Blomsterkasser til altanen, terrassen eller gårdhaven

Blomsterkasser har man kendt i mange år, og i flere afskygninger. Og det tidens trend, der bestemmer hvordan de ser ud. Moden er meget afgørende for udseende og design. Hvem husker ikke mormors blomsterbænk i stuen, og farmors teak-blomster-bord på ben i den fine stue. Så kom moden, hvor alt skulle være i bast og flet, senere i baljer af zink og kobber, og så videre. Udviklingen med at tage naturen og blomsterne ind i huset har stadig stort fodfæste i samfundet.

Det er som om man skaber en lille oase i sin bolig, hvor frugtbarhed og skønne farver pryder hjemmet. Det giver hverdagen lidt mere hygge og en stemning af terrasse og have inden døre. Men den senere udvikling med blomsterkasser er også eksploderet udenfor. Flere og flere forskønner deres haver, indkørsler, terrasser, udestuer, forretninger og centre med flotte blomsterkasser i smukke designs. Oaser, der pifter omgivelserne op. Nogle gange placerer man blomsterkasser fordi haven er lille, og så vil man gerne udnytte pladsen så godt som muligt. Andre gange er det omvendt, at man gerne vil fylde det store rum ud med arrangementer med blomster eller planter.

Blomsterkasser har rigtig mange forskellige anvendelsesmuligheder og de bliver udnyttet allevegne. Hvad kan blomsterkassen så egentlig.

  • Fremhæver eller afgrænser områder i din have, på terrassen eller inde i boligen
  • Kan bruges som skærm mod sol, vind, og lyd
  • Fungerer som hegn eller lukket rum, så ingen kan se ind
  • Skaber hygge og naturligt miljø – en oase i ellers kedelige omgivelser
  • Skaber grønne områder indendørs, der giver boligen et naturligt pift
  • Er et praktisk dyrkningsområde, hvor man kan høste dejlige urter for eksempel
  • Forskønner selv de kedeligste områder i det offentlige rum

Varianter og størrelser

Blomsterkasser fås i mange varianter, både i størrelser, design og materialer. Og når man har øje for de mange anvendelsesmuligheder, kan det nogle gange være svært at vælge, hvilken type det skal være. Selv om ordet blomsterkasser antyder at man skal have blomster i kassen, så er det ikke helt sådan at det er. En blomsterkasse kan beplantes med blomster, urter, bær, tomater med mere. Og der er kun den begrænsning der hedder størrelse. Planter skal have plads, jord og vand – og der skal være nok af det. Så vælger man en lille kasser, er der ikke plads til så meget.

Kasserne fås i rigtig mange størrelser, så de passer til alle formål. De helt små til små rum inde, og på mindre altaner. Hvis man ikke har så meget plads, er det bedre at have to små end én stor kasser. For eksempel én til blomster og én til krydderurter. Den store er sværere at placere andre steder end to små, hvis man har mulighed for at omrokere lidt.

Materialer

Træ er det absolut mest brugte materiale, og det er meget velegnet til blomsterkasse. Med muligheden for at vælge flere forskellige træsorter, kan man få materialet til at passe ind i omgivelserne, og med det look eller design man ønsker. Træets farve ændrer sig også med tiden, og så er det måske alligevel tid til at skifte møbler, som matcher til det anderledes træ-look. Træ holder godt indendørs, men uden for bliver det slidt af vejr og vind. Ubehandlet træ må anbefales, hvis det er i kontakt med jord og vand i et urtebed, og det er meningen, at man skal spise af urtehøsten.

Plast er et billigt og meget brugt materiale, og det fås i mange farver. Måske i flere unaturlige farver, som man synes er lige det der er behov for i forhold til omgivelserne. Ligesom andre materialer forandrer plastens farve sig også over tid. Den bliver mere mat og kedelig, men når prisen ikke er ret høj, kan jo skifte blomsterkasse lidt oftere.

Jern eller stål er et materiale som er på vej til at blive det næste hit. Både det blanke børstede stål-look og det rustrøde rå jern-look falder i fleres smag. Jernet eller stålet har en rigtig god holdbarhed over for vind og vejr, og kan bruges sæson efter sæson.

