Prisbelønnet design

Dansk produceret

Leveringstid 1-5 dage

Gratis levering over 1500 kr

Besøg os / afhent på Amager

5 ting du skal huske når du anlægger en køkkenhave!

Skal du til en anlægge en køkkenhave i år? Så er det en god idé at læse med her. Her kommer vi nemlig med 5 ting som er vigtige at overveje inden du anlægger din køkkenhave. Hvis du tager højde for disse 5 ting, så får du nemlig succes med køkkenhaven.

Hvor skal køkkenhaven ligge?

Langt de fleste ting man dyrker i sin køkkenhave har godt af at få sol. Derfor skal du finde et godt sted i haven at anlægge køkkenhaven, hvor der kommer godt med sol. Det behøver ikke at være et sted i stik-syd hvor solen bager ned hele dagen, men der skal være godt med sol. Observer din have og find ud af hvor der er meget sol. Hvis du anlægger en større køkkenhave, så læg mærke til hvor der er mest og mindst sol, så du kan plante de mest solkrævende planter i den ende af køkkenhaven med mest sol.

Hvor meget tid har du?

At få succes med en køkkenhave handler i høj grad om at lave sig en køkkenhave, der plejemæssigt passer til det overskud du har. Hvis du ikke har meget tid, så lav hellere køkkenhaven for lille end for stor. Hvis den når at gro fuldstændig til i løbet af sæsonen, så ender du med en dårlig oplevelse. Hvis du ikke har så meget tid eller så mange kræfter til hårdt arbejde, så er det en god idé at anlægge en køkkenhave, der ikke kræver så meget. Det kunne være ved at vælge højbede, som letter arbejdet, eller at bruge jorddække, så der ikke kommer så meget ukrudt. Du kan også bruge metoden no-dig, som letter arbejdet i længden.

Hvordan vil du vande?

En køkkenhave har behov for vand, overvej hvordan du gerne vil vande din have. Vil du bruge regnvand, så find en god løsning på forhånd, så du har nok vand til hele sæsonen. Du kan bruge regnvandstønder ved dine nedløbsrør, eller du kan sætte en palletank op, hvis du har en stor køkkenhave.

Det kan også være du bare vil bruge vand fra haveslangen, så er det rart at have en haveslange der er lang nok, eller anskaffe sig en god sprinkler, der kan fordele vandet for dig. Hvis du har lidt overskud eller tid, så kan et selvvandingssystem også være vejen frem, der findes mange gode dryp-systemer, som kan gøre vandingen nem for dig.

Hvilke udtryk går du efter?

Vil du gerne have et stort bed, eller vil du have flere små. Skal du have højbede og hvilke? Skal der være stier, og skal de være af græs, sten eller flis? Overvej på forhånd, hvad du gerne vil opnå, man kan nemt lade sig rive med af stemningen og anlægge en masse, som man ikke har fået gennemtænkt ordentligt.

Græsstier kan være fint, men de gror hurtigt ind i bedene, hvilket kan være meget ekstra arbejde. Hvis man har græsstier omkring højbede, så skal man også bruge tid på at trimme kanterne. Hvis du laver stier med flis eller småsten, så er det en god idé at lægge ukrudtsdug under, ellers kommer der hurtigt ukrudt op igennem.

Sneglefri have med sneglehegn på højbede fra Land Højbede

Flere små bede, hvad enten det er direkte i jorden eller i form af højbede, er nemmere at holde og mere overskueligt end store bede. På den anden side er der plads til mere i et stort bed, så her må man afveje, hvad målet med køkkenhaven er.

Skal du have drivhus i køkkenhaven?

Hvis du vil have drivhus i haven, så er det en god idé at finde pladsen til det først. Drivhuset skal placeres et sted med masser af sol. Du kan placere det i køkkenhaven eller et andet sted i haven, men det kan være meget rart at have tingene lidt samlet, når du skal vande og gøde. Hvis du vil forspire planter til køkkenhaven i drivhuset, kan det også være rart at have drivhuset tæt på køkkenhaven.

Fin lille køkkenhave med Land Classic højbede i rust fra Land Højbede hos Drivhusliv

Skriv en kommentar