Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Gør plads til hyggen – indret med bænke

Havearbejde kan være hårdt arbejde, og fordi haven aldrig stopper med at vokse, så er der altid noget at give sig til i haven. Men husker du at stoppe op, sætte dig og nyde alt det hårde slid? 

Bare at være

Det er vigtigt at give sig tid til bare at være i haven og at nyde den. Derfor skal du altid huske siddepladser, når du indretter din have. Der er mange veje at gå, når det kommer til siddepladser, havemøbler kommer i mange udformninger, der er hængestole, hængekøjer og så er der bænke. Bænken bliver ofte valg fra, til fordel for de populære loungehavemøbler med bløde hynder. Men bænken har stadig sin berettigelse i haven, den er alsidig og praktisk, og kan være med til at skabe en skøn stemning.

Land Modern bænk på Land Modern plantekummer i galvaniseret fra Land Højbede
Med et par Land Modern plantekasser med bænk imellem skaber du nemt en hyggekrog, hvor du kan nyde en solstråle eller to med dine yndlingsplanter på helt nært hold.

Hvad er den bedste havebænk?

Der findes mange fleksible bænk-løsninger, hvor man kan skabe mange siddepladser på lidt plads. Hvis man har lidt plads i haven, eller bare ikke vil have, at store havemøbler skal optage for meget plads, så er bænken den perfekte løsning. Med bænke monteret på plantekasser kan du hurtigt skabe afgrænsede rum i haven. Du kan lave et lille samlingssted i gårdhaven, hvor du og naboerne kan samles. Den bedste bænk er praktisk, fordi den ikke dikterer, hvordan du bruger den. Man har stort bevægelsesrum på en bænk og kan sidde på mange måder.

4 tips til at vælge den rigtige bænk

Ofte kan det være svært at finde den rigtige bænk. Her kommer fire tips til at hjælpe lidt på vej; hvilket materiale der fungerer, hvilken størrelse, hvad du kan bruge bænke til, og hvilken slags træ der kunne være en mulighed.

Hvad er det bedste materiale til en udendørs bænk?

Selvfølgelig er det vigtigt at vælge det rigtige materiale til udendørs bænke. Bænke laves ofte i stål eller metal og træ, da det er flotte materialer, som samtidig er robuste og holdbare, hvis de bliver brugt og behandlet rigtigt. Vi synes selv at kombinationen af cortenstål eller galvaniseret stål og mahognitræ er god, fordi det giver en god kontrast og spiller godt sammen med grønne planter.

Hvad kan jeg bruge en havebænk til?

En bænk kan bruges til at skabe rum og ophold både indenfor og udenfor. Skal man bruge den til at skabe rum, kan den være en god rumopdeler, ligesom f.eks. et espalier. Ophold på en bænk er nok den mest udbredte egenskab, men ofte kan man også opbevare ting i en bænk under sædet.

Hvor høj og dyb skal en havebænk være?

Højden på en bænk skal være omkring 42-47 cm, men har du lange ben, kan det være en fordel med en lidt højere bænk. Til børn er 20-30 cm en god siddehøjde. Dybden kan variere fra cirka 40 cm til 60 og 80 cm. Længden bør være længere end 100 cm, hvis der skal være plads til flere end en person.

Hvilken slags træ bruges til havebænk?

En af de bedste træsorter til en udendørs bænk er mahogni, da det er hårdttræ, som er naturligt modstandsdygtigt overfor råd og svamp, og desuden er meget formstabilt, og dermed kan holde til at være udendørs år efter år. Det får en grå patina, der står flot i farven til det rustne look på cortenstål, eller man kan vælge at give træet olie, så det holder den røde glød.

Bænken kan stå ude hele året

En af de ærgerlige ting ved at have havemøbler er, at de ofte skal tages ind og ud hvert år. En bænk kan stå ude hele året. Hvis du vælger en bænk i træ, kan det være en god idé at give den olie engang imellem, så den holder længere.

Bænkene i vores kollektioner kan holde til at stå ude hele året, så du slipper for at bære dem ind og ud hvert år

Brug bænke om bålstedet

Du kan bruge bænke omkring bålstedet, for hvad er et bålsted uden siddepladser omkring? Mennesker har samlet sig om bålet siden mennesket opdagede ilden. Med bålsted i haven kan du gøre de varme sommeraftener endnu længere og du kan samles med din familie og bage snobrød eller varme skumfiduser. 

Inden du sætter det store bålsted op i haven, kan det dog lige være en idé at undersøge reglerne i din kommune. Det er ikke alle steder det er lovligt at tænde bål i pacelhushaver. 

