Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Sådan dyrker du majs i højbed

I dag skal det handle om, hvordan du dyrker majs i højbed. Der findes få ting, der er så delikate som friske, grillede majskolber om sommeren. Der er faktisk mange, der tror det ikke er muligt at dyrke spiselige majs herhjemme, fordi der på de store marker kun bliver dyrket fodermajs – en noget mindre delikat oplevelse.

Da majs er relativt varmekrævende, så er det da også en god idé at forspire majs indenfor, eller i drivhus, omkring slutningen af april eller starten af maj. Så frøene i små potter, frøene vil som regel spire indenfor en uges tid. I juni kan de plantes ud i køkkenhaven, hvis det er en varm maj måned, kan de måske allerede plantes ud i slutningen af maj.

De skal plantes i klynger eller firkanter – aldrig på rækker (med mindre man har en hel mark). Majs bliver bestøvet af hinanden ved at stå og veje i vinden op af hinanden. Sår man i rækker får man ingen majs på sine kolber. Plant de små planter med ca. 20-25 cm mellemrum.

Majs kan lide at få rigeligt med vand og en god gang gødning i løbet af sommeren. Kolberne skal høstes, inden de er fuldmodne, hvis man vil spise dem friske. Trådene, der hænger ud af kolberne, skal være brune, og når man presser en negl ind i en af majskernerne, skal der komme hvidlig mælkeagtig væske ud. Majs kan også gemmes og tørres til brug som popkorn.

Vær opmærksom på, at hvis du bor ud til en mark, hvor der dyrkes fodermajs, så kan de to krydsbestøve, og dine majs kan blive kedelige i smagen. Sørg derfor for at placere dine majs længst væk fra marken, hvis du har mulighed for det.

Vil du dyrke andre ting end majs? Du kan også læse om hvordan du dyrker kartofler eller hvordan du dyrker tomater

2 kommentarer til “Sådan dyrker du majs i højbed”

  1. ang majs og i højbedet.
    Jeg har opdaget at der er utøj i mine majs, de står i et højbed utøjet ligner mørke bladlus, men de ser ikke ud som om de kan flyve. Man kan nemt mase dem og så bliver man våd som ligner vand, det er ikke slimet eller fedet og det findes måde oven på og under bladene men osse imellem bladene.
    Jeg har 4 majs som står rimelig tæt sammen, det ser ud til at alle majsene er angrebet af de så banditter så nu spøger jeg om jeg kan behandle dem med noget eller er det for sent og hvad skal jeg gøre med majskolberne? Kommer det igen til næste år..
    Det skal lige tilføjes at jeg er nybegynder med alt hvad der hedder køkkenhave i højbede.

    På forhånd tak
    Ingelise

    Svar
    • Hej Ingelise

      Mange tak for dit spørgsmål – jeg håber ikke, at svaret kommer for sent til, at du kan bruge det til noget!

      Et godt første skridt vil være at bruse planterne godt over med vandslangen. Det fjerner en del af bladlusene, og gør du det jævnligt kan det måske være nok til at holde dem i skak.

      Skal der mere til, kan du sprøjte bladene med insektsæbe. Vi har før blandet insektsæbe selv af vand og brun sæbe, men Miljøstyrelsen anbefaler kun at bruge færdigblandede miljøgodkendte insektsæber, så det er vi gået over til. Du kan købe insektsæbe i plantecentre og byggemarkeder.

      Et alternativ til insektsæbe er neem olie, der er en 100% naturlig planteolie, som kan købes i nogle plantecentre og på nettet. Den har en lidt speciel duft, som bladlusene tydeligvis ikke bryder sig om.

      Jeg vil nok hverken bruge insektsæbe eller neem olie direkte på majskolberne, men prøve at holde lusene væk fra dem med vand. Jeg håber, du kan nå at redde nogle af dem!

      På lidt længere sigt er det en god ide at tænke i at tiltrække insekter til haven, som spiser bladlus. Ved at have mange forskellige planter i haven, meget gerne planter som er hjemmehørende i dansk klima, skaber du et godt miljø for de insekter, som spiser bladlus. Det er fx mariehøns, snyltehvepse og svirrefluer. Du kan faktisk også købe nytte-insekter på nettet til at sætte ud i haven.

      Jeg håber, du får bugt med bladlusene og når at få glæde af dine majsplanter i år!

      Vh Anne / Land

      Svar

Skriv en kommentar