Slået op d.

Ikke plads til køkkenhave? Se med her!

Det er småt med plads til køkkenhaven ved vores hus på Amager. Hele kvarteret er bygget i et gammelt kolonihaveområde, og grundene er stadig ikke meget større end kolonihaver. Ud mod vejen har vi ikke lyst til at dyrke grøntsager. På nordsiden af huset er der ikke lys nok. På sydsiden har vi en fin lille gårdhave med terrasse og blomsterbede. Og så er der vestsiden med en beskeden græsplæne – det eneste sted hvor vores to små drenge kan spille bold. Hvor presser man så en køkkenhave ind? Svaret kom vi på sidste vinter: I højbede langs stakittet.

køkkenhave i højbede i fuld sol
Den nye køkkenhave under en klar blå himmel. Hvor der før var en smal stribe med blomster mellem græsplænen og stakittet har vi nu to plantetrapper med plads til masser af køkkenhave.

1-2-3-køkkenhave!

Vi valgte at sætte højbedene op som trapper. På den måde er det let at nå selv de bagerste planterækker langs stakittet. Nederste ‘trin’ er lidt smallere for at opstillingen ikke skal virke for voldsom.

højbede til køkkenhave på minimal plads
De nye højbede bliver sat op langs stakittet. Lidt mere jord og en smule forårssol, og de er klar til at blive taget i brug som køkkenhave.

Selvom arealet ikke er stort, er der plads til overraskende meget køkkenhave i højbedene. Der skal ikke sættes plads af til gangstier mellem rækkerne, så afhængig af afgrøderne kan der sås 2-3 rækker på langs i de 40 cm brede højbede. Samtidig nyder planterne den porøse jord, der ikke bliver trampet sammen under havearbejdet. Og som en ekstra bonus bliver jorden i højbedene hurtigere varmet igennem om foråret, klar til en ny sæson.

ærtehegn op ad stakittet
Med nogle skruer og en rulle snor blev stakittet nemt forvandlet til et ærtehegn. Her er ærterne høstet, men i stedet kan de nyhøstede løg hænges til tørre et par dage på snorene, så jord og fugt ikke får dem til at rådne under opbevaring.

Man høster som man sår – også i køkkenhaven

Vi lagde ud i foråret med at lægge stikløg og så forskellige slags salat, radiser, gulerødder, rødbeder og ærter. Radiserne var det første, vi kunne høste. Det gav plads til en ny række salat, som var klar, da de første rækker var ved at være høstet.

køkkenhave i højbede
Hen over sommeren har vi dyrket skiftende afgrøder i vores højbedekøkkenhave. Her er det majsene, der knejser stolt i efterårssolen trods en sen start med det kølige junivejr.

I forsommeren blev de sidste rækker sået til med bønner og majs, men de kæmpede mod kolde nætter i juni og kølige dage det meste af sommeren. Bønnerne blev aldrig rigtigt til noget, og længe troede vi, at majsene mest ville være til pynt. Men så, sidst i november, opdagede vi at majsene var modnet i det lune efterår. Måske ikke verdens sødeste majs, men sprøde var de, og spises skulle de, når vi nu selv havde dyrket dem!

afgrøder fra køkkenhaven i højbede
Her et udsnit af afgrøderne fra vores første sæson med køkkenhave i de lange højbede langs stakittet.

Vi glæder os til en ny sæson i køkkenhaven!