Selvom dagene bliver kortere og vejret koldere, så er det slet ikke slut i køkkenhaven endnu. Efterhånden som kartofler, salat, gulerødder og rødbeder tages op, kan man så efterafgrøder. Asiatiske bladgrøntsager er ideelle som efterafgrøde. Her får du 3 sjove, spændende og lækre asiatiske bladgrøntsager, som du kan så i haven nu.
Pak Choi
Pak choi er en meget populær asiatisk grøntsag. Den stammer fra Kina, og den har i hundredevis af år været en væsentlig del af det kinesiske køkken. Pak Choi har en mild kålsmag og kan anvendes ligesom kål eller som bladbede.
Pak choi bliver vaseformet og den har et meget elegant udseende – se billedet i toppen af indlægget. Den kan bruges både rå og tilberedt.
Planterne udvikler sig hurtigt, der går ca. 35-40 dage fra såning til første høst.
Sådan dyrker du Pak Choi
Pak Choi kan sås om foråret ligesom de fleste kålsorter og bladgrøntsager. Den egner sig dog ofte bedre til at blive sået i sensommeren. Du kan vente så længe som til start september med at så den, og det er også her du får bedst succes med den, da planten holder af korte dage og temperaturer på 15-20 grader. Pak Choi har nemlig tendens til at gå i stok, så hvis du sår om foråret vil den i mange tilfælde gå i stok meget hurtigt.
Så Pak Choi direkte på voksestedet i fra juli til start september, dæk over med lidt fiberdug eller insektnet, der kan beskytte mod fugle og sulte kålsommerfuglelarver. Du kan også forspire i drivhuset og plante dem ud. Du vil kunne høste af dine pak choi til langt ind i efteråret. Man høster ved at skære blade af et par cm over jorden. Du kan også skære hele planten af. Men hvis du bare høster bladene løbende vil planten blive ved med at producere nye lækre blade. Planterne kan overleve mild frost og i en mild vinter kan man være heldig og opleve, at planten overlever og begynder at skyde igen til foråret. Alternativt er det muligt at overvintre planterne i drivhus.
Pak Choi kan dyrkes i bed eller i krukker. De kræver ikke så meget gødning og er rimelig taknemmelige planter at dyrke, de skal dog vandes i tørre perioder. Pak Choi bryder sig ikke om at tørre ud.

Mizuna
Mizuna er en japansk bladgrøntsag, som indenfor de seneste år er ved at blive mere populær. Nogle varianter har en smuk rød-lilla farve. Mizuna minder om rucula, men er mildere i smagen og ikke så bitter. Man kan plukke af planten i alle udviklingsstadier, men med tiden vil den udvikle en stor smuk roset af blade. Her kan man også høste hele planten hvis man har lyst. Et fuldt udvokset Mizuna-hoved kan blive ca. 25 cm højt og 30-40 cm bredt. Man kan høste af den løbende, så længe man ikke beskadiger roden vil den blive ved med at producere nye blade. Efter 4-5 gange, hvor man har plukket de fleste af bladene, vil den være færdig med at producere blade.
Sådan dyrker du Mizuna
Mizuna er en ret robust plante, som både tåler en del varme og en del kulde. I modsætning til mange asiatiske bladgrøntsager går den ikke nemt i stok, derfor kan den fint dyrkes om foråret. Du kan så den direkte på voksestedet i april eller så den i drivhus eller indendørs i marts og plante den ud på friland i april. Den tåler lidt frost, og i Japan, hvor den kommer fra, bliver den dyrket i vintermånederne. Den kan derfor dyrkes meget af året herhjemme. Den egner sig rigtig godt som efterafgrøde, hvor du kan så den fra juli-september. Man kan høste de første blade 30-40 dage efter såning. Den kan også sås i september-oktober i drivhuset hvor den som regel kan overvintre og give blade over vinteren og i det tidlige forår. Planterne bør stå med 30-40 cm mellemrum. Mizuna behøver som regel ikke gødning, den holder af sol eller halvskygge og klarer sig godt med begrænset lys i efteråret. Den bør holdes fugtig.
Hon Tsai Tai
En meget særpræget og ikke så ofte set Kinesisk plante. Den dyrkes for dens smukke lilla blomsterstilke, som på mange måder minder om broccoletto eller rapini. Den er meget hurtigvoksende. Man plukker stilkene med et par blade på lige inden blomsterne skal til at åbne sig. Hon Tsai Tai bruges ligesom broccoli i madlavningen. De kan også spises rå. Forvent Ca. 40 dage fra såning til første høst. Hon Tsai Tai egner sig godt til efterafgrøde fordi den trives i køligere vejr og vokser meget hurtigt.

Sådan dyrker du Hon Tsai Tai
Hon Tsai Tai kan sås om foråret ligesom de fleste kålsorter og bladgrøntsager. Den egner sig dog meget bedre til at blive sået i sensommeren. Du kan vente så længe som til midt september med at så den, og det er også her du får bedst succes med den. Hon Tsai Tai har nemlig tendens til at gå i stok, så hvis du sår om foråret vil den i mange tilfælde gå i stok meget hurtigt.
Så Hon Tsai Tai direkte på voksestedet fra juli til september. Du kan også forspire i drivhuset og plante ud. Planterne kan overleve mild frost og i en mild vinter kan man være heldig at opleve, at planten overlever og begynder at skyde igen til foråret. Alternativt er det muligt at overvintre planterne i drivhus.
Hon Tsai Tai kan dyrkes i bed eller i krukker. De kræver ikke så meget gødning og er rimeligt taknemmelige planter at dyrke, de skal dog vandes i tørre perioder. Hon Tsai Tai bryder sig ikke om at tørre ud.