Ifølge Afbrændingsbekendtgørelsen må afbrænding ikke være til ”væsentlig ulempe for omgivelserne, herunder vej- og lufttrafikken”. Så bor du i tæt bebyggelse, kan det være en god idé at snakke med dine naboer, inden du tænder op. Det kan være til stor gene, hvis naboerne får alt røgen, men intet af hyggen.

Bålplads med Land Modern plantekummer og bænke i corten fra Land Højbede, med græsser og lavendel

Når det kommer til almindelige bål i haven, så er der nogle forholdsregler, man kan tage sig. Her kommer et par anbefalinger fra Beredskabsstyrrelsen:

  1. Bålet skal placeres mindst 10 meter fra bygninger. Hvis der er stråtækte huse, skal bålet placeres mindst 15 meter fra det stråtækte tag.
  2. Bålet skal placeres mindst 15 meter fra nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer og letantændelig vegetation som fx marker.
  3. Ved vindhastigheder på jævn til frisk vind, dvs. vindhastigheder mellem 5,5-10,7 m/s, skal afstandene fordobles i den retning, vinden blæser (dvs. ved vestenvind skal afstandene fordobles mod øst, da det er den retning gnister fra bålet vil flyve).

Omgiv dig med dufte

Når du bruger bænke, som er monteret på plantekummer, kommer du helt tæt på planterne. Du har derfor en god mulighed for at lave en duftfuld siddeplads. Tænk over hvad du vil plante i dine plantekummer omkring bænken. Skal det fungere som læ, skal det bare være pænt, skal det være duftfyldt eller skal det være spiseligt? Hvis du gerne vil opleve planternes dufte, så kommer her vores bedste bud, på planter der dufter fantastisk:

Lavendel

Lavendel er indbegrebet af Middelhavsstemning. Planten er hjemmehørende omkring netop Middelhavet, hvor den er vildtvoksende oppe i højderne. Alligevel trives de fleste lavendelplanter perfekt i Danmark. Ægte lavendel er for eksempel fuldt vintertilpasset i Danmark. Lavendel dufter skønt, og holder også mange trælse insekter væk. Den trives perfekt i plantekasser hvor den nyder godt af den ekstra varme.

Land Modern bænk 
og plantekasser fra Land Højbede med stråtækt bindingsværksidyl

Nellikker

Nellikken er en yndling, lille og duftfuld plante. Den trives godt herhjemme, og er en nøjsom lille plante. Det er en blomst, der leder tankerne mod ens bedsteforældre, som altid havde farvestrålende nelliker i haven.

Anisisop

Anisisop, også kaldet indianermynte, er en skøn urt, som får lange duftende blomsterspir. Den dufter af anis – lakrids – og insekterne er også helt vilde med den. Det er en elegant plante, som både kan bruges som krydderurt og som prydplante.

Dagliljer

Dagliljen er også en duftende blomst. Den ser så eksotisk ud med sine kæmpe store blomster hoveder med støvdragere og hele molevitten. Det er en skøn snitblomst, som kommer igen efter nedklipning. Den tiltrækker både mennesker, sommerfugle og bier.

Mynte

Der findes et væld af forskellige mynter, chokolademynte, æblemynte, marokkansk mynte og mange flere. De fleste af dem dufter fantastisk og mange af dem er utrolig smukke også. Mynte breder sig velvilligt, måske lige velvilligt nok, så det kan være en god idé at plante dem i plantekummer eller krukker. 

Land Modern opstilling med bænk og sæde fra Land Højbede og Plantekasser i skønt lille hyggehjørne i haven
Land Modern plantekasser i galvaniseret stål kombineret med bænk og sæde til en lille grøn hyggekrog i haven.

Brug pladsen til opbevaring

Ligesom den gammeldags slagbænk, man kan bruge til opbevaring indendørs, så kan man også få bænke til haven med plads til opbevaring. Med bænke og siddepladser, som er placeret ovenpå plantekummer, skabes der et hulrum under bænken, hvor man kan opbevare mindre haveredskaber, potter, en pose med jord, eller hvad man ellers lige har brug for nær ens plantekummer. Hvis ens have er stor, kan det være smart at have nogle opbevaringspladser rundt omkring i haven, så man ikke altid skal slæbe posen med jord fra skuret, og så man hurtigt kan få fat i et håndredskab, lige når man skal bruge det. 

Land Modern plantekasse med sæde brugt til opbevaring af urtepotter
Under sædet på denne Land Modern plantekasse er der plads til urtepotter, gødning og andet havegrej.

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.