Blomsterkasser på hjul

Når man går lidt op i størrelse på sine blomsterkasser, og der er fyld godt op med jord og planter, så er det ret smart at have hjul på kasserne. Det gør, at de er nemme at flytte rundt på – enten i forbindelse med at skifte fra skygge til sol, eller for at give andre pladsmuligheder. Om det er på altanen, terrassen eller ude i haven, så kan man hurtigt re-designe sit rum til et nyt og anderledes udseende. Det giver en helt ny dimension til de steder, hvor man bruger blomsterkasser med hjul, og planterne kan have godt af, at blive flyttet lidt rundt. De fleste leverandører har hjulsæt til de store modeller af blomsterkasser, og der skal man sørge for ikke at underdimensionere. Kasserne med jord og planter vejer rigtig meget, og det skal hjulene kunne holde til. Hvis man vælger for små hjul, har de også svært ved af køre i ujævnt terræn, som for eksempel på en græsplæne. Og der er kun få kroners forskel på gode og dårlige hjul.

Skal du for eksempel flytte, og gerne vil have noget af din have med, er det også en fordel, at du har blomsterkasser med planter, blomster og urter. Og er der hjul på, så er det endnu nemmere at flytte fra en bolig til en anden.

Blomsterkasse indendørs

Har man lyst til at dyrke sine urter, blomster eller planter inden for i en blomsterkasse, kan det sagtens lade sig gøre. Planter kan godt leve indendørs. Men man skal lige have et par ting i tankerne inden man gør det. Er der plads nok i rummet? Er temperaturen ok? Er der nok lys? Når det så er på plads, kan man begynde at overveje hvilke planter man vil have. Planter har forskellige krav til at trives, og det skal man tage hensyn til. Hvis man er i tvivl, kan man spørge sig til råds i et plantecenter, eller søge svar på internettet.

Har man planter indendørs, har man også jord og vand. Det skal man tackle med megen udluftning, så man ikke risikerer at fugtniveauet bliver for højt, og man derved får et dårligt indeklima. Jord i køkkenet skal man også passe på. Her skal man sørge for at blomsterkassen med jord er holdt så langt væk fra det sted, hvor der bliver lavet mad. Men ellers er det helt fantastisk, at have sin egen lille urte-produktion i køkkenet

Om man bruger kasser af det ene eller andet materiale indendørs, er ikke så afgørende, det må være en smagssag. De fleste materialer går an. Men man skal sikre sig at blomsterkassen er vandtæt, og ikke lækker vand.

Blomsterkasser udendørs

Som det har fremgået tidligere er det blevet meget populært og moderne, at have blomsterkasser i alle afskygninger udendørs. De lidt klassiske og antikke zinkbaljer er blevet til flotte design i både træ og jern. Den mest anvendte type er klart blomsterkassen i træ. Men folk bruger forskellige træsorter som de synes bedst om, og nogle vælger de lidt dyrere og mere holdbare sorter, for ikke at skulle skifte ud så tit. Altaner og terrasser bliver indrettet med flotte farverige kasser med beplantninger, som både er blomster, urter, bær, tomater og mange flere. Lige hvad man har lyst til, og hvad klima og vejr tillader. Da de flest blomsterkasser er flytbare, kan man også beskytte planterne lidt, hvis det er nødvendigt.

Tidligere var design og form firkantet, men også runde, aflange og sekskantede kasser vinder frem. Det er kun et spørgsmål om smag og behag, for alt kan faktisk lade sig gøre.

Blomsterkummer

Har man brug for det helt store skyts, og vælger at få blomsterkummer til sin have, butik eller sit fortov, center eller andet, så er mulighederne mange. En blomsterkumme er helt fantastisk som område-deler eller som blikfang for mange forbipasserende. Flere og flere restaurationer bruger blomsterkummer til deres udendørs arealer, enten som afgrænsninger eller for at skabe hyggekroge for deres gæster. På den måde kan man også skygge for sol og vind, og få gæsterne til at føle sig lidt mere private, i forhold til at sidde på en helt åben plads.

De fleste blomsterkummer i det offentlige rum er udført i træ, beton eller jern. Når de først er fyldt med jord og planter, er de ikke til at flytte rundt med, og det er en god tyveri- og hærværkssikring. Alt efter hvilket formål man har med sine kummer, kan man plante stort set alt, der kan vokse og gro udenfor. Skal man have et farverigt og naturligt udtryk, kan man plante blomster, og hvis man vil have skygge og læ, kan man plante små buske i dem.

Flere og flere byområder har også fået øjnene op for mulighederne for at skabe små hyggelige miljøer med kummer som indgår på et fællesareal. Så er det hyggeligt, at det for eksempel er plantet urter eller blomster til afskæring. På den måde får kummerne mere end én funktion. Kun fantasien sætter grænser for mulighederne.