Bestillinger afsendes først i næste uge, da vores lager holder lukket Kr. himmelfartsdag torsdag d. 9. og fredag d. 10. maj

Stiklingeformering – sådan tager du stiklinger

10. februar 2023 - Lotte Denckert

Alle forårsbebuderne pibler snart op af jorden, vintergæk, krokus og erantis som de første, og så er det svært ikke at lade sig rive med af forårsstemningen. Man får lyst til at købe blomster og gå i gang med forspiringen, men frosten kan tids nok komme, så det kan være en god idé at slå lidt koldt regnvand i blodet og vente til jorden er føjelig og nattetemperaturerne højere.

Men må du så slet ikke gå i haven nu? Jo da – der er faktisk ting, du godt kan gå i gang med allerede nu, nemlig stiklingeformering. Du kan tage stiklinger og lave nye planter af de planter, som du, dine venner eller din familie allerede har i jeres haver.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stiklingeformering

Der er masser af ting, du kan stiklingeformere her i det tidlige forår. Stiklingeformering er en super måde at få nye planter på, uden at skulle have pengepungen op af lommen. Du kan lave stiklinger af dine egne planter, eller du kan bytte eller få stiklinger fra venner og familie.

Stiklinger er sjove at lave, fordi en lille pind i løbet af relativt kort tid kan blive til en lille busk. Når man laver en stikling, får man en klon af den præcise plante stiklingen er taget fra, derved sikrer man at få den præcis samme sort, selv hvis man ikke ved hvad den hedder.

Det kan være hyggeligt at tage stiklinger hos venner og familie. Når man går sig en tur igennem haven, bliver man mindet om ens kære og glæder sig over, at der står en magen til hos dem. Det er plantesamlernes venindehalskæder.

Hvad kan man stiklingeformere nu?

Sådan tager du stiklinger af bærbuske

Bærbuske som solbær, stikkelsbær, brombær og ribs er noget af det nemmeste at tage stiklinger af. Du skal gøre det i slutningen af februar eller starten af marts. Du klipper stiklinger på ca 20 cms længde og stikker halvdelen af pinden ned i en potte med fugtig jord. Potten skal holdes fugtig og kan eventuelt placeres i drivhus eller mistbænk for lidt beskyttelse. En anden måde du kan lave stiklinger fra bærbuske, er ved at trække en gren ned til jorden og lægge en sten ovenpå. Stenen sikrer, at grenen har jordkontakt, og ved jordkontakt begynder grenen at slå rødder. Når grenen er groet fast til jorden, kan du klippe den ende af, der stadig hænger fast på den oprindelige busk, og grave den nye plante op.

Sådan tager du stiklinger af pil og kornel

Du kan tage stiklinger af pil og kornel i starten af marts. Du skal klippe nogle stykker af planten på ca 20 cms længde og stikke dem ned i en fugtig potte. Potten kan sættes i drivhus eller mistænk, men trives lige så fint udendørs.

Artiklen fortsætter under billed.

Vil du gerne udvide bærhaven, er stiklinger en nem og billeg måde at få flere planter på. Her er bærhaven etableret i et Land Classic højbed, der skaber en flot afgrænsning af bærhaven.

Sådan tager du stiklinger fra lavendel

I det tidlige forår kan du klippe små kviste af dine lavendler. 6-10 cm lange kviste klippes af, og eventuelle blade på nederste halvdel fjernes. Herefter stikkes stiklingen i en blomster krukke eller et højbed med fugtig jord, og kan sættes i drivhus eller stå udenfor. Potten holdes fugtig.

Sådan tager du stiklinger af geranier

Nu er også tiden til at formere geranier, så du kan få endnu flere geranier i stuen eller på terrassen til sommer. Fremgangsmåden er den samme som ovenfor. I det tidlige forår, når planten ikke er i blomst, klipper du nogle kviste af på 5-10 cm. Kvistene stikkes enten i et glas med vand eller direkte i en potte med fugtig jord og stilles lyst og køligt indendørs til de har slået rødder.

Når stiklingerne har vokset rødder i små potter eller glas, kan de plantes ud i havens højbede eller krukker. Se på landhave.dk, det brede udvalg af specialdesignede plantekasser og krukker i et væld af størrelser, former og materialer. Land Classic og Land Modern er Lands bedstsælgende produktserier, hvilke begge let kan dekorere og personliggøre udeområder. Til bedene findes tilbehør som bl.a. bænke, sneglehegn, hjul og ben, så højbedene kan samles efter dine behov til haven.

Alle typer geranier er lette at stiklingeformere. Her er det en sommerkrukke med en klassisk rød pelargonie.