Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

Forberedelser til forårets blomster

haveprojekter
Haveprojekter

Jeg har netop været en tur i Estland og fandt søndag formiddag frem til en markedsplads fyldt med blandede boder med nyplukkede svampe og bær, hjemmestrikkede sokker og vanter, storblomstrede kjoler, kniplingesjaler – og tulipanløg.

Straks begyndte det at klø i mine fingre efter at komme i haven og lægge løg til forårets blomsterpragt. Netop nu – fra slutningen af august til den første nattefrost – er den bedste tid på året at lægge blomsterløg. Jeg havde ikke helt styr på reglerne for import af blomsterløg inden for EU, så jeg turde ikke købe nogen med fra Estland. I stedet strøg jeg ud og købte en hel pose forskellige løg, da jeg kom hjem. Og så blev der lagt haveplaner:

Forårsgræsplæne med et blomstertæppe af krokus

Først og fremmest vil jeg lægge krokusløg i græsplænen. Krokus blomstrer så tilpas tidligt, at jeg godt kan vente med at slå græsset, til de er afblomstret. Indtil da vil de danne et smukt og farverigt blomstertæppe på en ellers stadig lidt vintergrå græsplæne.

Jeg har valgt et par poser krokusløg med blandede farver. Græstørven skal løftes af, og løgene graves 6-8 cm ned i jorden, inden den lægges tilbage. Det er bedre at grave huller til løgene end at stikke huller ud med en plantepind. Dermed undgår man at trykke jorden sammen. I min have er jorden temmelig leret, så jeg vil lægge lidt grus under hvert løg, så jorden ikke bliver for tung og våd omkring løget.

Haveplaner med tulipaner

Tulipaner skal jeg selvfølgelig også have flere af – de er nogle af mine favoritter. Jeg har valgt nogle liljeformede i blandede farver og desuden en del almindelige  i tre forskellige farver: nogle helt dybrøde – næsten sorte, nogle hvide og nogle enkelte lyserøde. De tre farver vil stå godt til hinanden.

Udfordringen bliver så at undgå at blande de nye tulipaner med de mange tulipaner i alle mulige andre farver og faconer, der er i haven i forvejen. Jeg kan selvfølgelig ikke helt huske, hvilke forårsblomster der kommer hvor. Næste år vil jeg prøve at huske at skrive det ned! I mellemtiden vil jeg plante mine tulipanløg i et par krukker og plantekasser, hvor jeg ved, der ikke ligger løg i forvejen. Så kan jeg finde den perfekte plads til foråret og forsigtigt flytte dem ud der, når de er afblomstret. Det kan være, jeg også skal rokere lidt om på de gamle tulipaner og sortere dem efter farve og type. Lige nu ligger de meget blandet.

Tulipanløgene skal lægges lidt dybere end krokus – i 10-15 cm’s dybde – og vil helst have en solrig plads.

Allium til den stramt designede have

Noget af det, jeg glæder mig rigtig meget til, er at lægge de alliumløg, jeg har købt.

Allium er en forholdsvis ny opdagelse for mig. Jeg lagde nogle løg af gul og hvid allium sidste år – begge af typen der danner en skærm af stjerneformede blomster og minder lidt om en stjernekaster. De gule kaldes også guldløg. Dem er jeg blevet så glad for, at jeg kar købt nogle ekstra.

Desuden fandt jeg løg til to andre typer allium. De bliver begge højere end guldløgene og får en tæt kugle eller kolbe af mindre blomster. Her kan man virkelig se slægtskabet med spiseløg.  De kuglerunde lilla allium aflatunense minder rigtig meget om de blomster, porrer sætter, hvis man lader dem stå til andet år. De har en næsten grafisk renhed over sig og vil tage sig rigtig godt ud i en stramt designet have med rene linjer.

Jeg har netop planer om at forny belægningen på terrassen og vil bygge den nye terrasse stramt op. Der skal være skarpt afgrænsede bede i huller i belægningen og desuden kasser bygget op i træ eller metal, der nogle steder skal fungere som højbede og andre steder som bænk, med en siddeplade ovenpå. Tegninger og videre planer følger senere – det er sjovt at lege havearkitekt!

Foreløbig må også alliumløgene blive lagt midlertidigt i krukker og højbede. Ja, sådan må det være, når man ikke kan vente med at købe løg og planter, til man har bedet klar.

Løgene til de store allium skal lægges i 10-12 cm’s dybde, de små knap så dybt.

Jeg glæder mig allerede til foråret!

blomsterløg

2 kommentarer til “Forberedelser til forårets blomster”

  1. Hej Anne

    Jeg glæder mig også til foråret og en ny løgplæne. Jeg har et lille stykke i forvejen under et æbletræ med krokus, vintergækker og klokkescilla.

    Min nye løgplæne bliver i forhaven, og jeg er kommet lidt nemmere om ved at få løgene i jorden end dig, da det er et stykke med nedlagt blomsterbed, hvor løgene er blevet fordelt tilfældigt, da jeg ryddede det for stauder. Efter rydningen kastede jeg et antal påskeliljeløg ud, som blev gravet ned, hvor de faldt. På den måde håber jeg, at det kommer til at se ret tilfældigt ud. Og så til sidst såede jeg græsset.

    Dit valg kun med krokus har den fordel, at de hurtigere visner ned, så plænen kan slås og hurtigt bliver pæn igen. Jeg kan nok ikke slå førend engang midt i juni.

    Mange hilsener
    Karna

    Svar

Skriv en kommentar