Slået op d.

Rhododendron – maj måneds dronning

Her i maj og første halvdel af juni står rhododendronerne i blomst over det ganske land. Det er et betagende syn, når de smukke blomster i alverdens kulører folder sig ud.

Hvad skal du tænke på, når du anlægger et rhododendronbed?

Først og fremmest skal planten vokse i sur jord. Det betyder, at du skal anlægge et (høj-)bed, som fyldes med spagnum eller rhododendronjord. Bedet kan afgrænses af spagnumklyner, tynde træstammer, kantsten eller lignende. Det er vigtigt, at bedet ikke anlægges et sted i fuld sol. Tværtimod holder planterne af let skygge, gerne fra større buske eller (nåle-)træer.

Vælg forskellige sorter af rhododendron, så du kan strække blomstringen mest muligt, og plant gerne varierende nuancer – det giver liv i bedet.

Det er oplagt at plante andre blomster i rhododendronbedet, så der er en frodig bund gennem det meste af året. Det er bestemt ikke alle planter, der trives i surbundsbedet, men blandt andet lyng, blåbær, tyttebær, hortensia, bregner, liljekonvaller, primula og fingerbøl hører naturligt hjemme blandt rhododendronerne.

Rhododendron kan plantes, beskæres og flyttes hele året – undgå dog flytning lige på det tidspunkt, hvor de blomstrer. Rhododendron udvikler ikke noget dybt rodnet, så de er relativt nemme at flytte. Sørg for at holde dem fugtige i tørkeperioder og især i vækstsæsonen.

Når rhododendronerne er plantet i den rigtige jord i et nyetableret bed, behøver de ingen gødning – men senere vil det være en god idé at give dem et tilskud. Hvis jordens PH-værdi er over 5,5, vil du opleve at bladene bliver gule. I så fald kan der gødes med specialgødning til surbundsplanter, der vil genoprette de rigtige jordbundsforhold og surhedsgrad.

125 år gammel rhododendron
125 år gammel rhododendron