Rhododendron – maj måneds dronning

Her i maj og første halvdel af juni står rhododendronerne i blomst over det ganske land. Det er et betagende syn, når de smukke blomster i alverdens kulører folder sig ud.

Hvad skal du tænke på, når du anlægger et rhododendronbed?

Først og fremmest skal planten vokse i sur jord. Det betyder, at du skal anlægge et højbed, som fyldes med spagnum eller rhododendronjord. Bedet kan afgrænses af spagnumklyner, tynde træstammer, kantsten eller lignende. Det er vigtigt, at bedet ikke anlægges et sted i fuld sol. Tværtimod holder planterne af let skygge, gerne fra større buske eller (nåle-)træer.

Vælg forskellige sorter af rhododendron, så du kan strække blomstringen mest muligt, og plant gerne varierende nuancer – det giver liv i bedet.

Det er oplagt at plante andre blomster i rhododendronbedet, så der er en frodig bund gennem det meste af året. Det er bestemt ikke alle planter, der trives i surbundsbedet, men blandt andet lyng, blåbær, tyttebær, hortensia, bregner, liljekonvaller, primula og fingerbøl hører naturligt hjemme blandt rhododendronerne.

Rhododendron kan plantes, beskæres og flyttes hele året – undgå dog flytning lige på det tidspunkt, hvor de blomstrer. Rhododendron udvikler ikke noget dybt rodnet, så de er relativt nemme at flytte. Sørg for at holde dem fugtige i tørkeperioder og især i vækstsæsonen.

Når rhododendronerne er plantet i den rigtige jord i et nyetableret bed, behøver de ingen gødning – men senere vil det være en god idé at give dem et tilskud. Hvis jordens PH-værdi er over 5,5, vil du opleve at bladene bliver gule. I så fald kan der gødes med specialgødning til surbundsplanter, der vil genoprette de rigtige jordbundsforhold og surhedsgrad.

125 år gammel rhododendron
125 år gammel rhododendron