Forår i vindueskarmen

haveprojekter

Udenfor pibler de første og mest hårdføre forårsspirer frem, men indenfor i vindueskarmen har nogle af de mere sarte fået et forspring. Jeg er i fuld gang med at forspire, så køkkenhaven kan få en tidlig start.

I små potter med så- og priklejord har jeg sået et udvalg af frø fra mit lille, blandede frølager: artiskokker, kapers, porrer, kruset og bredbladet persille, auberginer, purløg, peberfrugter, merian m.fl.

Potterne bliver vandet dagligt, så de ikke tørrer ud – med lidt forsigtighed, efterhånden som spirerne kommer op, så strålen fra vandkanden ikke får dem til at klaske helt sammen. Det ville have været mere praktisk at kunne vande i en bakke eller underskål i stedet, men i skyndingen, og i mangel af bedre, har jeg placeret mine potter oven på lågene til de store plasticbøtter fra køkkenet, som jeg alligevel aldrig bruger. Lågenes kanter er lige tilpas høje til at opfange overskydende vand, der løber ud gennem bunden af potterne, men lågene er altså ikke dybe nok til, at jeg kan vande direkte i dem. Jeg må have fat i nogle bedre bakker til næste år!

For at undgå skimmelvækst i potterne vander jeg ind imellem med kold kamillete i stedet for almindeligt vand. Det ser helt hyggeligt ud med teposerne hængende ud af toppen af vandkanden – som en gigantisk tekop.

Lysforholdene i vindueskarmen er ikke helt optimale, så spirerne må strække hals. De bliver tydeligvis lidt mere ranglede og blege end dem, man kan købe i plantecentret, som har stået i store, opvarmede, oplyste drivhuse.  Men de fleste plejer alligevel at klare sig meget godt, når de bliver plantet ud.

Hvis man har mulighed for det, er det en rigtig god ide at ’hærde’ spirerne lidt, før man planter dem ud. Det gøres ved at stille dem udenfor nogle timer om dagen i en uges tid før den endelige udplantning. Så vænner de sig gradvis til de nye forhold. Jeg har ingen altan eller lignende at ’hærde’ mine planter på inden turen ud til kolonihaven, så jeg plejer at lukke godt op for vinduerne nogle timer om dagen i stedet. Det er selvfølgelig også vigtigt at blive ved med at vande ofte den første tid efter udplantningen, indtil planterne får godt fat, men er man heldig, hjælper forårets regnbyger til.

De første forspirede planter kan jeg begynde at plante ud i haven og drivhuset, så snart den værste risiko for nattefrost er ovre, omkring slutningen af april. Andre skal vente lidt længere. Det sværeste bliver at transportere planterne sikkert fra vindueskarmen og ud i kolonihaven. Forrige år fløj en hel bakke med fine, forspirede planter op af cykelkurven og ud på vejen midt i det store lyskryds ved Rådhuspladsen – øv! I år må jeg vist prøve at låne en bil.

forspiring

7 kommentarer til “Forår i vindueskarmen”

 1. Hej.
  Jeg har brug for hjælp!
  Jeg skal til at anlægge mit første højbed,glæder mig.
  Kan jeg godt placere et højbed på et åbent område i min have, hvor der kommer en del vind (blæst) fra nord.

  De bedste hilsner Susanne

  Svar
 2. Hej Susanne

  Du kan sagtens placere et højbed på en plads med meget vind, så længe du undgår at plante vindfølsomme planter i bedet. Vi har selv plantet Sankt Hans Urt i en lidt forblæst passage i haven. Sankt Hans Urt er en alpeplante og derfor vant til barske vejrforhold. Andre blomster og urter, som trives i vinden, er fx stedmoderblomst, timian og lyng.

  Planter du mindre træer og buske i højbedet, kan du faktisk bruge det som læskærm. Træer og buske, som trives under blæsende forhold, er fx buksbom, hjortetaktræ, havtorn, vedbend, snebær og rhododendron.

  Husk, hvis du planter surbundsplanter som lyng og rhododendron, at bruge særlig surbundsjord eller at blande spagnum i din almindelige plantejord.

  Rigtig god fornøjelse med højbedet!

  Mange hilsner
  Anne

  Svar

Skriv en kommentar