Sådan dyrker du majs i højbed

I dag skal det handle om, hvordan du dyrker majs i højbed. Der findes få ting, der er så delikate som friske, grillede majskolber om sommeren. Der er faktisk mange, der tror det ikke er muligt at dyrke spiselige majs herhjemme, fordi der på de store marker kun bliver dyrket fodermajs – en noget mindre delikat oplevelse.

Da majs er relativt varmekrævende, så er det da også en god idé at forspire majs indenfor, eller i drivhus, omkring slutningen af april eller starten af maj. Så frøene i små potter, frøene vil som regel spire indenfor en uges tid. I juni kan de plantes ud i køkkenhaven, hvis det er en varm maj måned, kan de måske allerede plantes ud i slutningen af maj.

De skal plantes i klynger eller firkanter – aldrig på rækker (med mindre man har en hel mark). Majs bliver bestøvet af hinanden ved at stå og veje i vinden op af hinanden. Sår man i rækker får man ingen majs på sine kolber. Plant de små planter med ca. 20-25 cm mellemrum.

Majs kan lide at få rigeligt med vand og en god gang gødning i løbet af sommeren. Kolberne skal høstes, inden de er fuldmodne, hvis man vil spise dem friske. Trådene, der hænger ud af kolberne, skal være brune, og når man presser en negl ind i en af majskernerne, skal der komme hvidlig mælkeagtig væske ud. Majs kan også gemmes og tørres til brug som popkorn.

Vær opmærksom på, at hvis du bor ud til en mark, hvor der dyrkes fodermajs, så kan de to krydsbestøve, og dine majs kan blive kedelige i smagen. Sørg derfor for at placere dine majs længst væk fra marken, hvis du har mulighed for det.

Vil du dyrke andre ting end majs? Du kan også læse om hvordan du dyrker kartofler eller hvordan du dyrker tomater

Skriv en kommentar