Slået op d.

5 gode grunde til at dyrke i højbede!

Der er rigtig mange fordele ved at dyrke i højbed. Står du og overvejer om du skal anlægge højbede i haven, så læs endelig med her. I dag får du nemlig 5 gode grunde til at dyrke i højbede. Lige her til efteråret er i øvrigt også et godt tidspunkt at opsætte højbede på, så står de klar til foråret når den nye havesæson begynder.

Her kommer 5 gode grunde til at dyrke i højbed!

 

1. Løs jord

Hele idéen med højbede er at jorden bliver ved med at være løs og porøs fordi den ikke bliver betrådt. At have en god løs jord, er godt for planternes rødder, da de nemmere kan danne sig et stort og kraftigt rodnet. Et større og bedre rodnet betyder også større og sundere grøntsager. En løs jord gør det også meget nemmere at luge, hvilket jo er en kæmpe fordel

Højbede i rust brugt som dekorativ køkkenhave
Køkkenhaven behøver ikke bestå af lange lige rækker på bar jord. Her er højbede i forskellige former brugt til at opbygge en flot og anderledes køkkenhave – der er ingen grænser for hvad du kan dyrke i dine højbede.

2. Længere sæson

Ved at have højbede i haven kan man forlænge dyrkningssæsonen. Fordi højbedet er hævet op, kan vinterens fugtighed hurtigere dræne væk fra jorden om foråret, dette gør at jorden hurtigere bliver lun. Jorden i højbede bliver generelt varmet hurtigere op end havejorden gør, og det betyder at man tidligere kan begynde at så i højbede. Det betyder dog også at man skal være lidt med opmærksom på at vande bedet i tørre perioder.

Blomsterkasser under et smukt magnoliatræ
Du kan også fylde dine højbede med blomsterløg og få liv i højbedene allerede i det tidlige forår.

3. Nemme at sneglesikre

I kampen mod dræbersnegle er der ikke mange midler som er særligt effektive, og det bliver hurtigt et større arbejde at skulle vandre haven tynd for at indsamle de slimede bæster. Det bliver også hurtigt en stor udskrivning hvis man skal sprede gift ud. En ting der dog meget effektivt holder sneglene væk fra ens afgrøder er sneglehegn. Du kan installerer sneglekanter på dine højbede, og herved sikre sig at sneglene ikke kommer til dine afgrøder. På denne måde behøver du ikke betale en bondegår for at hegne hele haven ind med sneglehegn, men du kan nøjes med at gøre det ved de bede hvor du har afgrøder som sneglene er særligt glade for.

Stort aflangt højbed med sneglestop
På mange af Lands højbede kan du monterer sneglekanter som holder de slimede snegle væk fra dine planter.

4. God arbejdshøjde

Et højbed behøver ikke at være særlig højt, ved et højbed på 25 cm får du stadig alle de gode fordele ved at dyrke i højbed. Men hvis du er træt af at skulle bukke dig for langt ned, eller du måske døjer med dårlig ryg eller dårlige knæ, så kan du vælge at lave nogle gode høje højbede som gør det mere behageligt at være i haven.

2
Lands højbede kan stables, så du kan få dem i den højde der passer bedst til dig.

5. Det ser godt ud

Højbede kan være rigtig flotte, og det giver mulighed for at skabe nogle rigtig flotte rum i haven. Hvis du gerne vil have en have som ser velplejet og veltrimmet ud, så er højbede en god løsning. Det kan være tidskrævende og hårdt at holde store jordbede fri for ukrudt, et stort jordbed kommer hurtigt til at se uplejet ud. Her er højbedene meget nemmere at holde. I et jordbed vil have gange i mellem afgrøderne som du også skal holde fri fra ukrudt, når du har højbede vil de som regel stå på enten græs, sten, bark eller andet bunddække, og du skal derfor kun sørge for at luge omkring afgrøderne.

Ekstra kraftige højbede i forskellige størrelser som mødested og udkigspunkt
En helt åben plads indbyder ikke til ophold og samvær. Brug de ekstra kraftige plantekummer fra Land til at skabe rum i haven. Her kan man nyde en kop kaffe sammen eller betragte havens planter og dyreliv.