kan lave dem til pesto som fryses i passende portioner.
- Urtesalt og urtesukker. Du kan også eksperimentere med at lave dit eget kryddersalt og kryddersukker. Det gøres ved at masser af urter hakkes i en blender med salt eller sukker. Saltet skal ikke pulveriseres, så det er vigtigt at bruge noget groft salt fra start, og evt hakke urterne lidt før saltet kommer i. Herefter tørres saltet eller sukkeret i ovnen eller i dehydrator. I ovnen er 60 grader i en halv times tid som regel tiltrækkeligt til salt. Sukker skal tørres ved så lav temperatur som muligt for ikke at smelte, så det kan tage lidt længere tid.
Læs også her om andre hyggelige efterårsaktiviteter i haven.