Frø før spirer

Haveprojekter

Utålmodig efter at komme i gang med havesæsonen har jeg her i januar gennemgået mit lager af frø og sorteret dem efter, hvornår de skal sås. Det viste sig at være umagen værd med en oprydning. Pludselig dukkede den der pose squashfrø op, som jeg bare ikke kunne finde, da squashene skulle sås sidste forår. Andre frø havde jeg helt glemt, at jeg havde. For eksempel de frø til feldsalat og spidskål, som skulle have været sået i sensommeren. Jeg må håbe, at frøene stadig vil spire i år.

Det leder mig til den anden gevinst ved frøsorteringen: forventningens glæde. Nu er jeg endnu mere utålmodig efter at få frø i jorden og jord under neglene igen!

Men ikke mindst bragte den lille oprydning i frølageret hyggelige minder frem. Minder om sidste års solsikker, som jeg omhyggeligt har taget frø af, både i min egen have og hvor jeg ellers har set fine solsikker (jeg må hellere lade være med at afsløre hvor – jeg fik vist ikke altid spurgt om lov…). Minder om besøg i haven af forældre og svigerforældre, som  havde taget frø med fra landbohaverne i Jylland. Minder om bazaren i Damaskus, hvor jeg fandt en flot gul æske med frø til de karakteristiske små hvide auberginer, der pludselig får den engelske betegnelse egg-plant til at give meget mere mening. Minder om min lokale grønthandlers undrende ansigt, da jeg spurgte, om korianderfrøene i den kulørte king-size pose på krydderihylden mon ville spire, hvis jeg såede dem (det ville de, viste det sig!).

Det bedste er, at denne vinters forventninger bliver til næste vinters haveminder. Det må være en af mine ambitioner for havearbejdet i år, at jeg husker at tage frø og stiklinger af mange flere af mine egne planter, så minderne kan leve videre, i bogstaveligste forstand, de næste mange år!

frøsortering

5 kommentarer til “Frø før spirer”

 1. Hej Anne
  Jeg har det præcist ligesom dig! I dag har jeg sorteret et stort virvar af frø fra sidste år. Der er stadig mange spændende ting imellem, så nu kan foråret bare komme an. Jeg kunne ikke vente, så i dag blev der sået chili, staudesalvie og sølvlys. i denne uge modtog jeg også to nye Land højbede, så nu må sneen godt snart sige tak for i år. Jeg er spændt på at følge din blog

  Svar
  • Hej Karin
   Dejligt at høre, at jeg ikke er den eneste, som klør efter at komme i gang i haven! Håber du kan få lidt ideer og inspiration ud af at følge med i havedagbogen. Og bidrag endelig med dine egne gode haveideer og billeder også – det er kun rart at kunne følge med i andres eksperimenter og erfaringer!
   Hilsner
   Anne

   Svar

Skriv en kommentar